spód do ciasta (przygotuj je wtedy bez dodatków) lub po prostu pochrupać do herbaty. Świetnie będą pasowały przede wszystkim do sernika. Są one bez laktozy, a w przypadku użycia odpowiedniej mąki także bez glutenu. Składniki na 10 szt. 1 szklanka mąki owsianej (można zastąpić pszenną pełnoziarnistą, orkiszową, ryżową) 3 łyżki masła orzechowego bez cukru(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz czekolady zagnieść na jednolitą masę, dodać posiekaną czekoladę, połączyć. Odstawić na 60 minut do lodówki lub 20 minut do zamrażalki. Formować ciastka. Piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsię pienić i rosnąć). Obie mąki na ciasto wymieszaj w dużej misce razem z solą. Do mąk wlej wyrośnięty rozczyn i wymieszaj łyżką drewnianą. Dodaj oliwę i ponownie krótko wymieszaj. Ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj około 10 minut rękami miękkie i elastyczne ciasto (jeśli potrzebujesz podsypuj dodatkową mąką pszenną). Zrób z ciasta kulę i włóż z powrotem do miski(...)MINUT. Pizzę wstaw do piekarnika wcześniej nagrzanego do temperatury 230°C i piecz: małe pizze 22 cm. 12-13 minut, większe 30 cm. 20-22 min. Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika. Możesz polać ulubionym sosem do pizzy lub ketchupem. Ja uważam, że najsmaczniejsza jest bez dodatku sosów
Delicious Placeprzygotować. Biszkopt: 5 dużych jajek 160 g cukru 125 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju szczypta soli Masa: 1 puszka ananasów 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 galaretki cytrynowe 200 g masła Nasączenie: 2 łyżki soku z cytryny + kilka łyżek wody Białka razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier(...)miski z ubitymi jajkami (najlepiej w 2-3 turach). Łączymy całość za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wykonując ruch zagarniający (z dołu do góry). Ciasto przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden z nich ponownie umieszczamy w formie
Smaki Na Talerzuciasto będzie odstawało od naczynia. Odstawiłam do ostygnięcia. Wbiłam kolejno po jednym jajku i miksowałam. Ciasto robi się identyczne jak na karpatkę :D Wcześniej naszykowałam sobie papier do pieczenia. Nadziewałam szprycę i wyciskałam na papier kółka średnicy ok 5-7 centymetrów. Poprawiałam kilka razy, gdyż wychodziły mi bardzo cienkie. Takie szybko spaliłyby się w tłuszczu. Roztopiłam smalec(...)kółkami pocięłam tak, by każde kółko było osobno. Można wcześniej naciąć kwadratów z papieru tak 10x10 cm. Jak wygodniej. Na rozgrzany tłuszcz papierem do góry wykładałam ciasto. Po kilku chwilach papier odchodzi bez żadnego problemu. Tak smażyły się gniazdeczka ok 4 min z każdej strony do uzyskania złotego wpadającego w delikatny brąz koloru. Jak wyłożyłam na ręcznik papierowy już
Pieprzyć z FantazjąPosmarować ją grubo masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Jedną część odłożyć a 2 pozostałe połączyć i rozwałkować na placek o grubości około 4 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłożyć spód i boki formy (fot.1) . Dokleić brakujące miejsca. Pozostałe ciasto rozwałkować i foremką wyciąć gwiazdki, aż do zużycia całego ciasta. Na spód ciasta wysypać rozdrobnione orzechy (fot.2(...)później wyłożyć jabłka (fot.3) , a na wierzchu rozłożyć gwiazdki (fot.4) . Brzegi ciasta i gwiazdki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut. Źródło: kwestiasmaku.com drukuj przepis
Świat Ciastaoliwek bez pestek 100 g chorizo 100 g sera cheddar 100 g żółtego sera Ketchup Przygotowanie Jak przygotować ciasto: Ciasto na włoską pizzę Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu, który posłuży jako sos. Oczywiście możemy zamienić go innym sosem np. czosnkowym. Papryki dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Oliwki przecinamy na pół. Na ciasto posmarowane sosem(...)papryki, serek camembert, oliwki. Chorizo kroimy w cienkie plastry i dodajemy do naszej pizzy. Całość pokrywamy żółtym serem (plastry lub potarty). Naszą pizzę z chorizo, serami i czarnymi oliwkami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 18-20 minut
