śniadanie, placki na obiad, placki na kolację – przecież placki można robić w 1000 wersji, z mąki, jak i mleka lub w wielu warzywnych wersjach jak właśnie ta, z batatów. Bataty to doskonałe warzywo, bo ich słodki smak idealnie smakują w wersji słodkiej lub podkręcone na słono, lub pikantnie. Przygotowanie takich placuszków zajmuje dosłownie kilka chwil, a ich smak jest niesamowity(...)placuszki pełnoziarniste z jabłkami – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami – placki z marchewki PLACKI Z BATATÓW Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 1-2, około 10 placuszków Składniki: – 1 spory batat – 2 jajka –3-5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej (możesz użyć też kukurydzianej) – przyprawy: 1 łyżeczka soli
nietylkopasta.plsmażyć z naprawdę minimalną ilością tłuszczu i bez obaw mogą z nich korzystać także alergicy. Jesteście ciekawi, co pysznego przyrządziłam tym razem? Zapraszam serdecznie na niezwykle aromatycznego kurczaka z batatami i zielonymi szparagami. Bardzo sezonowe i odżywcze danie dla całej rodziny. Przepis na zdrowy obiad i test patelni Woll już na Was czeka! 1. Kurczak z batatami i szparagami(...)patelni Woll 2. Kurczak z batatami i szparagami z patelni Woll 3. Kurczak z batatami i szparagami z patelni Woll Głęboka patelnia Woll Diamond z odpinaną rączką i dołączoną pokrywką to produkt, który został poddany moim testom kulinarnym. Jeśli sami używacie patelni tytanowych, to doskonale wiecie, że są dość ciężkie ale tym samym naprawdę solidne. Według opinii producenta patelnie WOLL
Natka Pietruszkiprzepis nie został jeszcze oceniony) Sałatka z pieczonym batatem i rukolą jest świetną propozycją na kolację lub bezmięsny obiad do pracy. To zestawienie jest jednym z moich ulubionych. Słodki batat w połączeniu ze słonym serem typu feta daje świetny smak, wzajemnie się wypełniając 🙂 Sałatkę możecie podawać polaną oliwą z oliwek lub sosem balsamico, co kto lubi. Jeśli macie zaś chrapkę(...)sałatkę z pieczonym batatem i kurczakiem, sprawdźcie ten przepis . Zobacz też: Sałatka z serem kozim i ogó Sałatka z grillowanymi warzywami i serem halloumi Sałatka z serem halloumi Sałatka z jajkiem i boczkiem Przepis na sałatkę z pieczonym batatem i rukolą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki batat 100 g sera typu feta 2 garście rukoli
Kuchnia Bazyliitylko. To może być też samodzielny obiad czy kolacja, który podasz z sałatką i możesz się delektować pysznym posiłkiem. Ta frittata ma w sobie wiele ciekawych smaków. Słodycz upieczonego batata, słoność fety, wyraźny smak szpinaku. Zobacz przepis jak prosto ją zrobić. Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku , Instagramie(...)mlet z boczkiem i awokado Gofry z awokado i jajkiem Szybka pizza z jajkiem Ziemniaczana tortilla ze szpinakiem i łososiem Naleśniki z jajkiem Omlet z serem ricotta FRITTATA Z BATATEM I SZPINAKIEM PRZYGOTOWANIE: 25 minut + 1h pieczenia batata ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 6 jajek – 1 batat – 2 garści świeżych liści szpinaku – 100-150 g sera feta – pół szklanki tartego
nietylkopasta.plszukasz pomysłów na super pyszne i szybkie obiady trafiłaś/eś idealnie. Na blogu mam ich mnóstwo, a dziś do tego grona dodaję kolejny pomysł na pyszne curry z batatem i papryką. Masz tylko batata lub inne warzywa w lodówce, zrób to curry po swojemu. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne(...)koszyka Zobacz też przepisy: – indyjskie chlebki naan – szybkie curry z krewetkami – curry z kalafiorem i marchewką – curry z kalafiora – makaron curry z cukinią CURRY Z BATATEM PRZYGOTOWANIE: 40 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 2-3 bataty – 1 papryka żółta lub czerwona – 2 łyżki gotowej pasty Tikka Masala lub Mild Curry (w supermarketach kupisz gotowe marki
