parkowania w niewielkim oddaleniu, co jednak nie jest kłopotliwe. „Duchówka” nawiązuje do kuchni polskiej, ale niezbyt konsekwentnie zaznacza to w wystroju lokalu, Specjalnością jest tu zupa z batatów i pieczone / duszone mięsa (zwłaszcza cielęcina i wieprzowina) podawane w kociołku razem z warzywami. Oczywiście spróbowaliśmy jednego i drugiego. „Cappuccino krem z batatów w towarzystwie grzanki z serem blue chess(...)danie rzeczywiście wyborne, które zadowoli najbardziej wybrednego smakosza. Bataty faktycznie są w tym kremie wyczuwalne, a przyprawy nadają mu nieco afrykański charakter. Zjedliśmy z apetytem i z pełnym przekonaniem polecamy. „Kociołek z karkówką cielęcą zapiekany w piecu” podany został atrakcyjnie, z ciekawą celebracją i bez długiego oczekiwania, co warto podkreślić. Danie pachnące, dobrze skomponowane i naprawdę smaczne. Dodatki także świeże
Smaki EwyDzień dobry w niedziele :) Już od wczoraj na fanpage'u zapowiadałam kolejną jesienną zupę krem. Pomiędzy tytułowymi białymi warzywami pojawiły się także bataty - nie mogłam sobie podarować ich dodania - ich smak jest niewiarygodnie uzależniający ...ale w związku zupa przybrała dominujący kolor batatów :) Co potrzebujemy; 4 duże pietruszki 2 średnie selery 1 dużego batata 1 litr bulionu(...)minut. Po tym czasie odkrywamy warzywa i pieczemy bez folii przez ok 30 min - mieszając co 10 minut. Czosnek wyciskamy z łusek, wrzucamy do blendera wraz z batatami, pietruszką i selerem. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy do bulionu, gotujemy kilka minut. Nasz krem nakładamy na talerze, następnie dodajemy łyżkę serka koziego, pietruszkę, świeży pieprz i sól. Lekko
dlaSmaQbyć - wystarczy tylko coś zmajstrować wokół tematu " wątróbka drobiowa " i odczarujemy te podroby . Potem być może skusimy się na wątróbkę cielęcą, grasicę i tym podobne smakołyki?! Wątróbka drobiowa z batatami, cebulą duszoną w czerwonym winie / pestki dyni, płatki migdałowe, olej rzepakowy tłoczony na zimno Bataty (potocznie zwane słodkimi ziemniakami , aczkolwiek nimi nie są : ) obieramy i kroimy na 2 cm plastry(...)tłuszczu z odrobiną soli. Gdy zaczyna mięknąć dodajemy odrobinę miodu i porządną lampkę wina czerwonego półwytrawnego - redukujemy do czasu aż cebula będzie miękka, a całość dość zwarta / kleista. Ugotowane bataty chwilę przestudzamy i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron aż dobrze się zrumienią (każdą ze stron solidnie doprawiamy pieprzem / ostrą papryką - aby przełamać ich naturalną słodycz). Dodatkowo podczas
Right Behind The KitchenQuinoa jest świetna, a jeśli nie wierzycie to koniecznie musicie zrobić sałatkę, na którą przepis znajdziecie poniżej. Pisałam już kiedyś, że jest wiele rodzai komosy ryżowej. W sałatce z batatami i kalafiorem wykorzystałam czarną quiona. Najczęściej gotuję potrawy z białej komosy ryżowej ale walory smakowe są prawie takie same… Ale wracając do sałatki to posiłek idealny na jesienne chłody(...)bogaty w witaminy i minerały. Sałatka całkowicie wegańska, a jednak wysoko energetyczna i bardzo smaczna. Sałatka z quinoa, batatów i kalafiora Składniki: 4 porcje 1 duży batat lub dwa małe 100 g czarnej quinoa, waga sucha 1 mały kalafior 5 liści jarmużu 1 duże jabłko garść physalis (wiśnia peruwiańska) po szczypcie cynamonu, kajenskiego pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego Dressing 3 łyżki
codojedzeniaLunchBox: Zielona soczewica w curry i batat Tym razem mój pojemniczek lunchowy nie robi szału xD Ale zależało mi na miejscu w torbie, więc użyłam pojemniczków po rukoli i kiełkach, bym mogła je później wyrzucić . Nie wygląda to ładnie, ale jest praktyczne, więc zawsze zostawiam pojemniki po sałatach czy kiełkach z marketu. Jeśli ktoś również zamierza(...)zielonej soczewicy - 1 łyżeczka curry - 1 duży batat
Wegańska kuchnia orientalnaSłodko – ostry sos zarówno do makaronu jak i ryżu. Słodkie bataty przenikają się ze smakiem ostrej czerwonej papryki. Idealny do słoików, ponieważ stanowi szybki obiad. Pierwszą porcję sosu podałam z rewelacyjnym makaronem ryżowym od Fabijańskich. Smak rewelacyjny! O makaronie poczytacie (tutaj) . Do przygotowania sosu wykorzystałam koncentrat pomidorowy od Firmy Orzech - bardzo aromatyczny. 1 batat 1 marchew(...)makaronu ryżowego Fabijańscy (KLIK) Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dokładamy pieczarki i paprykę. Podsmażamy około 10 minut. Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną
VioletoweKucharzenieCzasami mam tak, że chodzi za mną jakieś danie i nie odpuści jak go nie zrobię. Ostatnio wymyśliłam sobie faszerowane bataty i cały czas mnie kusiły. Po prostu musiałam je przygotować. Poniżej przedstawiam Wam swój pomysł w wersji bezmięsnej, choć świetnie sprawdzi się także tutaj tradycyjne nadzienie z mięsa mielonego. Składniki na 1 porcję: 1 większy batat 1/3 szklanki kuskusu(...)łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (dostępna w biedronce) lub kilka suszonych pomidorów kilka pieczarek 1 mała marchewka 1/3 kulki mozzarelli szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki tymianku Przygotowanie: Batat przekroić na pół wzdłuż. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 30 minut. Wydrążyć środek, zostawiając brzegi. Środek batata drobno pokroić. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych
Fabryka pomysłówduże bataty ( słodkie ziemniaki ) rozmaryn sól Bataty dokładnie wyszorować i pokroić na cienki plasterki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ºC. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć plasterki batatów, posypać rozmarynem i solą i piec ok 30 min, do zrumienienia
Atlas Smakówzrobić! Ostatnimi czasy ograniczyłam się do Facebook 'a i Instagram 'u, jednak z przypływem wiosennego powietrza postanowiłam publikować ponownie przepisy na blogu. Dziś jako drugi posiłek Kurczak z batatami i świeżymi warzywami! :) Składniki: bataty filet drobiowy pomidor / papryka / cukinia / sałata lodowa / świeży tymianek Do dzieła: Bataty szorujemy (ja osobiście nie obieram) pod bieżącą wodą, kroimy na kawałki i gotujemy
Spektrum Smakuwody szczypta soli farsz: upieczone/ usmażone mięso z kurczaka (u mnie pierś) dwa plastry świeżego ananasa 1 papryczka chilii 1 szalotka 1 mozarella w zalewie sos chilli/ barbecue pieczone bataty duży batat pieprz cayenne oliwa z oliwek sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu skórka z 1/2 cytryny bazylia 1 łyżeczka sosu worcestershire SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Batata obrać(...)piekarniku lub opiekaczu 5-10 min, aż tortilla stanie się chrupka, a ser rozpuści i zacznie delikatnie wypływać. 8. Gotową quesadille przekroić na 4 części, podawać z pieczonymi batatami i pozostałym sosem jogurtowym. Smacznego
DefinicjaSmakukuchnią marokańską. Danie to jest bardzo sycące i idealnie nadaję się do zabrania do pracy w pudełku na lunch nawet na zimno. Składniki (6 porcji): 400 g soczewicy 2 bataty 2 gruszki puszka groszku lub 300 gram świeżego 2 cebule 3 ząbki czosnku mały słoik koncentratu pomidorowego przyprawy po łyżeczce: sól, kminek, papryka słodka, suszona pietruszka lub pęczek świeżej Przygotowanie(...)dodać przyprawy. Po chwili dodać odsączoną soczewicę i zalać dwoma szklankami wody, wymieszać i przykryć garnek pokrywką- dusić pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie obrać i pokroić bataty oraz gruszki w równą 1 cm kostkę. Do soczewicy (po tych 15 minutach) dodać bataty, wymieszać i dusić około 15 minut aż ziemniaki zmiękną. Gdy już wszystko idealnie zmięknie dodać groszek
greenscarfLubicie bataty? Są to słodkie ziemniaki o pomarańczowej barwie. Przyznam, że jadłam je pierwszy raz :) Niektórym przypominają słodką, gotowaną marchewkę w smaku... ja sama nie wiem do czego bym je porównała, ale na pewno wiem, że są bardzo słodkie ;) Na pierwszy ogień poszły frytki z piekarnika :) Składniki: 2 bataty, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 piersi(...)kurczaka, kilka plasterków żółtego sera, suszone pomidory, kilka listków świeżej bazylii, bułka tarta ze złocistym siemieniem lnianym Oleofarm , 1 jajko, sól, pieprz. Przygotowanie: Frytki: bataty obieramy, kroimy wzdłuż w plastry, a następnie każdy plasterek kroimy na frytki. Mieszamy je z oliwą, rozmarynem i odrobiną soli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Kotlety : pierś
Aga w kuchnijest bardzo sycący. Pamiętajcie, że nie trzeba rezygnować z frytek czy tłuszczu, żeby schudnąć. Wystarczy wybierać zdrowsze alternatywy, jak np. dzisiejsza propozycja. SKŁADNIKI (2 porcje): FRYTKI Z BATATÓW (SŁODKICH ZIEMNIAKÓW) 200 g batatów (lub zwykłych ziemniaków) 2 łyżeczki oleju do posypania - sól, pieprz, ostra papryka GRILLOWANY INDYK 250 g filetu z piersi indyka 2 łyżeczki oleju sól, pieprz(...)zielona 1 puszka ciecierzycy (400 g, 240 g po odsączeniu) 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 mała cebula łyżeczka ostrej papryki FRYTKI 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 2. Bataty bardzo dokładnie wyszoruj (nie obieraj ze skórki) i pokrój w grube słupki, jak na frytki. 3. W misce wymieszaj olej z przyprawami, wrzuć do tego frytki i ponownie wymieszaj
Powiedz dietom nieswoje plusy i minusy ale znajda się bez wątpienia chętni :) Brownie z batata, bez mąki, mleka i cukru, ze śliwką ( przepis pochodzi z bloga Kornik w kuchni ) 700 g batatów 300 g śliwek kalifornijskich 150 g daktyli bez pestek 7 łyżek niesłodzonego kakao (+ dodatkowo do posypania) 2 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Bataty myjemy, zawijamy w folie(...)całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy kroimy. Posypujemy wierzch pozostałym kakao. i drugi batatowy wynalazek... Brownie bez mleka, mąki i cukru oraz jaj (przepis pochodzi z bloga WhitePlate) 600 g batatów 80 g mielonych migdałów 100 g mąki ryżowej lub gryczanej 14 dużych daktyli bez pestek (miałam suszone i namoczyłam je w gorącej wodzie) 4 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki syropu
Dzieje kuchennej WiewióryEkskluzywny Fish and chips Rekin z pieczonymi batatami SKŁADNIKI: 2 płaty rekina 1-2 bataty 2 jajka, bułka tarta sól, pieprz, kolendra, rozmaryn tymianek jogurtowy sos ziołowo- czosnkowy Rekina rozmnożyć, przepłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą pieprzem, kolendrą i odstawić na pół godziny. Następnie rybę oprószyć mąką obtoczyć w roztrzepanym jajku i opanierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym(...)tłuszczy do zarumienienia się panierki z obu stron. Bataty pokroić w talarki, wymieszać z oliwą z oliwek rozmarynem, solą i tymiankiem. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 30-40 minut. Na koniec można włączyć funkcje grill by się zrobiły bardziej chrupiące. Rekin okazał się całkiem smaczny. Ale jakoś dziwnie jeść żarłacza ludojada :) Smacznego
MarciochaKucharzy