Programista w kuchniPieczemy w temp 170 stopni C. pierwsze 40 minut: grzanie piekarnika dół, kolejne 25 minut z termoobiegiem. Ciasto studzimy całkowicie, kroimy na trzy warstwy. MASY: - 1 puszka kajmaku - 1 budyń czekoladowy na 500ml - 300 ml mleka - 2-3 łyżki masła - łyżeczka mąki pszennej - 150 ml śmietany 36% - 100 g chałwy - 2 łyżki żelatyny w proszku Na pierwszą warstwę ciasta(...)spodu, wykładamy kajmak. Przykrywamy warstwą ciasta. Przygotowujemy krem budyniowy. 200 ml mleka zagotuj w rondelku. Pozostałe 100 ml mleka rozprowadź w bubku z budyniem, mąką i ewentualnie cukrem jeśli budyń jest bez cukru. Masę wlej do garnuszka i szybko mieszaj rózgą. Dodaj masło i dalej mieszaj rózgą. Gładki krem przełóż na ciasto i przykryj ostatnim blatem ciasta. Ciasto
SMYKWKUCHNIwielkanocnego. Stanowić może też elegancką dekoracje wielkanocnego stołu. Biszkoptowy baranek obficie posypany cukrem pudrem na pewno znajdzie się tego roku w moim koszyczku ;) Babka marmurkowa to pyszne ciasto o smaku waniliowo- kakaowym, pieczone w formie do babek z kominkiem. Babki o takim kształcie bardzo ładnie prezentują się na świątecznym stole, ale nie tylko. Zapakowana jest w przeźroczyste opakowanie(...)Ciasta drożdżowe z serem, z kakao i z kruszonką. Nie za słodkie ciasta, każde z nich obsypane kruszonką. I tu plus za przeźroczyste opakowanie, również etykieta ciasta jest czytelna. A w smaku... prawie jak domowe. Moja ocena 9/10 pkt. Uważam, że gotowe ciasta Dan Cake to doskonała alternatywa dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na pieczenia ciast
Zrób to smacznieciastem pozostawimy koło grzejnika lub kaloryfera, chleb szybciej wyrośnie niż, np. na kuchennym blacie. Pora roku również ma znaczenia... w lecie chleb wyrośnie znacznie szybciej niż w zimie). Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 230 st.C przez 10 minut (by uzyskać bardziej chrupiącą skórkę, polecam na dnie piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Wtedy podczas pieczenia woda(...)zacznie parować, a chleb będzie miał smaczniejszą skórkę). Po tym czasie obniżyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze przez 20 minut. Ostrożnie wyjąć pieczywo z piekarnika, by się nie oparzyć. Chleb wyjąć z formy. Bez formy zapiekać jeszcze przez 5-10 minut. Wyjąć i umieścić na kratce do studzenia. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniejogurt,mieszamy łyżką, następnie lekko zagniatamy ciasto podsypując mąką.Ciasto może się troszkę lepić-ale nie przejmujcie się tym.Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30-60 minut.Następnie dzielimy na 4 części. Każdą oprószamy mąką i rozwałkujemy na cienki placek -ok 2 mm.Na nagrzaną patelnię (z nieprzywieraną powłoką) kładziemy placek (bez użycia tłuszczu), podgrzewamy 1-2 minuty
Kopystką po garachwystarczy dla dwóch osób jeżeli podamy ją z ulubioną sałatką lub porcją ryżu. Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka bez polędwiczek 100 g szpinaku mrożonego w kostkach 80 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę 1 ząbek czosnku 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego łyżka masła 1 żółtko oregano czerwona papryka sól i pieprz Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak(...)osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i szczyptą oregano. Każdy filet nacinamy z boku, tworząc "kieszonkę". Powstałą kieszonkę napełniamy farszem ze szpinaku, oprószamy czerwoną papryką, Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy dwa kwadraty z ciasta francuskiego, na których układamy filety z kurczaka. Boki ciasta nacinamy po obu stronach na 1,5-2 cm paski ( patrz zdjęcie ). Środek ciasta pozostawiamy
