bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1114/1508)

Fantazja i prostota w jednym, czyli focaccia 149

wyrabiamy ciasto rękoma przez około 10 minut (jeśli będzie zbyt twarde, dolewamy odrobinę więcej wody, natomiast w przypadku, gdy będzie zbyt lepkie, dodajemy odrobinkę więcej mąki, ale nie za dużo, żeby nie wyszło zbyt twarde). Wyrobione ciasto, przekładamy do miski skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut do godziny. Wyrośnięte ciasto krótko(...)stolnicy oprószonej mąką, na prostokąt o grubości mniejszej niż 1 cm (mniej więcej 34cm x 28cm, a jeśli preferujemy grubszą focaccię rozwałkujmy ciasto na mniejszy, grubszy prostokąt). Przekładamy ciasto na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pomidorki kroimy na pół i równomiernie rozkładamy na cieście skórka do dołu, lekko dociskając je do ciasta, oliwki kroimy na plasterki

KulinarneImpresje.pl
Rogale Świętomarcińskie, wg tradycyjnej receptury 182

miejsca. Ciasto złożyć na 3 części, zaczynając od części bez masła. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na 3 części. Szczelnie owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. Czynność wałkowania, składania na 3, owijania w folię spożywczą i schładzania powtarzamy jeszcze 2 razy, za trzecim razem ciasto zostawiamy w lodówce na całą noc. Wykonanie farszu(...)Wszystko wymieszać ręcznie z dodatkiem jajek, zblendowanych biszkoptów i cukru pudru. Masę również schłodzić całą noc w lodówce. Wykonanie rogali: Godzinę przed przygotowaniem rogali, masę makową i ciasto wyjąć z lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, każdą wałkować na wysypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok 3-5 mm. Z prostokąta wyciąć trójkąty o podstawie

Trufelkowo
Bułeczki z suszonymi pomidorami 125

sprawi, że ciasto nie urośnie! Do kubka wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i bedą płynne. Dodajemy do nich 1 łyżkę mąki i 3 łyżki mleka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy rozczyn na 10 minut, aby zaczął pracować. Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy resztę mleka, wyrośnięty rozczyn, przestudzone masło i sól. Dokładnie zagniatamy ciasto, aby było(...)ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Wtedy wyrośnięte ciasto kroimy na mniejsze części (takie jakiej wielkości chcecie bułeczki). U mnie było to 12 kawałków. Każdy kawałek formujemy na okrągłą bułeczkę i odstawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułeczki przykrywamy ścierką i pozostawiamy na kolejne 30 minut

PatiGotuje
Bajgle z jajkiem, bekonem i cheddarem 196

Żydami) w niż w Polsce. U nas króluje krakowski obwarzanek, wpisany na Listę produktów tradycyjnych województwa małopolskiego (obwarzanek to samo ciasto, ten sam sposób przyrządzenia – szybkie obgotowanie ciasta przed pieczeniem – stąd nazwa, bo ten proces to obwarzanie). Bajgiel jest mniejszy, wielkości dłoni. Jest też bardziej miękki od obwarzanka, stąd świetnie nadaje się do podsmażania czy nawet zapiekania, nie tracąc(...)swojej świeżości, a zyskując niesamowitą głębi ę i delikatną chrupkość. Bajgle przecinamy w poprzek na pół. Dolne połowy zostawiamy jak są, w górnych – powiększamy dziurę – wyrywając ciasto, lub wycinając foremką. Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem do której mamy dopasowaną pokrywkę.   Na gorąca patelnię rozkładamy partiami plastry bekonu. Smażymy najpierw z jednej, potem z drugiej strony, odsączamy plasterki z tłuszczu

Karo in the Kitchen
Biszkopt z masą budyniową, bezami i sosem krówkowym 1164

fanom krówek i toffi! Dla kogo: dla kochających krówki i masę toffi pod każdą postacią dla szukających inspiracji na efektowne ciasto dla...każdego! Składniki na biszkopt: 4 jajka pół szklanki mąki pół szklanki cukru  łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 0,5 litra mleka 200g masła 0,5 szklanki cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej(...)kawałki krówki i dodajemy 2 łyżki mleka. Mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Warstwy: Na upieczony i wystudzony biszkopt nakładamy masę budyniową. Na masie budyniowej układamy bezy polewając je masą krówkową. Bez można także pokruszyć. Blacha: prostokątna, ok. 25x35cm Inspiracją dla mnie był przepis z bloga www.bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com - wprowadziłam w nim swoje zmiany

Mania Wypiekania
KORZENNE MUFFINKI Z BUDYNIEM / KLEINE GEWÜRZ-NAPFKUCHEN MIT PUDDING 295

niczego nieświadomą ośmiolatkę, która budzi się z nadzieją, że to będzie piękny i owocny dzień.Z braku czasu - post nie jest typowo mikołajkowy. Jednak nie wyobrażam sobie tego dnia bez jakiejś małej słodkości.Nikolausfeier - wie kein Schnee war, es nicht da ist.Ich erinnere mich: als ich klein war, wartete ich mit großer Ungeduld auf Nikolausfeier. Ein paar Tage früher(...)potrzeba- dodaję odrobinę mleka. Foremkę do muffinek wykładam papilotkami (lub składam po 2-3 papilotkirazem,aby je usztywnić) i napełniam ciastem oraz budyniem. Na dnie umieszczamłyżeczkę ciasta, na to budyń i całość przykrywam łyżeczką ciasta.Wstawiam do piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 25-30 minut.SMACZNEGO!--------------------------------------------------------------------------------------------- KLEINE GEWÜRZ-NAPFKUCHEN MIT PUDDINGfür 12-14 Stückennasse Zutaten:2 Eier1 Glas Milch1/3 Glas

