bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:883/1508)

Jabłecznik, rewelacyjny. Puszysty w środku, a u góry lekko chrupiący. 111

Ten jabłecznik jest znakomity, puszysty w środku, u góry lekko chrupiący a do tego winne jabłuszka. Nic dodać nic ująć, pycha. Wykonanie ciasta – białka ubić

Kuchnia Pokoleń
Szpinakowy tort na urodziny Pandek (bez glutenu, cukru, laktozy) 120

Dziś nastał wielki dzień zmian! Od dziś działamy z nowym logiem, które specjalnie zaprojektowałyśmy 💗 Zmiany zbiegły się z naszymi urodzinami, a skoro Pandki mają urodziny to

Candy Pandas
Ciasto Marcinek 37618

każdy placek ułożyć na papierze do pieczenia, nakłuć widelcem, schłodzić - placki piec w temperaturze około 190 stopni przez 5-6 minut lub do zrumienienia - placki po upieczeniu ułożyć na blacie lub kratce, przycisnąć z góry czymś ciężkim, np. tortownicą o takiej samej średnicy wypełnionej owocami, mąką, itp., zapobiegnie to wywijaniu się ciasta podczas stygnięcia - po upieczeniu wszystkich placków można(...)śmietankowej po 1-2 dniach leżakowania ciasta), aby śmietana wyglądała świeżo (ja zrobiłam to od razu, ale oprószone czekoladą boki "zamaskowały" ewentualne podeschnięcie śmietany) - wierzchni placek powinien być również posmarowany masą, dzięki temu zmięknie tak samo jak reszta placków - wierzch ciasta (ja posypałam też boki) posypać startą na wiórki czekoladą lub pokruszonym plackiem - ciasto przykryć, najlepiej specjalnym kloszem lub schować

Smakołyki Bereniki
Brownie z morelami 142

książki M. Łebkowskiego "Przysmaki polskiego stołu". Pomniejszoną ilość tłuszczu zastępuje dodatek śmietany. Morele dodałam od siebie, możesz je pominąć. Ciasto upiekłam w zdrowszej wersji, bez cukru. Zamiast cukru doskonale sprawdza się w wypiekach ksylitol. Ciasto smakuje absolutnie rewelacyjnie, rozpływa się dosłownie w ustach. Koniecznie do upieczenia! Składniki na blaszkę 23x23 cm: 100 g gorzkiej czekolady 120 g masła(...)ubijać z cukrem, aż masa zbieleje, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i mąką dodawaną po 2 łyżki. Dodać śmietanę i szczyptę soli. Wymieszać wylać masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć wypestowane morele przecięciem do góry. Piec w temperaturze 180`C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki z jeżynami 103

pomagaj sobie mąką - ciasto jest klejące). Na rozwałkowanym cieście rozłóż jeżyny, pozostaw około 10 cm. wolnego miejsca wzdłuż jednego dłuższego boku. Rozłożone jeżyny posyp cukrem brązowym oraz rozgniecionym w moździerzu anyżem. Zwiń jak roladę zaczynając od dłuższego boku z jeżynami i kończąc na odcinku bez jeżyn. Dużym ostrym nożem (obsypuj ostrze mąką) krój roladę w poprzek tworząc bułeczki(...)czasie weź jedną z blaszek i posmaruj drożdżówki rozmąconym małym jajkiem. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 20 minut, do zrumienienia drożdżówek. Kolejne drożdżówki smaruj jajkiem chwilę przed włożeniem do pieczenia. Drożdżówki ostudź. Jeżyny na lukier włóż na małe siteczko i naciskaj grzbietem łyżki, aż wyciśniesz z nich sok (powinno być