Kolejny blog o gotowaniuzmieni się w tłuściutkie, bardzo plastyczne ciasto, które nie pęka i nie kruszy się. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego ciasteczka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pomagając sobie nożykiem. Ciasteczka trochę urosną, dlatego trzeba pamiętać o pozostawieniu odstępów między nimi. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni, przez jakieś 10 min. Ciasteczka wychodzą kruche(...)też przez trzy lata z rzędu robiliśmy :) Oczywiście przed upieczeniem ich, należy wówczas zrobić dziurkę na sznureczek. Do ciasteczek zużywamy tylko żółtka. Pozostające nam białka warto zamienić w bezy :D - przepis podam już jutro
Co w głowie piszczyskórką . Oprócz kostki jabłkowej dostałam także jabłka suszone bez skórki i syrop klonowy . A to wszystko od BadaPak :* Składniki: * 4 jajka * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 1 szklanka oleju * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * pół szklanki rodzynek * 70 g kostki jabłkowej ze skórką Wykonanie: Białka(...)osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać olej, przesiane przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać mikserem. Do masy dodać pianę z ubitych białek. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać rodzynki i kostki jabłek, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180'C około 50-60 minut
Zrób to smaczniewykorzystanie cukinii to oczywiście cukiniowe ciasto . Cukiniowe paluszki Składniki: 1 zielona cukinia, około 400 g 40 g zmielonych migdałów lub innych orzechów 30 g parmezanu 1 jajko sól do smaku dowolne przyprawy, u mnie płatki chili, suszone oregano, pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do posmarowania brytfanki Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC). Pokrój cukinię(...)zmielonymi migdałami i przyprawami. Rozmąć jajko w naczyniu, dodaj cukinię i wymieszaj. Brytfankę wysmaruj olejem. Obtocz kawałki cukinii w panierce i ułóż na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz paluszki przez 20 minut. Cukiniowe paluszki świetnie smakują z sosem czosnkowym lub Rhode Island. Przyrządziłam uproszczoną wersję Rhode Island. Do przygotowania sosu wystarczy dobry ketchup i domowy majonez
codojedzenianastępnie dokładnie ugniatamy ciasto do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji przez ok. 5 min. Na początku ciasto może się trochę kleić, możecie ewentualnie dodać 2 łyżki mąki jeśli jest za bardzo kleiste. Z czasem zacznie sprawniej odchodzić od ręki i stanie się miękkie oraz elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy łyżkę oliwy i ugniatamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy(...)kolejnego punktu dobrze będzie nastawić piekarnik na 220 stopni C, opcja góra i dół. 5. FORMOWANIE TARTY (10 min) Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy je, aby pozbyć się powietrza i rozwałkowujemy na wielkość odpowiadającą średnicy formy do pieczenia. Tarta nie musi być okrągła, możecie użyć też prostokątnej blaszki. Formę smarujemy oliwą, nakładamy rozwałkowane ciasto i formujemy brzeg
Nerds KitchenTARTA BEZ PIECZENIA Składniki (8 porcji): 130 g słonecznika łuskanego 70 g siemienia lnianego 150 g daktyli 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta soli Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej suchej 150 g namoczonych daktyli 40 g czekolady gorzkiej (o zawartości minimum 70% kakao) - rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego 1-2 łyżki wody(...)świeżych truskawek garść borówek WYKONANIE 1. Przygotuj spód - w blenderze zmiel słonecznik i siemię lniane. Dodaj daktyle, olej i sól. Ponownie zmiksuj, następnie wyjmij z blendera i ubij ciasto rękoma. 2. Posmaruj formę na tartę cienką warstwą oleju, na to wyłóż spód. Mocno ubij i wyrównaj. Włóż do lodówki, w tym czasie przygotuj krem. 3. Ugotuj kaszę na sypko