nietylkopasta.plDziś pierwszy gościnny przepis podesłany przez Michała. Pamiętajcie – możecie przysyłać swoje przepisy do opublikowania na stronie. Michał zaczął od bardzo smacznego boczku z batatami i borówkami (zdjęcie poniżej jest właśnie jego autorstwa). Boczek z batatami i borówkami , ilości podane na nie za dużą porcję dla jednej osoby: plastry boczku – 100 g bataty – 1 mały(...)naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika na 45-60 min w 180-200 stopniach. Pod koniec pieczenia można otworzyć naczynie, żeby mięso przyrumieniło się i było bardziej chrupkie i podsuszone. Batata myjemy i (w całości, bez obierania) umieszczamy w garnku do gotowania na parze lub (jeśli nie mamy) to w wodzie w normalnym. Na niewielkim ogniu gotujemy
PaleoSMAKZupa krem z batatów to świetny pomysł na przygotowanie szybkiego, smacznego i gorącego posiłku. Sprawdził się i u nas, gdy pewnego dnia wróciliśmy dość późno do domu, a w lodówce nie mieliśmy przygotowanego wcześniej obiadu. Na szczęście mieliśmy bataty, z których dosłownie w pół godziny zrobiliśmy zupę krem . Składniki na zupę krem z batatów 2 bataty 1,5 l wywaru(...)warzywnego 1 średnia cebula 1 średnia marchewka 1 kawałek papryczki chili 4-5 ziarenek kolendry 2-3 ziarenka pieprzu sól do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Bataty, cebulę i marchewkę obrać, pokroić w dużą kostkę. Chili, kolendrę i pieprz rozgnieść w moździerzu. Na patelni rozgrzać olej, wsypać przyprawy, chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone warzywa, smażyć ok. 5 minut
niecodziennikparyNiedziela! Obiad przy wspólnym stole, gulasz wołowy z żółtą soczewicą i frytkami z batatów… Dawno nie gotowałam po persku, więc w końcu musiałam, bo zatęskniłam za tym znanym perskim gulaszem. Dzisiaj ugotowałam go w wersji z frytkami. Wybrałam jednak bataty zamiast ziemniaków. Cudowne danie na obiad . Oryginalna nazwa tego dania to gheimeh . Jest to narodowe danie irańskie z baraniną(...)gotuje się o wiele szybciej niż groch i nie trzeba jej moczyć. znam prawie wszystkie rodzaje soczewic. Często jej używam w mojej wegetariańskiej kuchni. Gulasz wołowy z soczewicą i batatami 4 – 6 porcji Składniki: 500 g wołowiny z karczka 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 4 suszone limonki 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka czerwonej papryki
codojedzenialekkiego, a jednocześnie sycącego można zjeść na lunch lub kolację? Często mam ten dylemat. Warto wtedy rozejrzeć się za sezonowymi warzywami. Tym razem padło u mnie na bataty. Bataty, czyli słodkie ziemniaki coraz częściej można spotkać na polskich stołach. Są zdrowe, proste do przygotowania i stanowią cenne źródło beta-karotenu. Ich słodki smak przełamie odrobina ostrej papryki i korzennych przypraw(...)przypadku Mowi potwierdzają to nie tylko odpowiednie certyfikaty, ale także współpraca z WWF. Placki z takim łososiem to samo dobro – u mnie wyszło 12 dużych sztuk. Placki z batatów z wędzonym łososiem i jajkiem: 2-3 duże bataty (ok. 1 kg) 2 cebule dymki (cebulki i szczypior) 2 duże ząbki czosnku 2 duże jajka 4 łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki
Poezja smakujeść bez wyrzutów sumienia, gdyż nie zawierają zbędnych węglowodanów. Zamiast zwykłych ziemniaków gnocchi zostały zrobione z ziemniaków słodkich. Dodatek szparagów dodaje im urody i smaku. Czas: 30 minut pieczenia batata plus 20 minut na przygotowanie Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji : 4 Gniocchi pięknie komponują się kolorystycznie że szparagami i pomidorkami koktajlowymi Kiedy zobaczyliśmy przepis na gnocchi ze słodkich ziemniaków(...)podczas gotowania. A że ziemniak ziemniakowi nie równy, ma różną zawartośc wody i skrobi i rozmaicie zachowuje się w połączeniu z mąką, szalenie trudno podać dokładną ilość mąki. Z batatem sprawa jest o wiele prostsza, gdyż jest warzywem o wiele niej kapryśnym niż jego kuzyn. Dlatego można podać dość prezcyjnie ile mąki potrzeba do zrobienia kluseczek. Charakterystyczną cechą gnocchi jest
Niedzielny kucharzciągu 24 godzin! Kiedy temperatura na zewnątrz spada warto do swojego jadłospisu włączyć więcej rozgrzewających potraw. Moja dzisiejsza propozycja jest wręcz idealna na nadchodzące ochłodzenie. Wegański gulasz z batatów, bakłażana i ciecierzycy lub jak ktoś woli warzywna potrawka to danie, która dla mnie jest typowo jesienne. Począwszy od ciepłych, pomarańczowo – czerwonych kolorów, przez pokrzepiającą i rozgrzewającą zawartość na cynamonowym(...)posiłków – ciepłego śniadania czy pożywnej kolacji. Wegański gulasz ze słodkich ziemniaków, bakłażana i ciecierzycy Podstawą tego gulaszu są bogate w błonnik bakłażany, to dzięki nim uzyskamy gęsty sos, bataty dodadzą słodkości i cennych karotenoidów a ciecierzyca uzupełni danie w białko o stosunkowo dużej wartości odżywczej. Jeśli szukasz innych pomysłów na dania wegańskie z wykorzystaniem bakłażana to sprawdź też mój
Book of spellsciągu 24 godzin! Kiedy temperatura na zewnątrz spada warto do swojego jadłospisu włączyć więcej rozgrzewających potraw. Moja dzisiejsza propozycja jest wręcz idealna na nadchodzące ochłodzenie. Wegański gulasz z batatów, bakłażana i ciecierzycy lub jak ktoś woli warzywna potrawka to danie, która dla mnie jest typowo jesienne. Począwszy od ciepłych, pomarańczowo – czerwonych kolorów, przez pokrzepiającą i rozgrzewającą zawartość na cynamonowym(...)posiłków – ciepłego śniadania czy pożywnej kolacji. Wegański gulasz ze słodkich ziemniaków, bakłażana i ciecierzycy Podstawą tego gulaszu są bogate w błonnik bakłażany, to dzięki nim uzyskamy gęsty sos, bataty dodadzą słodkości i cennych karotenoidów a ciecierzyca uzupełni danie w białko o stosunkowo dużej wartości odżywczej. Jeśli szukasz innych pomysłów na dania wegańskie z wykorzystaniem bakłażana to sprawdź też mój
Book of spellsjeść bez wyrzutów sumienia, gdyż nie zawierają zbędnych węglowodanów. Zamiast zwykłych ziemniaków gnocchi zostały zrobione z ziemniaków słodkich. Dodatek szparagów dodaje im urody i smaku. Czas: 30 minut pieczenia batata plus 20 minut na przygotowanie Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji : 4 Gniocchi pięknie komponują się kolorystycznie że szparagami i pomidorkami koktajlowymi Kiedy zobaczyliśmy przepis na gnocchi ze słodkich ziemniaków(...)podczas gotowania. A że ziemniak ziemniakowi nie równy, ma różną zawartośc wody i skrobi i rozmaicie zachowuje się w połączeniu z mąką, szalenie trudno podać dokładną ilość mąki. Z batatem sprawa jest o wiele prostsza, gdyż jest warzywem o wiele niej kapryśnym niż jego kuzyn. Dlatego można podać dość prezcyjnie ile mąki potrzeba do zrobienia kluseczek. Charakterystyczną cechą gnocchi jest