Delicious Place
ciasteczka słoneczka vel ciasteczka warszawskie 371

ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość ok 1/3 cm. Przy pomocy np. kieliszka (troszkę większego nić standardowy) wykrawamy kółka. składniki na lukier: 2 białka 200 g cukru pudru wykonanie: Białka dokładnie mieszamy z cukrem pudrem, przy pomocy np. łyżki jak na lukier. Gotowym lukrem smarujemy przy pomocy np. pędzla każde kółeczko. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy(...)lekkie zrumienienia się lukru. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. dodatkowo: ulubiony dżem do przełożenia np. morelowy, malinowy… wiórka do obtoczenia wykonanie: Wystudzone ciasteczka smarujemy dżemem od strony bez lukru/bezy, łączymy dwa. Boki również smarujemy dżemem i obtaczamy w wiórkach

Domowy Smak Jedzenia
mazurek z masłem orzechowym 126

wyobrażam sobie bez niego świątecznej kawy. Ten rodzaj ciasta jest bardzo prostu- klasyczne kruche i cienka warstwa czegoś słodkiego na wierzchu.  Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli dodatkowo: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki dżemu wiśniowego 3 łyżki rozpuszczonej czekolady Składniki ciasta zagnieść. Owinąć w folię(...)wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części- mniejszą i większą. Większą rozwałkować na kształt jajka. Z mniejszej utoczyć wałeczki i zrobić z nich brzeg ciasta oraz kilka kratek na środku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut, aż będzie złote. Wyjąc i wystudzić. Kratki na wierzchu napełnić czekoladą, dżemem i masłem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśniki Teff zapiekane z sosem a'la bolognese 198

mąki Teff 1 jajko  3/4 szkl. wody 2 łyżki mleka bez laktozy Szczypta soli Sos a'la bolognese: 1/2 cebuli 1/2 puszki krojonych pomidorów 200g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) Papryka słodka i ostra Sól himalajska Oregano, bazylia Mozzarella Olej/oliwa Przygotowanie: Składniki na naleśniki mieszamy, konsystencja ciasta powinna być minmalnie rzadsza jak na normalne naleśniki. Odstawiamy(...)podsmażamy. Wlewamy krojone pomidory i doprawiamy papryką, oregano, bazylią i solą.  Naleśniki smarujemy sosem. Zwijamy w rulonik i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy naleśniki w naczyniu do pieczenia. Posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy ok. 10-15 min. w 180 stopniach

Czarnawisienka
Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą 266

motywem bajki Frozen. Moja czteroletnia bratanica jest wielką fanką tej bajki i wszystko musi być z Frozen :). Chciałam aby babeczki nie były trudne i każdy sobie z nimi poradził, bez lepienia i bawienia się lukrem plastycznym, dlatego babeczki przygotowałam z opłatkiem. Linki do sklepów, co gdzie kupiłam, na samym końcu postu. Babeczki są delikatnie cytrynowe, wilgotne i pięknie pachną(...)Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150g miękkiego masła 140g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka starta z 1 cytryny 2 jajka 160ml

Mała Cukierenka
Pierniczki 165

Pierniczki na ostatnią chwilę. Po upieczeniu są miękkie i bez problemu możemy je upiec tuż przed świętami. Możemy z nich wykonać witraże, które pięknie będą się prezentować na choince (pamiętajcie jednak o wycięciu dziurek na sznurek przed pieczeniem!). Przepis z Moich Wypieków. Polecam! Pierniczki  Składniki na 3 blaszki: 300g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej ( u mnie orkiszowa(...)oczyszczonej 1 łyżka kakao Na lukier: 1 biało 1 szklanka cukru pudru (lub więcej) Dodatkowo: pokruszone landrynki na witraże Wykonanie: Wszystkie składniki na pierniczki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto od razu wałkujemy na grubość około 4mm wycinamy pierniczki. Jeśli chcemy zrobić pierniczki z witrażami to w wyciętych kształtach wycinamy otwory i wsypujemy w nie pokruszone landrynki (z okopką