Powiedz dietom niemożna cieszyć się smakiem tego włoskiego specjału bez przybierania na wadze zbędnych kilogramów. Wystarczy zmienić kaloryczną mąkę na ziemniaki i pominąć ser, aby uzyskać lekkie i pełnowartościowe danie. Najlepszym dodatkiem do dietetycznej pizzy są warzywa i grzyby. ja wybrałam pieczarki, pomidory i cebule, ale także świetnie się tu sprawdzą pieczone boczniaki, papryka, brokuły czy cukinia. Bezglutenowa pizza(...)mnie pieczarki, pomidor i cebula) opcjonalnie ser wegański Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem i dodaj skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj składniki i uformuj kulę (ciasto nie będzie zwarte tak jak w przypadku drożdżowego). Na blachę ułóż papier do pieczenia i rozprowadź równomiernie ciasto formując kształt pizzy. Włóż spód ziemniaczany do nagrzanego do 200 st C piekarnika
wegujemykonsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 400 g truskawek 1 budyń śmietankowy bez cukru 125 g cukru 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g miękkiego masła 200 g jogurtu naturalnego 2 jajka + cukier puder do oprószenia 1 łyżka miękkiego(...)gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Gotować, aż budyń zgęstnieje, odłożyć do wystudzenia. W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać masło i trochę zagnieść ciasto. W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości
Domowa cukiernia Ewydługości foremki w jakiej będę piekła chleb Ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia oprószam górę mąką i nakrywam ściereczką , chleb odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę po 1 godzinie – pieczenie chleba pszennego Chleb przed wstawieniem do piekarnika nacinam w kilku miejscach żeby nie popękał podczas pieczenia ( dzięki temu też ładniej wygląda po upieczeniu(...)dolną półkę jeżeli nie wstawiam naczynia z wodą to maluję wodą górę chlebka przed wstawieniem do piekarnika Chleb piekę w temperaturze 190 stopni przez około 50 minut na drugiej od dołu półce , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb pszenny jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę
Uwaga Babcia Piecze Chlebmiksujemy. Dodajemy małymi partiami ciepłe mleko. Na początku miksowania ciasto będzie lepkie, ale po kilku minutach zacznie swobodnie odchodzić od ścianek misy. Jeśli masa będzie zbyt klejąca, można dodać odrobinę mąki żytniej. Ale trzeba z dosypywaniem mąki uważać, ponieważ ciasto, a finalnie pierniczki, będą bardzo twarde. Po wyrobieniu masy ciasto powinno być plastyczne i nie kleić się do rąk(...)czasie nastawiamy piekarnik na 180 st. C, program góra - dół. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Kulę piernikową dzielimy na 4 równe części. Na stolnicy lub macie silikonowej (ja takiej używam) rozsypujemy odrobinę mąki i wałkujemy pierwszą część ciasta na placek grubości ok 2 -3 mm. Foremkami wykrawamy ulubione kształty.Jeśli pierniczki mają być przeznaczone do powieszenie na choinkę
Naturalna Kuchniakostka margaryny 3 żółtka Beza: 3 białka 9 łyżek cukru pudru Dodatkowo: ok. 500 gram mirabelek Sposób przygotowania: Ciasto kruche zagniatamy z podanych składników .Formujemy w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 30 cm). Z mirabelek usuwamy pestki i układamy na cieście skórą do ciasta,lekko je wciskamy. Wstawiamy do piekarnika(...)nagrzanego do 180-190 st. C na ok. 30 minut , aż ciasto będzie miało złoty kolor.Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę,dodajemy cukier puder,dokładnie mieszamy .Gdy ciasto się podpiecze wykładamy na ciasto.Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru
Bajeczna KuchniaRobię co jakiś czas ciasto z bananami tzw. chlebek bananowy, są różne wersje i różne dodatki, mnie smakuje czekoladowy z suszonymi owocami i nerkowcami, bez dodatku cukru. Bardzo proste w wykonaniu i pyszne w smaku. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej (może być razowa), - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, - 2 łyżki kakao lub karobu, - garść suszonych owoców (użyłam rodzynków, czereśni(...)blenderem na gładko. W misce wymieszać suche składniki, dodać bananowy płyn, olej, wodę, wymieszać dokładnie łyżką (masa jest dosyć płynna). Wlać ciasto do formy (jeśli jest blaszana trzeba ją wysmarować olejem i wysypać manna lub bułką tartą), piec w rozgrzanym do ok 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut. Mnie zawsze to ciasto pęka, ale smaku mu to nie ujmuje
Co na wege obiad?średnicy 21cm wychodzi 12 porcji, jedna to ok. 156kcal. Składniki na ciasto: - 150g mąki orkiszowej - 80g oleju kokosowego - 50g otrębów (owsianych, gryczanych..) - 50g mąki kukurydzianej - 1 łyżka ksylitolu - 1 żółtko - 5 łyżek zimnej wody (chyba, że potrzebujecie więcej) Formę do tarty lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód). Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Wszystkie składniki na ciasto
Be Fit Be StrongPomysł na placek/ tortillę znalazłam TUTAJ , w związku z tym, że dziś nie musiałam wcześnie wstawać, mogłam sobie pozwolić na miksowanie, bez obaw, że obudzę domowników ;) Składniki (placek): 1 jajko 1 łyżeczka serka homogenizowanego szczypta proszku do pieczenia przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano Co do środka (wg. upodobań), ja dałam: 1 jajko (ugotowane) biały twarożek (łatwy do rozsmarowania(...)serkiem i przyprawami delikatnie mieszając łączymy białka z żółtkiem talerz z mikrofalówki wykładamy papierem do pieczenia (wycinamy papier na kształt talerza) na papierze rozsmarowujemy nasze ciasto wstawiamy na około 3 minuty do mikrofali delikatnie odklejamy upieczony placek od papieru smarujemy tortillę twarożkiem (na całości), na środku wykładamy pokrojonego w plastry
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćserku wiejskim, nie urośnie, będzie bardzo niski, ale uwierzcie to nie odejmie mu smaku ;) Składniki (na małą blaszkę około 15x20cm) 1,5 szklanki serka wiejskiego light (tej gęstej części bez śmietanki) 1 bardzo dojrzały banan (najlepiej aż brązowy) 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko kilka kropel olejku kokosowego (nie jest to konieczne) 2 łyżki kaszki manny firmy Kupiec(...)piekarnika) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na w miarę jednolitą masę tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 5 minut, żeby kaszka manna spęczniała ponownie miksujemy masę, a następnie wykładamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie chowamy na kilka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZwlekłam się z łóżka, aby upiec pieczywo, które jest na tyle miękkie, że nie podrażni bardziej mojego obolałego gardła. No i oczywiście, nie obyło się bez dodatkowych atrakcji. Gdy wyrośnięta chałka powędrowała do pieca... pyk i wyłączyli prąd. Na szczęście, po 3 minutach wszystko wróciło do normy i moja chałka mogła się upiec :) SKŁADNIKI: 50 g miękkiego masła(...)ciasto (powinno odchodzić od ręki). Przełożyć do dużej miski, nakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 3 części i z każdej z nich uformować wałek. Połączyć ze sobą końce 3 wałków, spleść je ze sobą jak warkocz i połączyć końcami. Zaplecione ciasto umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia w opałachciasta Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, zimne masło, żółtka i ekstrakt z wanilii, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto (gdyby ciasto było za suche, można dodać odrobinę zimnej wody) - gotowe ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3, zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce - po tym czasie większą część ciasta wyjąć z lodówki(...)ciasta kruchego - schłodzone ciasto kruche, które pozostało, rozwałkować na dość cienki placek, radełkiem wykroić paski o szerokości 0,8-1cm - wykrojone paski delikatnie ułożyć pod skosem na cieście, tworząc kratkę - małym pędzelkiem posmarować paski z ciasta roztrzepanym żółtkiem - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty i sprężysty (nie należy piec
