bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:884/1508)

Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem 188

Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 20 min 1 opakowanie ciasta francuskiego* 1 jajko ok 150 g parmezanu *jeśli używamy ciasta mrożonego należy je wcześniej rozmrozić  Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 2. Jajko roztrzepujemy widelcem na płaskim talerzu, parmezan ścieramy na tarce 3. Ciasto kroimy na paski, wyjdzie nam ok 12 pasków 4. Każdy z pasków(...)obtaczamy w jajku, następnie w startym parmezanie 5. Trzymając za dwa końce skręcamy względem siebie, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 6. Pieczemy grissini ok 15 min, do tzw złotego koloru

Słodki Kompromis
Zielona tarta 201

sama prawie całą (bez małego kawałka i co prawda podzieloną na dwa dni), to przekona Was, że warto? Składniki na ciasto (forma o średnicy 28 cm) 250 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2 żółtka łyżeczka soli 2 łyżki lodowatej wody Wykonanie ciasta: Mąkę, masło, żółtko i sól wyrobić w maszynie, tak aby ciasto wyglądało jak sypki, lekko(...)lodówki. Wyjąć z lodówki i całość rozprowadzić na formie na grubość 2-3 mm. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Obciążyć spód fasolą wyłożoną równomiernie na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół), na ok. 20 minut. Wyjąć, ostudzić. Składniki zielone: opakowanie (450 g) mrożonej brukselki (parę brukselek zostanie

gutfut
Chleb z lukrecją i orzechami 201

ciasto. Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki . Uformować okrągły chlebek i ułożyć w blaszce. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50 min. do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować(...)Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody na dno, by zintensyfikować parowanie - i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 25 min. Chlebek studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce

Grunt to przepis!
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Samo zdrowie. Wegańskie. 270

Jedna wylądowała w koszu, druga zjadliwa, ale się rozpadała Ta jest taka jaka powinna być. Skład bardzo prosty: 80% to jabłka! Możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników. Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne. Pamiętaj, słodkie(...)płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek

Apetyt na Zielone
Piernik staropolski 169

prawie w całości. Jest przepyszny i bardzo tradycyjny. To wersja twarda i bardzo korzenno-miodowa. Ciasto należy przygotować już w okolicach Andrzejek i nie ma się co przejmować, że będzie stało przez prawie miesiąc, uwierzcie że nic złego się z nim nie stanie. Piekłam go już drugi raz i przyznam, że smakuje wspaniale, ale osobą preferującym mięciutki i sprężysty piernik(...)chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Piec 3-4 dni przed świętami. Pieczenie: Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość 0,5 cm i piec w dużej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kakaowy tofurnik z malinową żelką - serniczek z tofu (wegański) 237

małe formy do ciast o średnicy 12cm, lecz spokojnie wykonacie je w dużej formie np. o średnicy 21cm. Wychodzi ok. 12 porcji. Składniki na spód: - 100g nerkowców (namoczonych w wodzie co najmniej 1h wcześniej) - ok. 50g daktyli suszonych drylowanych (8-10 sztuk, namoczonych w wodzie co najmniej 1h wcześniej) - 1 łyżka nasion chia - 2 łyżeczki kakao bez cukru(...)uzyskania zwartej masy. Jeżeli mamy formę z odpinanym dnem to dno przykrywamy folią i zamykamy, jeśli nie to umieszczamy folię w formie tak, jakbyśmy posługiwali się papierem do pieczenia. Masą staramy się wykleić równy spód, umieszczamy w lodówce. Składniki na masę: - 400ml mleczka kokosowego (puszka) - 200g tofu naturalnego - 50g malin (można pominąć) - sok z 1 cytryny (dodajcie mniej, jeżeli

Be Fit Be Strong
Pyszny tort lodowy 158

sztuki śmietan fixu, 1 laska wanilii, 20 ml ajerkoniaku Sposób przygotowania: Tortownicę o średnicy ok. 26cm (może być mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia. (Papier wyłożyć na dnie tortownicy i następnie zapiąć obręcz.) Połowę bez połamać i wyłożyć na dnie tortownicy. Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym(...)dodać środek laski wanilii. Jasną masę wyłożyć do tortownicy. Rozkruszyć resztę bez i przykryć masą z czekoladą.Torcik posypać startą białą czekoladą. (Można również posypać kakao, udekorować bezami albo tak jak ja, zmiksować ok. 10 truskawek z cukrem i zrobić małe kleksy z ajerkoniaku na górze ciasta.)Tortownicę zabezpieczyć folią i wstawić do zamrażalnika. Smacznego! Ten i inne przepisy

Wielki apetyt
Babka migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez laktozy) 187

Wiosenna, limonkowa wersja babki. Bez glutenu i laktozy. potrzebujemy: - skórka i sok z 2 limonek - 200g cukru -  200 g masła (temp pokojowa) - 6 jajek - 300g zmielonych migdałów (można je zastąpić mąką ryżową albo wymieszać w pożądanej proporcji) - 50g skorbii - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło,cukier i skórkę z limonki ubić na puszystą masę. Cały czas ubijając(...)wymieszane ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać sok z limonki. Całość wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia. Piec 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (termoobieg). Ostudzić i wyjąć z formy. Z soku i skórki z limonki oraz cukru pudru przygotować lukier, którym należy polać ciasto