Smak mojej kuchni
Gryczane naleśniki bez jajek i mleka, z pieczonymi warzywami 197

powstają z pełnych zbóż, a za ich nadzienie zwykle służą różnorodne warzywa. Jak dzisiaj, kiedy przygotowałam naleśniki gryczane bez dodatku jajek czy mleka, smażone bez tłuszczu i podawane z rukolą oraz pieczonymi paprykami, cukiniami i marchewką, wszystko polewając sosami jogurtowymi. W ten nieskomplikowany sposób zaserwowałam proste, zdrowe i odżywcze danie, które kusiło kolorami oraz smakiem Składniki(...)mieszając całość trzepaczką do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego o konsystencji śmietany. Ciasto odstawić na 15 – 30 minut. Patelnię z nieprzywierającą powłoką bardzo dobrze rozgrzać (to ważne). Przed smażeniem pierwszego naleśnika na powierzchni patelni można rozprowadzić odrobinę oleju. Ciasto wymieszać chochlą, nabrać porcję ciasta i wylać na gorącą patelnię, kulistymi ruchami patelni równomiernie rozprowadzić ciasto cienką warstwą po całej powierzchni. Smażyć

Even Better Food
orzeźwiający sernik na zimno 114

wrzątku  Tortownicę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Ciasteczka włożyć do jednorazówki ( a najlepiej dwóch) i rozdrobnić za pomocą wałka. Przesypać do miseczki. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Przełożyć do tortownicy i mocno dociskając oblepić dno i boki foremki. Najlepiej robić to małym wałeczkiem ale można też prostą szklanka bez ucha. Następnie wstawić do lodówki na godzinę(...)skondensowane. Ubić. Następnie dodać serek i zmiksować. Na końcu połączyć z wystudzoną żelatyną. Masę przełożyć do tortownicy. Owoce opłukać, winogrona pokroić na połówki i wyjąc pestki. Poukładać na wierzchu ciasta.  Pozostałą żelatynę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z sokiem. Kiedy zacznie tężeć zalać nią ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin, ja zostawiam

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta razowa z jogurtem greckim i porzeczkami 124

Porzeczkę czerwoną możecie śmiało zamienić na inne owoce sezonowe.  Warta wypróbowania. Przepis na okrągłą foremkę do tarty o średnicy 24 cm 45 g migdałów - użyłam migdałów w słupkach bez skórki 100 g mąki pszennej razowej 75 g mąki pełnoziarnistej  50 g cukru pudru 160 g zimnego masła szczypta soli Do posmarowania formy będziecie potrzebowali odrobinę masła(...)włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania ciasta kruchego. Wstawić do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na posmarowaną, obsypaną sezamem i bułką tartą formę. Można formę ciastem wykleić formując wysoki rant. Schłodzić w lodówce 20 minut, nakłuć widelcem.  Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać kulki ceramiczne, lub fasolę. Piec

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Baghrir - placki z kraterami i sosem malinowym. 153

ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli jest inaczej, należy mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier waniliowy i odstawić na 10 minut. Następnie wszystkie składniki (bez wody) na ciasto, zmiksować razem aż się ciasto dość ładnie spieni. Odstawiamy na 15 minut, aby masa lekko podrosła,  a drożdże się dokładnie rozłożyły. A my się bierzemy za sos, do rondla wlewamy(...)smaku i miksujemy. Dzięki zmiksowaniu, rozbiciu  wszystkiego sos się ładnie zagęści. Do ciasta dodajemy wodę, mieszamy i możemy smażyć. Wcześniej dodana zwyczajnie straciłaby bąbelki, a tak ulotnią się w czasie smażenia. Jest jeszcze jeden plus wody gazowanej. W we wszystkich przepisach jest proszek do pieczenia, ja go pominęłam i jak widać, manewr się udał. Patelnię delikatnie przecieramy masłem