Niedzielny kucharzciągu 24 godzin! Kiedy temperatura na zewnątrz spada warto do swojego jadłospisu włączyć więcej rozgrzewających potraw. Moja dzisiejsza propozycja jest wręcz idealna na nadchodzące ochłodzenie. Wegański gulasz z batatów, bakłażana i ciecierzycy lub jak ktoś woli warzywna potrawka to danie, która dla mnie jest typowo jesienne. Począwszy od ciepłych, pomarańczowo – czerwonych kolorów, przez pokrzepiającą i rozgrzewającą zawartość na cynamonowym(...)posiłków – ciepłego śniadania czy pożywnej kolacji. Wegański gulasz ze słodkich ziemniaków, bakłażana i ciecierzycy Podstawą tego gulaszu są bogate w błonnik bakłażany, to dzięki nim uzyskamy gęsty sos, bataty dodadzą słodkości i cennych karotenoidów a ciecierzyca uzupełni danie w białko o stosunkowo dużej wartości odżywczej. Jeśli szukasz innych pomysłów na dania wegańskie z wykorzystaniem bakłażana to sprawdź też mój
Book of spellsmrożę. Dzięki temu mam gotowe danie w kryzysowe dni, gdy nie mam czasu na gotowanie. A jakie Wy macie sposoby na niemarnowanie? Dzisiejszy przepis na Dietetyczny krem z batatów to sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów i resztki twarogu. Oczywiście, jeżeli nie macie go twarogu możecie zamienić go np. na jogurt. Tak, aby wykorzystać potencjał swojej lodówki Dietetyczny krem z batatów(...)przepis na dwie porcje średni batat duży banan pół łyżeczki cynamonu 100 ml mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego) duża łyżka masła orzechowego + twaróg Batat obierz, pokrój na małe kawałki i wyłóż go na blasze do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gdy będzie już miękki, odstaw do przestygnięcia. Upieczonego batata przełóż do misy malaksera, dodaj
365 dni dookoła kuchniLubię eksperymentować z warzywnymi słodkościami, bo to nie do końca oczywiste połączenia, a smak zaskakuje… Zdecydowanie na plus. Już kiedyś próbowałam pierniczków z batatem, a teraz przyszedł mi do głowy pomysł na takie ciasto. Już prawie grudzień, u mnie za oknem biało – gałęzie uginają się pod ciężarem ciężkiego śniegu, który mimo lekko dodatniej temperatury nadal „dzielnie(...)mini-świąteczną atmosferę, piekąc aromatyczne ciacho z korzennymi przyprawami Wiem, że pewnie niektórzy z was powiedzą, że najlepszy piernik to ten tradycyjny, dojrzewający, ale taka nieoczywista forma z wykorzystaniem batata jest naprawdę strzałem w dziesiątkę, jeśli nie macie cierpliwości czekać tak długo. W przepisie użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej, a słodycz batata dodatkowo podkręca ksylitol i odrobina miodu, który dodatkowo wzmacnia
FitkotTradycyjnie w piątkowe popołudnie na naszym stole gości ryba. Zazwyczaj był to łosoś przygotowywane na różne sposoby, teraz jednak postanowiliśmy przygotować tołpygę w pomidorach podaną z frytkami z batatów. Nie spodziewaliśmy się, że jest tak dobrą rybą, ma smaczne, wilgotne, białe mięso. Co ważne również w większości przypadków ma duże ości, więc ciężko jest je przeoczyć i nie sprawiają problemów(...)podczas jedzenia. Zobaczcie zatem jak przygotować tołpygę w pomidorach, podaną z pysznymi frytkami z batatów. Tołpyga w pomidorach z batatami – składniki tołpyga ok. 400g puszka pomidorów pelati 1 mały por 1 cebula mąka sól pieprz olej do smażenia frytki z batatów – przepis na frytki -> TUTAJ Tołpyga w pomidorach z batatami – składniki Tołpygę myjemy i dzielimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Słodkie ziemniaki czyli bataty są bohaterem dzisiejszej sałatki, razem z kukurydzą, czosnkiem i natką pietruszki. Poprzedni przepis na pieczone bataty jest bardzo popularny, cały czas w pierwszej dziesiątce topowych potraw bloga, postanowiłam więc zrobić tym razem sałatkę. Bataty nie mają nic wspólnego ze zwykłymi ziemniakami. Tak naprawdę jedynym elementem, który je łączy, jest(...)nazwa. Bataty, jak wykazały badania, są bardzo bogate w błonnik, witaminę A, witaminę C oraz mangan, potas, miedź, żelazo i witaminy z grupy B. Występują trzy rodzaje batatów: czerwone, białe i żółte w środku. Bataty o żółtym miąższu mają brązową skórkę. Do sałatki użyłam batatów o fioletowej skórce