Smakołyki BerenikiZdrowe, a pyszne. Słodziutkie, a bez cukru. Uwielbiam takie łakocie. Ciasto miodowo – orzechowe upieczone z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem miodu i mielonych orzechów laskowych, otulone kremem z gorzkiej czekolady, który świetnie się komponuje ze słodkim ciastem. Do tego uprażone, chrupiące orzechy laskowe… Gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, lepiej sięgnijmy właśnie po takie zdrowe przekąski, które(...)zaspokojenia naszego podniebienia, dostarczą nam witamin i minerałów. Pamiętajmy tylko – jeden kawałek, nie więcej :) Polecam wszystkim łasuchom. Składniki ciasta: 250 g masła 220 g miodu (płynnego) 4 jaja 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zmielonych orzechów laskowych Składniki polewy: 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70 % kakao) 1 łyżeczki masła
Moja Delicjaserniczek od teściowej – ten konkretny skład na kruche ciasto sprawdza się w serniku znakomicie. Co do masy serowej w oryginalnym przepisie było 40 dkg cukru, ja zdecydowanie wolę dodać mniej – wtedy ciasto jest mniej słodkie i zadowala w pełni moje kubki smakowe. Wychodzi zawsze i smakuje pysznie ;) . Kruche ciasto: 20 dkg mąki 12 dkg masła 7 dkg cukru(...)pudru 1 całe jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na początek siekamy nożem a potem szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki zawinięte w folię spożywczą i zostawiamy by się schłodziło. 1,5 kg sera białego 30 dkg cukru 20 dkg margaryny bakalie 6-7 jaj 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka
kuchcikowniasłodko - czekoladowe babeczki. W miarę moich możliwości, udało mi się je przyozdobić pajęczyną bez pająka. Nic specjalnego, ale w towarzystwie horrorów klasy B, w nastój Halloween już się wczułam :) To co - trick or treat?:) Składniki suche 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki cukru Składniki mokre(...)Suche składniki wymieszać razem ze sobą. W oddzielnej misce jajka roztrzepać z kefirem. Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzone dodać do jajek. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać ciasto kilka razy. Napełniać ok 3/4 wysokości foremek i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 - 20 min. Rozpuścić obie czekolady w osobnych naczyniach. Białą wysmarować gotowe muffinki
pink envelopePięknie prezentujące się ptysie w postaci efektownych łabędzi. Ciekawy pomysł na podanie tradycyjnego ptysia w troszkę innej
Słodka Stronaartykułów w przystępnych cenach i to bez wychodzenia z domu. Gorąco Was zachęcam do zapoznania się z ofertą. Jak również do przyrządzenia tego ciasto, mnie smak dosłownie zaczarował. Czegoś tak dobrego dawno już nie jadłam. Składniki: ok 500 g posiekanej kombinacji orzechów włoskich, pecan, migdałów, (całkowita dowolność) opakowanie ciasta filo1 kostka 200g roztopionego masła1/3 szklanki cukru1(...)cynamonuopcjonalnie 1/3 łyżeczki zmielonych goździków syrop 3/4 szklanki wody 2/3 szklanki cukru1/4 szklanki miodu2 łyżki soku z cytryny1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe płaty ciasta przycinamy tak aby pasowały nam do blaszki. Ja piekłam baklavę w tortownicy 24x24. Płatów wyszło mi 24 (układałam również polówki porcji) . Orzechy siekamy (część drobno i część lekko), łączymy je z cukrem, cynamonem
Malinowe PocałunkiTym razem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne. Składniki: margaryna bezmleczna 100 g cukier puder 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki mąka