Dieta moja pasja
Pizza z grzybami, dynią i owczym serem do góry nogami 154

typu feta 200 g dyni 2 łyżki świeżego tymianku ½ łyżeczki płatków chili 150 g mozzarella 1 czubata łyżka suszonej żurawiny Przygotuj ciasto na spód, kliknij w link powyżej. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa placki. Rozpuść masło na patelni. Pokrój dynię w cienkie plasterki, posyp chili i zrumień. Wyjmij na naczynie. Grzyby oczyść z ziemi(...)Rozwałkowane placki posyp utartą mozzarella. Następnie ułóż dynię i posyp pokruszonym owczym serem. Na końcu rozprowadź grzyby. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu według piekarnika) i piecz przez 10 minut na samym dnie. Upieczoną pizzę z grzybami posyp tymiankiem i żurawiną. Pokrój na kawałki i podaj z surówką z białej kapusty . Pizza z grzybami

codojedzenia
Miodownik przekładany kremem z kaszy manny 233

minut. Następnie podzielić ciasto na 4 części,każdą cienko rozwałkować ułożyć na blaszce,którą należy starannie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Upiec kolejno 4 jednakowej wielkości placki. Czas pieczenia każdego placka 15-20 minut w temp. 180*. W ganku zagotować mleko z cukrem i kaszą cały czas mieszając. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć jak budyń. Ugotowaną kaszę wystudzić. Masło utrzeć(...)przełożyć upieczone placki.  Składniki polewy roztopić i mieszając połączyć ze sobą. Polewę rozsmarować na wierzchu miodownika,dowolnie udekorować. Ciasto nadaje się do spożycia dopiero na następny dzień po zrobieniu,kiedy dobrze zmiękną wszystkie warstwy ciasta i będzie można bez problemu je pokroić

Kolorowa kuchnia Elki
Poziomkowa Pokusa 162

ciacho właściwie to biszkopt z poziomkami, galaretkami, kisielem i  śmietaną. Ciasto przepyszne zapraszam na skosztowane. Mąż i  jego pytania bezbłędne" To na dole to Kubuś" Pada moja odpowiedz- To kisiel poziomkowy.Mina męża bez cenna :)   Składniki  na biszkopt: jajka  5 szt L ksylitol 100 g mąka pszenna(...)litr   Krok 1 Jaja ubijamy z ksylitolem na puch. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ubitych jaj, mieszamy delikatnie w jedną stronę. Przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach Po upieczeniu i przestudzaniu kroimy w poprzek. Krok 2 Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia.Do 3 szklanki z wodą

Różowa kuchnia
Torcik chałowy 93

biszkopty: Białka, cukier i wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz stopniowo mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm, pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Masa chałwowa: Mleko zagotowujemy z cukrem, zdejmujemy z ognia dodajemy żółtka cały czas mieszając oraz mąkę. Masę(...)Zestawiamy z ognia i dodajemy kakao. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy dodając rozpuszczoną czekoladę oraz masę jajeczną. Biszkopty przekrawamy na pół, nakładamy na niego masę chałwową, następnie bezy, masę czekoladową oraz drugą połowę biszkopta. Czynność powtarzamy a wierzch dekorujemy masą czekoladową i bezami

Zainspirowana w kuchni
Domowy chleb 158

prosty. Nie ma tu żadnej filozofii: mieszamy ze sobą składniki, wrzucamy je do pieca i tyle. A jaki efekt! Po piąte: nie nudzi się. Powyższy przepis ma setki możliwości konfiguracyjnych. Mąka (pszenna lub mieszana), woda, sól, drożdże i cukier są bazą, a co dodacie do ciasta – to już Wasza inicjatywa. Pestki słonecznika? Otręby owsiane? Prażoną cebulkę? A może oregano? Łyżeczka(...)pomysły na dodatki? Piszcie w komentarzach. Po szóste: jest przejrzysty. Może to powinien być punkt pierwszy? Gołym okiem widać, że ten chleb składa się z mąki, wody i drożdży. Bez polepszaczy, barwników i stabilizatorów, masowo dodawanych do sklepowego pieczywa