To co kochamBataty, mimo że ogólnie dostępne, są bardzo rzadko wykorzystywane w polskiej kuchni. A przecież poprzez ich właściwości łączenia się ze smakiem słodkim i słonym można wyczarować z nich kulinarne cuda. Na blogu są bardzo popularne pieczone bataty z rozmarynem, a dzisisiaj przedstawiam wam bataty na słodko, z miodem(...)cynamonem. Miękkie, cynamonowe bataty są bardzo sycące i doskonale zaspokoją słodki głód. Składniki: • 1 duży batat • 3 łyżki oliwy • 3 łyżki miodu • 1 płaska łyżeczka cynamonu • 2 łyżki posiekanych migdałów • 1/2 łyżeczki czarnego sezamu Wykonanie: • Batata obrać ze skórki, pokroić w kostkę. • W misce wymieszać oliwę, miód i cynamon. Wrzucić bataty i dokładnie przemieszać
To co kochamBataty to... po prostu słodkie ziemniaki pochodzące z Ameryki Środkowej. Jest ich wiele odmian. Blisko 400. To dużo. Różnią się kolorem skórki, kolorem miąższu ... Jedno mają wspólne, są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają dużo witamin, związków mineralnych a także likopen, luteinę i przeciwutleniacze. Co to wszystko znaczy? Otóż ... samo zdrowie. Np. luteina wpływa na wzrok, likopen chroni nasze serce(...)zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Do zrobienia mojej dzisiejszej zupy wybrałam bataty o pomarańczowej barwie miąższu. Słodkie ziemniaki doskonale komponują się ze słonymi serami. Wybrałam grecki ser feta a do tego pomidory suszone o ostrym wyczuwalnym smaku. Całość zredukowałam delikatnym greckim jogurtem. Jednym słowem... pysznie i... zdrowo Składniki: 1 kg słodkich batatów z pomarańczowym miąższem 1 duża cebula
Kuchnia u Krysiosłony przed ciekawskimi spojrzeniami z chodnika – przepuszczająca światło mata. Tytuł wpisu z gastronomicznymi naleciałościami nie wziął się znikąd. Na balkonie w tym roku wyrosną między innymi kapusta i bataty. KAPUSTA OZDOBNA Ujęła mnie kolorem i formą. W przeciwieństwie do kapusty jadalnej, ozdobna odmiana nie zawiązuje liści w twardą główkę i to właśnie młode kolorowe listki, rosnące od środka(...)wcześniej, w domu, i dopiero po połowie maja przesadzić do skrzynek. Pamiętajcie tylko o tym, że tych nasion po wysianiu nie przykrywamy ziemią – potrzebują światła do kiełkowania. WILEC ZIEMNIACZANY Batatów jeść nie cierpię – w żadnej postaci. Batatowe frytki, chipsy, nawet pieczony batat z czosnkowym masłem – nie dla mnie. Ale liście batatów to już inna sprawa. Batat jest byliną – należy
Karo in the KitchenDziś mam dla Was przepis na fantastyczną zupę/krem , która idealnie rozgrzeje nas w te coraz chłodniejsze, jesienne dni. Połączenie dyni i batatów jest niezwykle sycące, smaczne, ale przy tym lekkie i dietetyczne. Taka zupa jest oczywiście świetnym pomysłem dla osób dbających o linię, dlatego też dołączyła do mojej serii BE FIT! i na chwilę obecną jest to najczęściej jedzona(...)przeze mnie zupa/krem. CIEKAWOSTKA! Bataty czyli słodkie ziemniaki zdecydowanie przewyższają zwykłe ziemniaki pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych. Istnieje około 400 odmian batatów, i w zależności od gatunku różnią się wartościami. Czerwona odmiana batatów to doskonałe źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany – silne przeciwutleniacze. Odmiany o żółtym miąższu
Ostra na SłodkoBataty faszerowane to pomysł na lekki, letni obiad. To wyjątkowo proste danie – nie ma przy nim wiele pracy. Ostatnio cenię takie potrawy, ponieważ mam mało czasu na codzienne gotowanie. Mimo że są mało czasochłonne, to smakują świetnie. Do tego farsz można zmieniać w zależności od upodobań. Można do nich dodać boczniaki, pieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy(...)sałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte pieczarki
Poezja smakuOstatnio moim wielkim odkryciem i zarazem wielką miłością są bataty, czyli tzw. słodkie ziemniaki. Głównie w postaci pieczonych talarków lub frytek podobnych do tych z pietruszki. Od kilku dni miałam ochotę na ciepłą, gęstą zupę, a że w lodówce miałam kilka batatów, wybór był prosty-krem z batatów! Szukając inspiracji w internecie znalazłam mnóstwo ciekawych przepisów, jednak żaden(...)Powiem nieskromnie-wyszło super. Początkowo obawiałam się, że zupa wyjdzie zbyt słodka (nie przepadam za słodkimi zupami), jednak okazało się, że cytrusowy aromat imbiru i limonki fajnie przełamały słodycz batatów. Zupa świetnie rozgrzewa, dodaje energii i ma piękny, poprawiający humor kolor :) Składniki na ok 6 porcji: (zupę przyprawiam "na oko", co chwilę próbując, więc podane ilości przypraw są orientacyjne, możecie
Zawsze głodna!Aromatyczne placki z batatów z dodatkiem cebuli, czosnku, mąki i jajek to pyszna propozycja na ciepłe śniadanie, obiad i kolację. Doprawione kurkumą i gałką muszkatołową. Podasz je z jogurtem i pomidorami bądź w wersji obiadowej z warzywnym sosem. Chrupiące i proste w przygotowaniu. Placki warzywne, które smakują na ciepło i zimno. Placki najczęściej podaję z jogurtem, kwaśną śmietaną, posiekanym pomidorkiem(...)cebulą. Świetnie smakują polane delikatnym sosem pieczarkowym . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki z batatów. Placki z batatów SKŁADNIKI: 2 bataty – 460 g 1 cebula – 100 g 2 ząbki czosnku 3 jajka ½ szklanki mąki pszennej sól, pieprz po pół płaskiej łyżeczki kurkumy i gałki muszkatołowej olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Bataty obieram i ścieram na tarce o dużych
Zasmakuj KuchniAromatyczne placki z batatów z dodatkiem cebuli, czosnku, mąki i jajek to pyszna propozycja na ciepłe śniadanie, obiad i kolację. Doprawione kurkumą i gałką muszkatołową. Podasz je z jogurtem i pomidorami bądź w wersji obiadowej z warzywnym sosem. Chrupiące i proste w przygotowaniu. Placki warzywne, które smakują na ciepło i zimno. Placki najczęściej podaję z jogurtem, kwaśną śmietaną, posiekanym pomidorkiem(...)cebulą. Świetnie smakują polane delikatnym sosem pieczarkowym . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki z batatów. Placki z batatów SKŁADNIKI: 2 bataty – 460 g 1 cebula – 100 g 2 ząbki czosnku 3 jajka ½ szklanki mąki pszennej sól, pieprz po pół płaskiej łyżeczki kurkumy i gałki muszkatołowej olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Bataty obieram i ścieram na tarce o dużych
Zasmakuj KuchniFrytki z batatów to potrawa z piekarnika, która cieszy się naszą sympatią. Fryteczki ze słodkich ziemniaków mają ciekawy smak!!- zaskakują wszystkich. Słodki smak, aż kusi,aby eksperymentować z innymi przyprawami. Można przyrządzić je z różnymi ulubionymi dodatkami, np. papryką lub ziołami. Takie frytki sprawdzą się jako wspaniała przekąska na różnego rodzaju okazje. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Frytki(...)batatów składniki: 4 średnie bataty (około 1 kg. ) 1 płaska czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej około pół łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne (ale niekoniecznie) 6 łyżek oleju rzepakowego (może też być oliwa z oliwek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Frytki z batatów przepis: Bataty umyć,obrać ze skórki najlepiej obieraczką do warzyw. Bataty
Olcia gotuje!ziemniaki i ananasa oraz jarmuż. Cała masa składników o różnych teksturach i wyjątkowych smakach, to gwarancja uśmiechu od ucha do ucha z każdą następną łyżką trafiającą do ust. Lubisz bataty? Zobacz koniecznie: Kotlety z batata Pieczone bataty z ciecierzycą i sosem sezamowym Gulasz z batatów Curry z batatami i szpinakiem Kopytka z batatów Zupa krem z batatów(...)Dodaję zarówno wodę, jak i część stałą. Czerwona pasta curry może być również zastąpiona inną pikantną pastą znaną z kuchni azjatyckiej lub afrykańskiej. Artykuł Zupa orzechowa z jarmużem i batatami pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
Blendmanstanie się naszym ulubionym brownie ! Oto super puszyste, naturalnie słodkie, zdrowe ciasto brownie . Kakao nadaje brownie bogatego, czekoladowego smaku. Wykonajmy już dziś to dekadenckie, pyszne i zdrowe ciasto z batatów . Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom(...)moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Bataty (słodkie ziemniaki) przewyższają pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych tradycyjne ziemniaki, które często goszczą na polskich stołach. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem energii, ponieważ magazynują węglowodany. Są polecane osobom, które
Zdrowy Styl JoannyJeszcze niedawno egzotyczne i trudno dostępne, dziś można je znaleźć niemal w każdym supermarkecie. Lubimy bataty, nazywane też słodkimi ziemniakami, a ostatnio zrobiliśmy z nich pyszne wegańskie curry. Przepis na wegańskie curry z batatów Składniki: około 700 gramów batatów (średnio 3 sztuki), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, 1 papryka czerwona, puszka mleka kokosowego(...)dojrzały pomidor lub łyżka przecieru pomidorowego, kopiasta łyżka przyprawy curry, olej. Jak zrobić wegańskie curry z batatów? Czosnek oraz imbir obierz, drobno posiekaj, oprósz solą, następnie rozetrzyj na pastę w moździerzu lub na desce za pomocą noża. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Bataty obierz. Obieraczką do jarzyn wytnij trochę cieniutkich chipsów, resztę ziemniaków pokrój w grubą kostkę. W głębokiej
Kulinarna PolskaCześć! Muszę Wam się do czegoś przyznać. Ostatnio zakochałam się w faszerowanych batatach. Mogłabym je jeść codziennie! Fajne jest to, że dowolnie można modyfikować nadzienie. Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na moje ukochane nadzienie – ciecierzyca podsmażona z ostrą i słodką papryką oraz szpinak z dużą ilością czosnku. Do tego sos na bazie kwaśnej śmietany z kolendrą(...)było dobre! Z podanych składników otrzymacie od 2 do 4 porcji. 1 batat = 1 porcja. Składniki (2 porcje): 2 bataty 2 duże garście szpinaku 2-3 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 plaska łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia) sól, świeżo zmielony pieprz 1 puszka ciecierzycy słodka i ostra papryka mielona (jeśli posiadasz w domu wędzoną paprykę