głodny alergikdrożdży 2 łyżeczki soli 6 łyżek siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 6 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni szklanka otrębów pszennych lub żytnich 20 dag śliwek suszonych bez pestek 750 ml letniej wody tłuszcz lub papier do formy Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Drożdże rozetrzyj z cukrem i 1/2 szklanką wody. Zrób zagłębienie w mące, wlej(...)ziarna, otręby i pokrojone śliwki. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ok. 10 minut. Następnie ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do czasu, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż do dwóch form keksowych i odstaw na 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 200C i piec 10 minut, następnie obniż do 180 C i piecz jeszcze 50 minut. Upieczone złoto
Apetyczna babeczkakwadrans w ciepłe miejsce aż drożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie. Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników (prócz jagód). Wyrobione ciasto wałkujemy w prostokąt. Posypujemy borówkami, cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik
prawdziwe jedzeniemąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak! Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła pół szklanki cukru pudru 2 jajka 1/4 łyżeczki pasty waniliowej 150 g orzechów laskowych(...)masy. Dorzucamy jaja, cukier oraz wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :) Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Wcinamy jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Koniecznie. Lekko
sama złodyczłyżki ksylitolu/syropu z agawy bądź ew.cukru na krem: 250 g mascarpone 250 ml kremówki 150 g gładkiego twarożku 200 g borówek 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru) 3 duże łyżki żelatyny *opcjonalnie słodzik lub cukier do smaku + 70-100 g borówek do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Płatki migdałów zmielić najdrobniej(...)zmielone płatki migdałów i bardzo delikatnie wymieszać je z pianą szpatułką. Masę natychmiast przelać do formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut. KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem. Dodać borówki oraz dżem i miksować do połączenia składników. Można także
Ze smakiem i z pasjązagniatamy tak jak ciasto kruche. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut, by odpoczęło w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 porcje, wałkujemy każdą z nich na grubość 5 mm i za pomocą foremki wycinamy ciasteczka. Pieczemy je około 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Piekarnik nie musi być wcześniej nagrzany. Składniki na lukier: cukier puder(...)też nie może być za gęsty. Ma się dobrze rozprowadzać na ciasteczkach. Polukrowane ciastka odstawiamy do zastygnięcia lukru. Przepis na około 60 sztuk/6-8 osób Przygotowanie: około 80 minut bez czasu oczekiwania
Przysmaki Karolkiszklanki mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki kakao masa: 4 szklanki mleka 4 opakowania "śnieżki" 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny odrobina gorącej wody szklanka wiśni bez pestek (z syropu najlepiej) śmietana: 1/2 startej tabliczki czekolady (lub 1/2 szklanki wiórków czekoladowych) 2 kremówki 30% (po 375ml jedna) 2 czubate łyżeczki żelatyny odrobina wody(...)koniec ubijania dodawałam partiami cukier,ciągle ubijając. Kolejno dodawałam po jednym żółtku, nadal ubijając. Do masy przesiałam suche składniki. Delikatnie wmieszałam je do ciasta, by składniki się połączyły. Prostokątną blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony i gorący upuściłam z wysokości
W kuchni Karmel-itkiroku jedyne agrestowe podejście skończyło się spektakularną klęską w postaci zakalca, tym razem więc postanowiłam wybrać coś bezpieczniejszego. Coś, co musi się udać. A więc kruche ciasto. A jak agrest, to musi być beza na wierzchu - to przecież połączenie idealne. Ostatnio nęcą mnie maleństwa wszelakie, zamiast więc jednej dużej tarty, upiekłam sześć mniejszych. C. spróbuje dopiero, jak wróci z pracy(...)ekstraktu z waniliiMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać zimne masło, posiekać. Wbić żółtka, połączyć. Dodać śmietany do otrzymania gładkiej konsystencji.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 1 godzinę w lodówce.Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, każdą rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica foremek. Formę wysmarować masłem, dokładnie wylepić ciastem.Podpiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTaką drożdżówkę to każdy musi mieć w swoim zeszycie z przepisami. Żadnego wyrastania od razu do piekarnika. Dziękuję Madziunia za przepis. Jest cudny, skończyłam pracę o
Kuchnia PokoleńBardzo dobre ciasto, można można polecić każdemu. Przepis na wykonanie w thermomix na dole. Wykonanie ciasta – wiśnie odcedzić, sok zostawić. Masło z cukrem utrzeć na
Kuchnia PokoleńTo ciasto jest lekarstwem na „mam ochotę na....”. To nadanie całości kilku składnikom, zrobienie z nich czegoś ,co będzie bardzo podzielne, aromatyczne, pyszne! Ten „serniczek” jest
Z Kuchni Do KuchniMega smaczne, mega urocze i mega..... Przepis Dorotki z MW. (...)Składniki - 225 g mąki pszennej- 100 g drobnego cukru do wypieków- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- 1 jajko- 150 ml mleka- 50 ml oleju słonecznikowego- trochę zapachu waniliowego- 2 batoniki snikers (58 g każdy, posiekane na kawałki) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia(...)jajko z mlekiem, olejem i zapachem. Połączyć oba naczynia, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek i wpychać kawałki snikersów.* Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. - 1,5 - 2 batoniki snikers (58 g każdy, posiekane
Malinowe Pocałunkitermoobiegiem i suszyć przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając bezy na całą noc. Lody bazyliowe. Ładne, zielone listki bazylii przełożyć do kielicha blendera i wlać zagęszczone mleko. Miksować parę minut, aż płyn zrobi się zielony. W celu uzyskania jednolitego płynu, bez drobinek bazylii, warto taką mieszankę przelać przez gęste sito. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić(...)jednej gałce lodów bazyliowych, polać rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi pistacjami. Podawać. Więcej na temat tego, jak słodzić można znaleźć na stronie http://uczymyjakslodzic.pl/ Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Lody i desery lodowe , Na specjalne okazje Tagged: bazylia , czekolada , kremówka , mleko zagęszczone , pistacje
https:KKuchniaMniamCiasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną skórkę z pomarańczy, migdały (można zostawić kilka sztuk na górę) i rodzynki, które wcześniej osuszamy z alkoholu i przesypujemy mąką. Ciasto jeszcze raz mieszamy z bakaliami, a następnie przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawiamy by podwoiło swoją objętość. Ja piekłam(...)blaszce keksówce 41 x 12,5cm i na tą ilość ciasta była idealna. Jeśli chcesz upiec babkę Panettone o tradycyjnym kształcie, wysmaruj spód tortownicy tłuszczem, a do jej boków włóż papier do pieczenia. Wówczas babka będzie miała więcej miejsca by rosnąć w górę. Ciasto pozostawiamy by podwoiło swą objętość, a następnie wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze
Smakowy Rajotrzymania struktury bez grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Pamiętajcie, że prawidłowy zaczyn to podstawa i warunek udanego pieczywa! Jeżeli on nie wyjdzie, to należy go wylać i przygotować jeszcze raz. Jeśli za kolejnym razem się nie uda, powinniście kupić nowe drożdże. (Najprawdopodobniej kupiliście źle przechowywane lub stare!) Składniki na ciasto właściwe(...)się gładka i elastyczna. Otrzymane ciasto umieszczamy we wcześniej przygotowanej formie, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę (powinno podwoić swoją objętość, jeśli nie to wydłużamy czas o pół godziny). Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 210 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Studzimy na kratce. Chleb
Be Fit Be Strong