Proste-przepisy.pl
Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie 184

znów łyżkę masy makowo-sernikowej, itd. Gdy wyłożymy cały spód, w ten sam sposób postępujemy z następną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników. Sernik wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 75-80 minut. ! Uwaga czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika. Po około 65 minutach należy sprawdzić "stan upieczenia" sernika. Gdy sernik się(...)cukrem pudrem, a następnie cały wierzch sernika obsypujemy czekoladowymi kamyczkami od Delecta. Sernik przechowujemy w lodówce. Smacznego Notes * przepis własny - wynik eksperymentu z ulubionymi rodzinnymi smakami. Przepis podstawowy (sernik bez dodatku) ze starego rodzinnego zeszytu. By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Ciastka Łabędzie – Amoniaczki 240

podsypuję delikatnie mąką a wałek smaruję mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam foremką krążki – wielkość krążków zależy od tego jak duże ciastka chcemy upiec (ja wykrawałam krążki szklanką ). Teraz krążek ciasta składam na pół i nacinam w trzech miejscach (dokładnie pokazałam to na filmiku). Pierwsze nacięcie od brzeg złożenia nacinam do 3/4 długości krążka z tego paska formuję szyję i łebek(...)siedzi. Tak uformowane ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz górę ciastek maluję rozmąconym białkiem i posypuję cukrem. Pieczenie ciastek łabędzi – amoniaczków: Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Ciastka łabędzie - amoniaczki piekę na złoty kolor około 15 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Babeczki z jabłkami II 120

Wczoraj był sernik jak najbardziej świąteczny, a dziś przekąska zdecydowanie przedświąteczna :-) Babeczki lub jak ktoś woli muffinki w tej wersji są ideale zarówno na podwieczorek jak

Czary - gary w kuchni
Żurek Wielkanocny 145

Wielkanoc bez żurku? Nigdy! A ten najlepszy robi mój tata :-) Z zakwasu, który sam przygotowuje, z chrzanem, który sam ściera... tylko wędzarki wciąż nie mogę się doprosić... Swojskie wędliny i wiejskie jajka z tzw. pewnego źródła to już nasze zadanie, tzn. zamawiamy je :-) mmm... już się nie mogę doczekać tej niedzieli... i chociaż w tym roku mam znacznie(...)mniej możliwości przesiadywania w kuchni i szykowania świątecznych pyszności, to i tak zamierzam poudzielać jak należy :-) I tak: mięsa do pieczenia i gotowania leżą już w lodówce ponacierane przyprawami, pasztet mam nadzieję zrobić jutro, w kolejce czekają też ciasta, ale w tym roku postawiłam na przepisy niewymagające długiego czasu przygotowywania, raczej wersje ekspresowe ;-) a bigos zostawiam tacie... zrobi najlepszy

Czary - gary w kuchni
Babka "łaciata" na oleju 149

cukru/ksylitolu 150 ml oleju 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Składniki na polewę: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki jajeczka-migdałki do dekoracji   Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia jajka ubić na puszysty kogel-mogel, aż masa potroi objętość. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę(...)olejem i jogurtem. Część masy odłożyć do odzielnej miseczki, przesiać na sitku kakao i wymieszać mikserem wyłożyć białe ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub grysikiem, na to ciemno ciasto i białe na górę piec w 180`C 55 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Studzić pierwsze 10 minut w foremce, po tym czasie babkę wytrząsnąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śliwka w czekoladzie 130

sztuki Porcje 32 sztuki Składniki 150 g kasza jaglana 3 szt jajka 60 g mascarpone 5 łyżek kakao 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1/2 szklanki erytrol lub inne słodziwo 32 szt śliwki suszone bez siarki Sposób przygotowania Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku, aż poczujemy orzechowy aromat lub przelewamy trzykrotnie wrzątkiem. Następnie gotujemy w wodzie do miękkości, zgodnie(...)Układamy śliwki - w dużej formie w równych odstępach, a jeśli pieczemy pojedyncze ciasteczka, to do każdej foremki jedną śliwkę. Na wierzch wykładamy resztę masy. Pieczemy w 180 st. C - małe foremki ok. 25-30 minut, jedną dużą formę przez ok. 30-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe

Kucharzyca
Kruche ciasto z kremem i czekoladą, bez glutenu, bez jajek i bez laktozy 101

wiórki kokosowe do udekorowania ciasta Kruchy spód: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam masło kokosowe, olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 25 minut. Krem

nietadieta
Makowiec czekoladowy 185

też coś dzisiaj mam - makowiec czekoladowy to kolejna propozycja na tegoroczne święta. Czekoladowa masa makowa z mnóstwem bakalii - z orzechami włoskimi i laskowymi, rodzynkami i żurawiną. Bez dodatku ciasta, dla wielbicieli maku i czekolady to makowiec idealny :) Polecam! Składniki: 400 g masy makowej 75 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 4 jajka 75 g mlecznej czekolady 2 łyżki(...)Dodać masę migdałową, startą czekoladę, migdały i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut. Gotowe ciasto wystudzić i polać czekoladową polewą. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Pomarańczowy sernik dyniowy. 194

trzykrotnie mielonego twarogu 400 g  puree z dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (taki na 750 ml mleka) bez cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki skórki pomarańczowej (startej z ekologicznej pomarańczy lub drobno pokrojonej kandyzowanej) 2 jajka      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni(...)puszystą masę. Po około 4-5 minutach dodajemy mleko ze skórką i jeszcze chwilę miksujemy.      Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wykładamy nim spód i brzegi (na wysokość 4-5 cm) tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 7 minut, czyli do chwili aż delikatnie zmieni kolor na złoty. Podpieczony spód wyjmujemy i ostrożnie wylewamy nań masę

Rozpustne gotowanie
Dwukolorowe muffiny z nadzieniem toffi 140

coś słodkiego, szybkie, banalnie proste, składniki zawsze się znajdą bez wychodzenia do sklepu i przede wszystkim smaczne. Tym razem wykorzystałam gotową masę kajmakową, która już od jakiegoś czasu czekała na swoją kolej :) Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru  2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka (może być również jogurt(...)gotowanego trzy godziny) Przygotowujemy dwie miski. W jednej z nich mieszamy składniki suche, tj.  mąka, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mleko, jajko i olej, następnie łączymy składniki z obu misek i mieszamy  łyżką, ciasto dzielimy na pół. Do jednej miski dodajmy 2 łyżki kakao.  Do foremek od muffinek  łyżką nakładamy masę białą, łyżkę

Słodka Kraina Wypieków
ciasto marchewkowe (z serkiem). PIERWSZE URODZINY BLOGA! 162

CIASTO MARCHEWKOWE Z SERKOWĄ POLEWĄ lekko zmodyfikowany przepis M. Steward // tortownica o śr. 18cm ~130g (szklanka) mąki pszennej ~60ml (1/4 szklanki) oleju (u mnie z orzechów laskowych - polecam użyć jakiegoś 'smakowego', gdyż nadaje ciekawy aromat ciastu) ~2 jajka ~200g cukru ~2 łyżki syropu cynamonowego (można zastąpić łyżką miodu) ~łyżeczka cynamonu ~1/2 łyżeczki kardamonu ~szczypta soli ~łyżeczka proszku do pieczenia

chili & sugar
Ciastka z chia, kokosowo owsiane z pomarańczą 132

bardzo łatwe do zrobienia ciasteczka chia z pomarańczą, wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi, można je także zrobić same bez pomarańczy będą smakowały równie dobrze. Składniki :  - 1 szklanka mąki (dowolnej ja dałam owsianą) - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia  - 2 łyżki oleju kokosowego  - 4 płaski łyżki wiórków kokosowych - 2 dość czubate łyżki nasion chia(...)ciasteczka, można to zrobić na dwa sposoby jeśli mamy małe plasterki pomarańczy to formujemy płaskie ciastka i przyklejamy na nie plaster pomarańcza , jeżeli mamy duże plasterki i niestarczy nam ciasta, można zrolować ciasto i przykleić dookoła, ale wtedy ciasto może się nie trzymać, dlatego do dużego pomarańcza lepiej zrobić podwójną wersję, ciasteczka pieczemy ok 10-15 minut w temp

zdrowa vege kuchnia