bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:883/1508)

Wegański tort czekoladowo-malinowy 392

może sprawiać wrażenie pracochłonnego, w rzeczywistości jest bardzo prosty. To ciasto, jak każde z dodatkiem kakao, ma wyrazisty czekoladowy akcent i konkretną fakturę nieco jednak przełamaną świeżością malinowej konfitury. To ona sprawia, że ciasto nie jest suche, a wilgotne i cudownie rozpływające się w ustach. Wierzch delikatnego ciasta spoczywa pod równie delikatną błyszczącą polewą, która jednak nigdy nie twardnieje, jakby(...)wprost czekając na zatopienie w niej soczystych malinowych kąsków, obecnych tu nie tylko dla dekoracji.  Składniki: Ciasto:  2 szklanki pszennej mąki  2/3 szklanki kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody  ½ łyżeczki soli  1 ½ szklanki brązowego cukru  2 szklanki mleka sojowego  ½ szklanki neutralnego w smaku oleju (np. ryżowego

Roślinna - blog wegański
43. Pieczone placki jaglane z gruszką i cynamonem 241

końca. Zawsze. Pomysł na placuszki pieczone w piekarniku zrodził się w mojej głowie niedługo po tym, kiedy codziennie zaczęłam używać piekarnika. Stwierdziłam, czemu nie? I tak powstały placki lekkie, bez użycia tłuszczu, w smaku podobne do mięciutkich ciasteczek. Każdy z Was może wykonać je nie tylko z mąki jaglanej, ale z prawie każdej innej. Podobnie jest z gruszka, możecie(...)dużych oczkach. Odsączamy i wkładamy do miski wraz z resztą składników. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przy użyciu łyżki nakładamy ciasto. ( zasada 1 łyżka = 1 placuszek ) Staramy się tworzyć zgrabne kółeczka, chyba że zaplanowaliście inaczej. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. U mnie posypane płatkami

Be Fit Be Strong
Jedno-porcjowe ciasto marchewkowo-jabłkowe z cynamonową nutą 184

szczerej niechęci i przemęczonego umysłu zmusiłam się do dodania tego przepisu, w końcu obiecałam ;) wczoraj jak to ostatnio często u mnie bywa naszła mnie ochota na ciasto marchewkowe, nie miałam w planach pieczenia jakieś blachy placka więc przygotowałam ekspresową mini porcję, w sam raz na śniadanie ;) Składniki (jedna porcja): jedno średnie jabłko jedna średnia marchewka 1 łyżka wiórków kokosowych(...)Jabłko i marchew obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach jajko roztrzepujemy widelcem mieszamy ze sobą wszystkie składniki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (tutaj wytyczne podaję  w ciemno, bo piekłam w piekarniku gazowym bez termometru i trwało to dłużej niż powinno, dlatego najlepiej jak sami będziecie kontrolować sytuację:)) jemy po ostygnięciu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Biały tort kokosowy Raffaello 425

rocznice. Ciasto przygotowane jest na niezawodnym, nieopadającym, puszystym biszkopcie. Krem to moje ulubione połączenie śmietanki kremówki z serkiem mascarpone z nutą kokosowa i mnóstwem wiórków (bez żelatyny!). Blaty nasączone są likierem malibu, który nadaje ciastu cudowny smak i aromat. Tort jest niesamowicie prosty, idealnie wilgotny i nieprzesłodzony. Najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, gdy biszkopt oraz masa idealnie się połączą(...)sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru

Chocolate Muffin Blog
Tort z truskawkami 159

truskawkami. Różowa poezja smaków!  Zdjęcia nie oddają tego jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis :)  Bazą tortu jest tak zwany biszkopt rzucany (bez proszku do pieczenia),  robiłam go pierwszy raz i przyznam, że trochę się obawiałam tego przepisu - bałam się nim rzucić, ale się odważyłam i  teraz  mogę z całym(...)przez sitko. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak  by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła. Dno tortownicy  wyłożyć papierem do pieczenia, bokó w formy niczym nie smarować.Przełożyć do formy ciasto

W kuchennej krainie
Wytrawne muffinki / Dry muffins 154

Składniki / Ingredients:100 g sera koziego / 100 g goat cheesegarść pistacji / handful of pistachios50 g oliwek zielonych bez pestek / 50 g olive green seedless250 g mąki / 250 g flour30 g proszku do pieczenia / 30 g baking powder4 jajka / 4 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil100 ml mleka / 100 ml milk 50 g jogurtu / 50 g yogurt1(...)teaspoon salt Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość sztuk: 14Najpierw przygotowujemy dodatki, które dodamy do muffinek. Ser kozi kroimy w kostkę (najlepiej, żeby nie był kremowy). Pistacje (pozbywamy się łupin) siekamy drobno. Oliwki możemy pokroić lub wrzucić w całości. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia

Projekty ze smakiem
Ciasto ucierane ze śliwkami – łatwe i szybkie! 762

Sezon śliwkowy bez ciasta ucieranego?Ależ skąd!Jest ono obowiązkowe i to przynajmniej raz w tygodniu!Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie i pachnące …Ciasto ucierane ze śliwkami  zwykle znika gorące prosto z piekarnika!SKŁADNIKI :( blacha 22-26 cm )- kefir – 400g- jajko – 3 szt- cukier – 250 ml- olej rzepakowy – 125 ml- cukier wanilinowy(...)Cukier ubijamy z jajkami.Dodajemy  kefir i olej rzepakowy, mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy wypestkowane śliwki.Pieczemy ok. 45 minut w 180.A jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie przepis!Równie pyszne