W kuchni Karmel-itki
CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 262

    Kolejny chlebek z piekarni "Nocny Orkisz". Uwielbiam tworzyć nowe receptury, i choć ten chlebek zupełnie nowy nie jest, to dostosowałam go do mniejszych form

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 424

Ziemniak często niedoceniany, a jednak jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zarówno jako dodatek do dań, jak również ziemniak w roli głównej. Uwielbiam go za jego

kulinarnyJa
Pierniczki z okienkiem. Przepis krok po kroku. 154

Pierniczki z okienkiem. Nie wiecie jak je zrobić? Chętnie Wam pokażę i powiem na wstępie, że przygotowanie jest banalnie proste, więc

kuron.com.pl
KRUCHA TRTA Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 120

Tarty już nieraz tu wspominałam , że je uwielbiam , bez względu na to z czym są.  Tym razem zapraszam na tartę na gotowym cieście kruchym ( można kupić w każdym markecie typu Lidl, Biedronka itd).Moja tarta dziś jest z kurczakiem i cukinią w serowo-jogurtowym sosie. Polecam robi się ją w miarę szybko a smakuje rewelacyjnie.  Zapraszam(...)myję i drobno kroję. Mozzarelle drobno rwę.  Mieszam z warzywami i doprawiam.  Międzyczasie przygotowujemy sos. W misce dodaję wszystkie składniki sosu. Mieszam.  Kruche ciasto rozkładam na papierze do pieczenia. Przekładamy na blachę piekarnikową lub formę do tarty. Ciasto smaruję sosem. Na ciasto przekładam warzywa, kurczaka. Na wierzch posypujemy serem tartym. Piekę w 200 stopniach przez

Gotowanie Patki
Tort bezowy z kremem cytrynowym i owocami 173

To chyba mój pierwszy, tak udany tort bezowy :D Smakuje rewelacyjnie! Idealne połączenie słodkiej bezy i kwaśnego, cytrynowego kremu na bazie lemon curd i kremówki, przełożony

Domowa cukiernia Ewy
Sernik 3-składnikowy (z białą czekoladą) i smażoną pomarańczą 191

Moja Mama w okolicy Bożego Narodzenia oglądała telewizję śniadaniową, gdzie przygotowywany był sernik z białą czekoladą i smażoną konfiturą z pomarańczy. Nie mogłam znaleźć tego przepisu

Słodkie inspiracje
Puree z dyni 121

Puree z dyni to baza do wielu potraw, ja wykorzystałam je robiąc dyniowe gnocchi i syrop dyniowy do kawy. Jest bardzo proste do zrobienia, można je

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Razowe drożdżówki z rabarbarem 168

A więc wiosna, a więc maj, w ogródkach zielono i pojawił się rabarbar - pierwszy "owoc" z którym można robić pyszności. Za mną chodziło ciasto drożdżowe, ale

Cynamonowe szczęście
Szarlotka jaglana – detoks party! ("Jaglany detoks") 166

wodzie lub kuchence mikrofalowej. Jeśli rozpuścimy za dużo polewy, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby produkt ostudzić i przy kolejnym użyciu rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej. Sprawnie, wygodnie i bez niespodzianek! Przepis ten polecam każdemu...komu nie smakuje jagła. Polecam przemycić jagłę w ten sposób każdemu dziecku , które ma opory przed, nie tylko jaglanką, ale ogólnie przed kaszami. Zaufajcie(...)jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką kukurydzianą lub kasztanową. Dodaj sezam, mleko roślinne lub wodę, olej kokosowy albo inny tłoczony na zimno. Wyrób zwarte ciasto, wylep nim tortownicę pokrytą pergaminem. Dociskaj na brzegach. Piecz w 180 stopniach około 10 minut, po czym wyjmij spód i wyłóż masę jabłkową na wierzch. Wyrównaj i posyp płatkami migdałów oraz orzechami. Przykryj wierzch

Z Kuchni Do Kuchni
MINI PAVLOVA Z LEMON CURD – ( torcik bezowy z kremem cytrynowym ) 176

Znana chyba wszystkim beza Pavlova zwana jest królową deserów. I dobrze! Bo jest to jeden z tych deserów, który nie tylko smakuje obłędnie , ale i wygląda

Ostra na Słodko
Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 213

stałe, ponieważ właśnie tych kilka dni spędziło w lodówce i dało się je pięknie uklepać. :) Jest tak pyszny, że strasznie kusi mnie, żeby upiec go wcześniej i po prostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej (t. 600) 200g mąki żytniej 500g miodu 400g cukru 100ml mleka 3 łyżeczki sody 4 średnie jajka kostka smalcu (200g(...)łyżce, w trakcie ich wsypywania wciąż porządnie wyrabiamy ciasto. Na koniec wrzucamy przyprawę korzenną oraz kakao i posiekane orzechy. Jeśli chodzi o moją korzenną przyprawę, to namęczyłam się z moim malutkim moździerzem, ale jak po staropolsku, to i zaszalałam. Zmiażdżyłam goździki, ziarenka kardamonu, cynamon oraz czarny pieprz. Gotowe ciasto przekładamy najlepiej do glinianego naczynia i odstawiamy przynajmniej na miesiąc

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania