Mają więcej wartości odżywczych i piękny pomarańczowy kolor, a sprawdzają się zarówno jako samodzielna przekąska np. z dipem jogurtowo-czosnkowym lub jako dodatek do dania głównego. Składniki: kilka batatów oliwa świeży rozmaryn lub tymianek sól, pieprz Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Świeży rozmaryn posiekać. Bataty umyć, osuszyć i pokroić na grube frytki. Skropić oliwą, posypać pieprzem, solą(...)rozmarynem. Przemieszać, aby wszystkie przyprawy i oliwa pokryły bataty. Wyłożyć je na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut, aż frytki zrobią się miękkie
wyzwania kuchenneJeżeli tak jak ja lubicie dania na bazie mleka kokosowego to przepis idealny dla Was! Delikatny i lekki sos curry z brokułem i batatem podany z zamarynowanym wcześniej tofu i cytrynową kaszą gryczaną niepaloną to danie przede wszystkim zdrowe, smaczne i pełne kolorów a przy tym w zupełnie nowej odsłonie. Według mnie to nowe, zaskakujące połączenie, które sprawdzi się szczególnie(...)delikatnie pikantnego smaku. #olejkonwenanse- tak można określić to szaleństwo na talerzu, które w mój smak wpisało się idealnie! Składniki (na 2-3 porcje): 300 gram brokuł 200 gram batata 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 małej cukinii 1 szklanka bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka kokosowego 2 łyżki oleju Wielkopolskiego Rzepak
Mango Papajaspaghetti wyszedł obłędny w smaku. Tym razem nie postawiłam na przyprawy a smak samych warzyw. Ich różnorodność - czerwona papryka, cebula, słodki batat, pieczarki, brukselka, cukinia sprawiają, że smak jest obłędny. Moje ulubione spaghetti w pysznym sosie, dwie warstwy sera i kołderka z ciasta francuskiego. Brzmi rewelacyjnie prawda? Bo tak też smakuje! Takie makaronowe danie jest idealne na jesienne(...)dodającego energii. Postawiłam na kolory jesieni! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień Sos: 250 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 1 batat ½ cukinii (bez skórki) 6 brukselek 7 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu spaghetti Lubella 1 duży arkusz ciasta francuskiego
VioletoweKucharzenieSchabowe z frytkami ale trochę w innym wydaniu jak tradycyjne. Frytki zrobiłam z ziemniaków słodkich batata, i ziemniaków fioletowych truflowych. Ziemniaki truflowe pochodzą z Francji i są bardzo smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Jako nadzienie schabu użyłam marchewki fioletowej, jest ona mniej słodka od pomarańczowej i bardziej wartościowa. Była pierwszą marchwią uprawianą, i została wyparta przez pomarańczową(...)konkursie www.olejkonwenanse.pl 3 plastry schabu 2 marchewki fioletowe 1 batat 50 dkg ziemniaków fioletowych truflowych 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz przyprawa gyros olej rzepakowy Wielkopolski 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszone natka pietruszki Marchewki obieram, kroję na pół tak żeby uzyskać kawałki długości rozbitego schabu. Wkładam do garnka, wlewam wodę i gotuję około 30 minut
wesoła kuchniaCiekawy pomysł na proste i smaczne danie z łososiem. Delikatne i kremowe puree na bazie dyni, batata i gruszki podane z grillowanym kawałkiem łososia. Lekkie i smaczne danie, dla wszystkich tych którzy lubią zdrowe jedzenie w stylu fit. Składniki (na 2 porcje): 350 gram łososia dwie łyżeczki czarnego sezamu sól, pieprz sok z cytryny oliwa(...)oliwek do smażenia 100 gram batata 200 gram dyni 1 mała gruszka szczypta gałki muszkatołowej łyżka masła 1/3 szklanki mleka mix sałat i kiełki do podania Batata, dynię i gruszkę obieram, kroję w kostkę i gotuję w wodzie do miękkości. Odcedzam, dodaję masło, mleko, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli i pieprzu. Miksuję
Mango PapajaSycące ogrzewające jesienna fasolka którą wzbogaciłam dodając grzyby suszone, batata i paprykę polecam zrobić dużą porcję bo zniknie szybko.Aromatyczna fasolka którą zjecie z dokładką. Przepis bierze udział(...)konkursie www.olejkonwenanse.pl 50 dkg fasoli 1 batat 40 dkg kiełbasy domowej 50 dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 marchewki 1/4 selera 2 papryki czerwone 1 garść grzybów suszonych leśnych sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 papryczki chili 1 litr przecieru pomidorowego natka pietruszki 2 ząbki czosnku olej rzepakowy Wielkopolski Fasolę moczę w zimnwj wodzie przez całą noc.Grzyby
wesoła kuchniaPyszna i sycąca zupa na bazie mleka kokosowego, kolendry i kurkumy z dodatkiem łososia, batata, dyni, papryki, glonów wakame, grzybów shitake i makaronu ryżowego. Uwielbiam kuchnię orientalną, tak mocno aromatyczną, dlatego to danie idealnie wpisuje się w jedno z moich ulubionych dań. Jest przy tym szalenie proste i szybkie do wykonania, co ostatnio bardzo sobie cenię. Składniki(...)porcje): litr bulionu 400 ml mleka kokosowego 250 gram łososia 1 batat 400 gram dyni 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili garść suchych glonów wakame kilka grzybów shitake 100 gram makaronu ryżowego 1 czerwona papryka kawałek cukinii przyprawy: sos sojowy, mielona kolendra, curry, kurkuma
Mango Papajaprzygotowania w kilka chwil. Przy tym bardzo zdrowa i prezentująca się na talerzu bardzo ładnie. Zasmakuje każdemu. Składniki (na 2 porcje): 1/2 awokado 1 mały batat świeży tymianek łyżka oliwy z oliwek szczypta soli 50 gram sera feta rukola czerwona cebula suszone pomidory oliwki czarne dressing: świeża bazylia(...)oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz kiełki do dekoracji Batata pokrój w plastry, wymieszaj ze świeżym tymiankiem, solą i oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Cebulę, pomidory, awokado, oliwki i fetę pokrój według uznania na mniejsze części. Na rukoli ułóż pokrojone składniki i bataty. Udekoruj kiełkami. Składniki dressingu zmiksuj blenderem
Mango PapajaSuper przekąska i świetny dodatek do obiadu:)) SKŁADNIKI 3 bataty 3 łyżki oleju 2 szczyty soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka majeranku Bataty kroimy w słupki, ja je wcześniej obieram-choć nie jest to konieczne. Łączymy wszystkie składniki. Bataty muszą być równo pokryte przyprawami. Nasze frytki ukladamy na blaszce wyłożonej papierem
Mamuśka wraca do formyporcje): 200 gram świeżego łososia lub kurczaka 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 250 gram dyni 250 gram batata garść jagód goji lub żurawiny lub rodzynek czarny sezam lub pestki dyni lub migdały w płatkach łyżka oliwy z oliwek 1 gruszka świeży rozmaryn kiełki jarmużu przyprawy(...)kurkuma, sól, pieprz, mielona kolendra Jagody goji namocz w wodzie. Łososia dopraw solą i pieprzem, grilluj po 2 minuty z każdej strony. Kaszę jaglaną ugotuj al dente. Batata, gruszkę i dynię pokrój w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy oraz świeży rozmaryn. Smaż całość minutę a następnie wrzuć pokrojone bataty i dynię. Wlej
Mango Papajabobaska staram się jeść nieco zdrowiej. Wiadomo, że czasem pozwolę sobie na małe co nie co, ale próbuje nie jeść fast foodów i do dzisiejszego obiadu upiekłam frytki z batata, które są o wiele zdrowsze i okazały się również smaczne 😋 Składniki: batat 1 duży, czosnek 1 ząbek, majeranek pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sól i pieprz, oliwa(...)łyżki, Sposób przygotowania: Batata obieramy, kroimy w plastry, a następnie na słupki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Frytki układamy na blaszce. Następnie polewamy oliwą, posypujemy przyprawami i nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby frytki były całe obtoczone w przyprawach. Pieczemy w temperaturze 220 stopni, do momentu gdy frytki będą miękkie i przyrumienione
kulinarne odsłony patijuż wspominałam w poście o sałatce z kurczkiem i batatem placuszki były kolejnym spontanicznym sposobem na wykorzystanie pozostałych batatów. Delikatne w smaku, lekko słodkie. Smaczne i sycące. A co najważniejsze proste w przygotowaniu. Składniki (na 2 porcje) -batat -2 średnie marchewki (albo 1 duża) -pół małej cebuli -pół pęczka natki pietruszki -jajko -6 łyżek mąki pszennej -mały jogurt naturalny(...)150g) -łyżeczka majonezu -sól, pieprz -szczypta ostrej papryki -olej do smażenia Przygotowanie Batata i marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i 2 gałązki pietruszki drobno posiekać i dodać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać. Wbić jajko, dodać mąkę (jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, można dodać trochę więcej mąki), przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką
Zielona KuchniaSzara i bura jesień? Nie tym razem! Dzisiejsze danie dowodzi, że o każdej porze roku możemy cieszyć się pięknymi kolorami na talerzu Bataty faszerowane soczewicą 2017-09-25 14:36:34 Porcje 4 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 3-4 słodkie ziemniaki (700g) 150 g zielonej soczewicy 1,5 łyżki oliwy lub oleju 1 czerwona cebula 3 garście świeżego szpinaku(...)garnka, przykryj wodą i gotuj do miękkości. Szpinak podsmaż na oleju z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z ugotowaną soczewicą i żurawiną, chwilę trzymaj na ogniu. Wyjmij bataty z piekarnika, kiedy lekko przestygną do każdego włóż farsz - posiłek jest gotowy. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Bataty faszerowane soczewicą pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom nietaki diabeł straszny jak go malują". Dzisiaj przygotowuje pyszne i mięciutkie kaczki z chrupiącą skórką. Wszytko to kwestia praktyki i wiedzy jak postępować z tym mięsem.... WIĘCEJ KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU A dziś coś pysznego - kluski ziemniaczane, pomyślicie klasyk! No klasyk bo chyba w każdym polskim domu, kluski ziemniaczane, w różnej postaci, lądują na talerzu(...)Dzisiaj chciałam trochę odczarować to niby staromodne danie i przygotowałam kluski kładzione ale z batatów. Bataty to słodkie pomarańczowe ziemniaki, które idealnie sprawdzą się w połączeniach z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, imbir, kolendra, lubią miód czy syrop klonowy. Zrobiłam kluseczki kładzione, którą są bardzo delikatne i mięciutkie, rozpływają się w ustach. Aby podbić ich smak podałam je z prażonymi
SMYKWKUCHNIKotlety z kaszy jaglanej i batatów Składniki: Kasza jaglana - 100g Bataty - 2 sztuki Marchew - 1 sztuka Mąka - 3-4 łyżki Jajko - 1 sztuka Olej rzepakowy - 1 łyżka Natka pietruszki - 1/2 pęczka Pestki dyni - 2 łyżki Sól, pieprz Wykonanie: Bataty i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę a następnie skrapiamy olejem i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach (do miękkości
Kuchnia Bon Appetit