Szybko Tanio Smacznie
Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe 201

budyń czekoladowy, miksując dolewaj olej. Masę połącz z mąką tortową i białkami delikatnie mieszając. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy. Piecz 45 minut w 180 st.C. Krok 23. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na 4 krążki. 4. W 0,5 szkl. mleka wymieszaj budyń waniliowy. Resztę mleka zagotuj z 2 łyżkami cukru i wlej(...)Krok 35.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto. Krok 47.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki syropu karmelowego. Wyłóż ją na ciasto. Na ubitą śmietanę wyłóż bezy. Przykryj wszystko trzecim blatem ciasta. 8. Ponownie

CoolinarniePL
Borówkowe torciki z czekoladą 425

Małe jest piękne. Wyznaję tę zasadę także przy ciastach, chyba dlatego tak bardzo lubię babeczki - są nieduże i urocze, każdy może dostać swoją, bez krojenia i ciaprania ;) Dzisiejsze torciki są także w wersji mini. Duży tort to zawsze duże wyzwanie, więc jeśli nie czujemy się jeszcze na tyle pewnie (ja się chyba nie czuję) lepiej spróbować zacząć od mniejszego(...)borówkami.Składniki na murzynkaSkładniki na krem+Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówkiCiasto na murzynka przygotowujemy według przepisu. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powinniśmy mieć warstwę o grubości około 1 cm (ciasto nie musi być wysokie, bo nie trzeba będzie go przekrawać). Wygładzamy wierzch łyżką lub szpatułką. Pieczemy około 15 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Krem

Ciastkozercy
Drożdżowe bułeczki z truskawkami 171

mleka mieszamy z cukrem, dodajemy sól, roztopione masło, roztrzepane jajko. Wlewamy to do mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Serek mieszamy z cukrem waniliowym oraz ze skórką otartą z cytryny. Ciasto zagniatamy jeszcze raz. Dzielimy na 16 kawałków. każdy kawałek spłaszczamy, dajemy na środek trochę twarożku(...)truskawkę. Następnie formujemy bułeczkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.     źródło "Magazyn kuchnia

Anioły w kuchni
KREMÓWKA Z FRANCUSKIEGO CIASTA 399

mnie ono przeraża, jak rolady. To są dwa wypieki, które jeszcze przede mną, muszę do nich dojrzeć. Jestem takim typem osoby, która podejmuje "żółwiowe decyzje". Bardzo rzadko rzucam się bez zastanowienia, ale jeśli już coś obmyślę, to od razu na głęboką wodę. Nazywam to "bezpiecznym ryzykiem". Nie tylko w codziennym życiu, ale i w kuchni.Czy to dobre rozwiązanie? Zależy(...)być bezpieczna? Próbuję? Albo udaję? KREMÓWKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO. na blachę ok. 21x25/26 cm 2 płaty ciasta francuskiego (2 opakowania) 1 litr mleka 100g masła 2 jajka 4 żółtka 250g cukru 1 laska wanilii 120g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej (skrobi) Ciasto francuskie wyłożyłam do dwóch równej wielkości blach do pieczenia, najlepiej o wymiarach 21x25/26 cm, wyłożonych papierem

W kuchni Karmel-itki
Ogarniam bloga - pierniczki 205

świątecznej uda mi się to zrobić. Miał być przepis na pierniczki i będzie, co prawda z małym opóźnieniem, ale będzie :) Jak wiemy, święta bez pierników, to jak Wielkanoc bez babki... więc muszą być. Oto szybciutki przepis na pierniczki dla spóźnialskich i zapracowanych (mój ulubiony). Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com. Po małych modyfikacjach przepis jest genialny.  Pierniczki Składniki(...)pominęłam ten składnik i dałam zamiast tego łyżkę mąki)1 łyżeczka sodyWszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na grubość 5 mm. Ciasto może być lekko klejące.Można lekko podsypać mąką ale nie za dużo, bo wtedy pierniczki wyjdą twarde. Piec w tem. 180 C ok. 8 minut. Są pyszne tuż po upieczeniu jak i później jeśli przetrwają

Delicious Titbits
PYSZNE KRUCHE CIASTECZKA Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ 234

   Ciasteczka, które okazały się wielkim zaskoczeniem. Upiekłam je Córci do przedszkola na Walentynki stąd ich kształt i różowy lukier. Były tak pyszne, że mimo

Smaczne Zdrowe
Torcik ze śmietaną, musem z melona i owocami. 165

budyniu waniliowego (proszek) szczypta soli Masa budyniowa: 1 melon miodowy – po zmiksowaniu 1 litr musu z melona wraz z sokiem 2 budynie waniliowe bez cukru (po 37 g) na 500 ml płynu (bez 1 łyżki, którą wykorzystujemy do biszkoptu) 1 galaretka brzoskwiniowa Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 30% 1 żelatyna na 500 ml płynu, której się(...)powoli mieszamy łyżką silikonową aż do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Ja mam, silikonową tortownicę ze szklanym dnem, nie trzeba jej smarować tłuszczem, ani wykładać papierem do pieczenia. Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową. Masa budyniowa: Melona kroimy na pół, usuwamy pestki, a miąższ miksujemy blenderem. W szklance

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania