Szybko, łatwo i przyjemnie, czyli nie mam czasu pisać dlaczego, ale za to napiszę jak. Czego użyłem? -bataty -udka z kurczaka -kilka małych pieczarek -świeży tymianek -szklanka białego muscatu -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -sól, pieprz -oliwa -sok z cytryny -dwa ząbki czosnku obrane, lekko zgniecione bokiem noża -cebula obrana, w ćwiartki pokrojona Na patelni, którą możemy włożyć do piekarnika, rozgrzewamy(...)oliwy, dodajemy czosnek i cebulę. Po chwili wrzucamy udka nasmarowane solą, pieprzem oraz papryką, smażymy z każdej strony do zrumienienia. Wrzucamy pieczarki. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 20 minut. Bataty kroimy w grube paski, dorzucamy do mięsa, przesmażamy chwilkę Dodajemy świeży tymianek oraz czosnek niedźwiedzi. Bataty skrapiamy sokiem z cytryny. Dolewamy wina, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika w funkcji
BaRepasLunch do pracy nie musi być nudny i skomplikowany, dlatego pokombinowałam z tym co miałam w czeluściach lodówki i przygotowałam zapiekankę z batatami z dodatkiem tymianku. Gdy pominiecie ser powstanie Wam fit zapiekanka :) Składniki na 2 porcje: 1 mała podwójna pierś z kurczaka 2 bataty (40 dag) Pół większej czerwonej cebuli Kilka pieczarek Sól Pieprz Olej rzepakowy Tymianek suszony(...)świeży Szczypta cayenne Opcjonalnie pół kulki mozzarelli Przygotowanie: Bataty pokroić w kostkę, pieczarki i cebulę w półtalarki, a czosnek posiekać. Pierś z kurczaka pokroić w plastry. Polać odrobiną oleju. Posypać solą, pieprzem, cayenne i tymiankiem. Wszystko wymieszać. Odstawić na 20 minut. Potem piec 180 stopniach do miękkości ziemniaków ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia możecie posypać zapiekankę odrobiną
Fabryka pomysłówćwiartki z kurczaka 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej (może być jak najbardziej świeża, mnie na galaretę ochota naszła wczoraj wieczorem i miałam tylko mrożoną) 1/2 opakowania mrożonej fasoli 1 duży batat 2 litry wody 1 opakowanie suszonego lubczyku pieprz czarny mielony (do smaku) żelatyna PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki (oprócz batatów i żelatyny) wrzuciłam do misy multicookera. Zalałam 2 litrami wody. Ustawiłam program(...)COOK i czas 1 godzina i 15 minut. Na 15 minut przed końcem dodałam pokrojone w kosteczkę bataty. Po upływie czasu z wywaru wyjęłam mięso i warzywa. Do dość ciepłej ale nie gorącej wody dodałam żelatynę. Mięso rozdziobałam na kawałki. Podzieliłam warzywa i mięso do trzech większych pojemników. Zalałam wywarem. Odstawiłam do całkowitego ostygnięcia, następnie do lodówki
ClauditteMissCookingowoców oraz urozmaicanie swojej diety. Proponowały samemu robić zamienniki drogich sklepowych „rarytasów” takich jak chociażby mleko migdałowe. Razem z panią Magdaleną Napierałą poczęstowały nas takimi potrawami jak brownie z batatami, napój pietruszkowy (istna bomba witaminowa) sałatki, pasta z tofu, chipsy z jarmużu (tak dobrze nam już znane), czy wege pesto podane z batatami. Mimo, że warsztaty zaczęły się z lekkim(...)mamy poczucie poszerzenia naszej wiedzy kulinarnej (i nie tylko). Z niecierpliwością czekamy na przepisy by móc je wypróbować w domu i podzielić się nimi z Wami :) Bataty z wege pesto. Na spotkanie przybyło naprawdę sporo osób. Prowadzące podczas przygotowywania pesto. Sałatki. \ Pogadanka o odkwaszaniu organizmu i zdrowym żywieniu
Kolizje SmakówSłodko- ostry krem z batatów, z delikatnym posmakiem serka topionego- treściwa, sycąca, w słonecznym kolorze i kapitalnym smaku. Użyłam serka śmietankowego, ale zupa ta bardzo fajnie komponuje się również z serkiem topionym z dodatkiem szynki, gdyż zupa ziemniaczana lubi dodatek mięsa :) Możecie też zupę przygotować na wywarze mięsnym- będzie miała jeszcze 'głębszy' smak- ja z reguły zup nie przygotowuję(...)mięsie, ale oczywiście są wyjątki, jak kapuśniak czy tradycyjna grochówka :) Szybka, łatwa, pyszna... * bulion warzywny- 1 litr * bataty- 800 g * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * serek topiony śmietankowy- 4 szt. * koncentrat pomidorowy- 1 czubata łyżka * suszona papryczka chili- po 1,5 łyżeczki * sól, pieprz, koperek- do smaku * olej do smażenia
Kraina Miodem PłynącaJeśli lubicie łączyć pikantne składniki ze słodkimi to ta sałatka zdecydowanie przypadnie Wam do gustu :) 2 bataty łyżka oliwy łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 50 g sera feta pół granatu 2 łyżki oliwy z chili 0/5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej(...)Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Bataty obtaczamy w marynacie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w 190 stopniach (ok. 30 min). Upieczone mieszamy z fetą pokrojoną w kostkę i z ziarenkami granatu. Całość skrapiamy oliwą z chili i posypujemy przyprawami. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof
Mienta blogWeekend za nami. Walentynki zapewne udane ? Czas wracać do zwykłych zajęć w pracy, w domu. Dzisiaj pomysł na chili z sojowymi kotletami i do tego super frytki z batatów. Zapewne znane Wam danie, ale chcieliśmy pochwalić się naszą wersją. Zawsze próbujemy konstruować własne wersje i mamy nadzieję, że podobają się Wam nasze innowacje :) To co, lecimy do kuchni ? Pewnie, trzeba(...)coś upichcić :P Chili z sojowymi kotletami i frytki z batatów (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie kotletów sojowych 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1 puszka soczewicy 1 czerwona papryka 1/2 bulwy selera 1 duża czerwona cebula 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek tymianek, pieprz cayenne, pieprz, czosnek niedźwiedzi, sos sojowy Kotlety
vegetanieodpychają – wręcz przeciwnie – mile zaskakują! ______________________________________________________________________________________________________ Zdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : MELANZANE AL FORNO P : PÂTÉ Z KURZYCH WĄTRÓBEK DANIA GŁÓWNE : JA : COQ AU VIN P : PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI DESERY: JA : TARTA CYTRYNOWA P : CRÈME BRÛLÉE ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem w cenie 109,99 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/oferty/krakow/restauracja-aubergine/53315071 ______________________________________________________________________________________________________ Nie musieliśmy długo(...)świeża sałatka z pomidorkami koktajlowymi. Przepyszne danie, z ktorym niestety, ale nie poradziłam sobie w całości, mimo, że smakowało – porcja dla głodnego ( duży plus! ) PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI podawany z salsą śmietanową z kolendrą Bardzo delikatny w smaku, świeży, upieczony w całości pstrąg ( doskonale wybrany, bo z dużą ilością ” mięsa ” ), z pietruszką, czosnkiem
Ostra na Słodkosię je "upiłować" za pomocą noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia rogów można w razie czego skleić na lukier).Warto spróbować, bo z takimi reniferami święta będą jeszcze weselsze :)Składniki:batat (słodki ziemniak)400 gjabłko1 duża sztmąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 golej4 łyżkisoda1 łyżeczkacukier puder2/3 szklankicukier waniliowy2 łyżeczkicynamon 1/2 łyżeczkikolendra, goździki, kardamonpo 1/4 łyzeczkikarob lub kakaożurawina suszona2 łyżeczki1/4 szklankido(...)całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut)Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, przyprawy i mąkę wymieszaną z sodą (lub proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania
głodny alergikdawno nic nie dodawałem a to wszystko przez moje podróżowanie. Już jestem i postaram się częściej coś nowego umieszczać na blogu.W sobotę na targu zakupiłem (oprócz standardowych produktów) bataty, czyli słodkie ziemniaki.Postanowiłem upiec je z rozmarynem. Oto przepis:Produkty:6 batatów,trochę oliwy z oliwek,gałązka świeżego rozmarynu (może być suszony),Sól,pieprz.Przygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180C. Bataty
cookplpęczek świeżej kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 3 – 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sól do smaku Pieczone warzywa 1 cukinia pęczek zielonych szparagów 1 batat 300 g grzybów, np. shiitake 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Kalafior podzielić na różyczki i gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości(...)Odcedzić i zmiksować na puree. Następnie dodać tahini, oliwę po łyżce, pokrojoną kolendrę, przyprawy i zmiksować na jednolitą masę. Batata i cukinię pokroić na plasterki. Od szparagów odciąć twarde końcówki. Grzyby oczyścić i ewentualnie pokroić, jeśli są duże. Umieścić warzywa w brytfance. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nastawionego na funkcję grillową na 200ºC. Piec warzywa
codojedzeniaPinterest Print Pieczone warzywa z fetą to prosty i pyszny dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek. Zero wysiłku a efekt zadowoli niejedno podniebienie Składniki: 1 mała cukinia 2 małe bataty (wąskie) 6 szalotek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 150 g sera feta 3 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 4 łyżki oliwy z oliwek grubo zmielony kolorowy pieprz sól Przygotowanie(...)Cukinię pokroić w plastry. Bataty obrać i pokroić w plastry. Szalotki obrać i przekroić wzdłuż na pół. Papryki pokroić na kawałki (około 2 – 3 cm). Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Następnie wszystkie warzywa przełożyć do miski i wlać oliwę z oliwek. Dodać oberwane i posiekane listki rozmarynu, pieprz i sól. Wymieszać. Zawartość miski przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem
Oryginalny smakSkładniki: Placki: 1 mała cukinia 2 średniej wielkości bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 90 g bułki tartej 4 jajka 60 g mąki kukurydzianej sól, pieprz Dip z nerkowców 120 g orzechów nerkowca 100 ml przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz kilka listków bazylii olej do smażenia Sposób wykonania: Placki: Bataty myjemy, obieramy
Qchnia po prostu