Ostra na Słodko
Piernik na Boże Narodzenie 449

Ciasteczka już upieczone, teraz czas zrobić piernik. Tradycyjny stół wigilijny nie może obejść się bez piernika, tego uwielbianego przeze mnie i moją rodzinę ciasta. Niektóre rodzaje ciast trzeba zagnieść nawet kilka tygodni wcześniej. Piernik w moim wykonaniu jest miękki zaraz po upieczeniu, ale u mnie zawsze leżakuje przynajmniej 3 tygodnie. Zapachy w domu są nieziemskie. W internecie jest mnóstwo(...)dużo czasu i jest idealny do świątecznej herbaty ;)Składniki:2 szklanki mąki pszennej250 g masła3 jajkaszklanka cukrusłoik powideł śliwkowych około 250 g2-3 łyżki miodu3 łyżki kakaołyżeczka proszku do pieczenia i sodyprzyprawy korzenne: cynamon, kardamon, imbir, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa bądź opakowanie przyprawy do piernikastarta skórka z pomarańczyorzechy, bakalieSposób przyrządzenia:W małym garnku podgrzewamy następujące składniki:masłomiódpowidła śliwkowekakaoprzyprawy

upichcic
Moje urodzinowe prezenty. I orkiszowe bułeczki na weekendowe śniadanie 137

się tarta. Prostokątna. Z czekoladą.Tymczasem dzisiaj mam dla Was zwykłe, proste bułeczki. Ich sekret tkwi w mące orkiszowej, która nadaje im lekko orzechowego posmaku. Są bez jajek, bez nabiału, idealne dla alergików. Po prostu pyszne.Bułeczki orkiszoweSkładniki:(na 12 sztuk)400 g mąki orkiszowej100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej300 ml letniej wody25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka(...)wlać 100 ml wody.Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę wody, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować bułeczkę, delikatnie obtoczyć w mące. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do napuszenia.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza z dynią i gruszką 175

Nadal w dyniowym klimacie, dzisiaj mam kolejną propozycję obiadową z udziałem tego jakże uniwersalnego warzywa. Chciałam spróbować czegoś nowego, a pizzy z dynią jeszcze mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Styropian 204

STYROPIANTO PYSZNE CIASTO Z JOGURTÓW Z DODATKIEM KOKOSU , NIEKTÓRZY NAZYWAJĄ GO SERNIKIEM BEZ SERA     składniki na ciasto : 1 kostka masła 5 żółtek 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku 3 szkl. mąki masa kokosowa; 1 l jogurtu brzoskwiniowego 1/2 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 250 g wiórek kokosowych 6 białek Sposób(...)żółtka utrzeć mikserem , wsypać mąkę z proszkiem , wymieszać mikserem , grudkowate ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść . 2. Odstawić na pół godziny do lodówki . 3. Ciasto podzielić na 2 części z tym że jedna jest troszkę większa . 4. Blaszkę o wymiarach 24/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia , większą część ciasta zetrzeć równomiernie na grubych oczkach tarki do blaszki . 5. Jogurt

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza dwie pory roku 180

przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką.Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła.Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre od puszczonego soku z pieczarek).Ciasto smarujemy sosem. Układamy(...)połowie układamy pieczarki, brokuły wcześniej gotowane około 15 minut, kukurydzę, ser solankowy, ser pleśniowy i żółty ser. Całą pizzę posypujemy oregano i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy około 20 minut

Aga w kuchni
Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy 219

samymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a już największa radość jest wtedy gdy podamy nasz własnoręcznie upieczony chleb ! Dziś będzie to żytni chleb razowy z dodatkiem ziaren pszenicy. Chleb wypatrzyłam na moim ulubionym chlebowym blogu u Wisły. Zmodyfikowałam go tylko(...)szklanki wody Wykonanie: Wieczorem w przeddzień pieczenia sporządzamy zaczyn. Mieszamy składniki w misce, przykrywamy i odstawiamy do  wyrośnięcia. Również wieczorem gotujemy ziarna pszenicy w małej ilości wody na małym ogniu przez około 45 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, odcedzamy i zostawiamy pod przykryciem. Następnego dnia do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta, oprócz pszenicy. Wyrabiany około  4 minut, odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Skubaniec 148

bez modyfikacji. Super ciacho. Polecam. Składniki ciasta: 6żółtek3 czubate szklanki mąki3/4 szklanki cukru pudru1 margaryna cukier waniliowy3 łyżeczki proszku4 łyżki śmietany kwaśnejna czubek łyżeczki amoniaku2 łyżki kakaoDodatkowo:powidła węgierkowe1 szklanka cukru6 białek1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka)cukier puder do posypaniaMargarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto(...)podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Jedną z mniejszych części wyrobić z kakao. Ciasto mocno schłodzić. Większą cześć zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,na to wyłożyć powidło, następnie zetrzeć ciasto kakaowe.Ubić pianę z białek na sztywno ,dodać 1 szkl cukru i jeszcze ubić, pod koniec ubijania dodać budyń (proszek).. Pianę

Praktyczna pl