Moja pasja smakuPrzepis na niskobiałkowe racuchy z batatów i jabłek powstał specjalnie po to, aby przybliżyć Wam dietę osób chorych na felynoketonurię. Dieta przy tym schorzeniu jest kluczowa, bowiem gwarantuje prawidłowy rozwój intelektualny. Fenyloketonuria (PKU) jest najczęściej spotykaną, genetycznie uwarunkowaną, wrodzoną wadą metabolizmu spowodowaną całkowitym lub częściowym brakiem aktywności enzymu wątrobowego. Wyłączenie z diety wysokobiałkowych produktów spożywczych wiąże się z koniecznością wprowadzenia(...)się więcej o samej fenyloketonurii, zapraszam na stronę Vitapku . Tym przepisem chcę Wam udowodnić, że mimo ograniczenia składników, możemy stworzyć na prawdę coś smacznego Przepis na niskobiałkowe racuchy z batatów i jabłek Drukuj przepis Porcji: 6 racuchów Czas gotowania: 45 minut Składniki 230 miąższu z batata (1 batat) 130 jabłka (1 jabłko) 120 ml napoju ProZero 100 g mąki niskobiałkowej
Kuchnia BazyliiBataty, słodkie ziemniaki, coraz częściej można spotkać w naszych sklepach. Co można zrobić po za frytkami czy zupą krem? Chyba jeszcze wiele. Trochę poszperałam tu i tam i znalazłam dość ciekawy przepis:) Mam nadzieję, że znajdzie swoich fanów:) Pochodzą z Ameryki Południowej i środkowej. Są źródłem węglowodanów, bogactwem beta-karotenu, witaminy C, B jak również żelaza i fosforu. Bataty(...)także wyśmienitą bazą słodkich wypieków. Myślę, że wkrótce taki przepis zaprezentuję:) A tym czasem zapraszam na pieczone bataty. Składniki 2 bataty 100 g pieczarek 1 cebula 200 g sera tartego mozzarella bazylia mieszanka przypraw do ziemniaków pieprz, sól tarty parmezan olej Bataty umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blaszce i zapiekać 45 minut w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni
gotuj ze mnązawsze mi to wychodzi w 100%, to staram się wtedy gotować jak najbardziej roślinnie. Jedną z moich propozycji na lekkie, zdrowe i wegańskie danie jest pizza z batata, którą wprost uwielbiam. Oczywiście nie zastępuje ona cudownego pulchnego placka na zakwasie, ale jest fajną bezglutenową alternatywą, na którą można sobie znacznie częściej pozwolić. Ciasto przygotowane z batatów jest chrupiące na brzegach(...)ekspresowy sos pomidorowy, którego na pizzy oczywiście nie może zabraknąć. Z pomocą przyszła tutaj Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów , którą w mig można było go przyprawić. Pizza z batata jest bardzo sycąca i jeden placek z powodzeniem może wystarczyć dla dwóch osób. Polecam! To naturalna inspiracja na nowy rok! ;) * SKŁADNIKI dla 2 osób Pizza z batata
Food SquareCześć! Muszę Wam się do czegoś przyznać. Ostatnio zakochałam się w faszerowanych batatach. Mogłabym je jeść codziennie! Fajne jest to, że dowolnie można modyfikować nadzienie. Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na moje ukochane nadzienie – ciecierzyca podsmażona z ostrą i słodką papryką oraz szpinak z dużą ilością czosnku. Do tego sos na bazie kwaśnej śmietany z kolendrą(...)było dobre! Z podanych składników otrzymacie od 2 do 4 porcji. 1 batat = 1 porcja. Składniki (2 porcje): 2 bataty 2 duże garście szpinaku 2-3 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 plaska łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia) sól, świeżo zmielony pieprz 1 puszka ciecierzycy słodka i ostra papryka mielona (jeśli posiadasz w domu wędzoną paprykę
Moja pasja smakuOstatnio odkryłam fantastyczne i fantazyjne zarazem fioletowe bataty. Są to nieco mniej słodkie niż zwykłe bataty, które mają cudowny kolor! Polecam je, aby urozmaicić codzienną kuchnię nowymi barwami. Z tychże fioletowych batatów przyrządziłam gratin, czyli dość prostą zapiekankę ze śmietanką kremówką, która stanowi zwykle dodatek do dań mięsnych. Postanowiłam jednak, by gratin z fioletowych batatów stanowiła danie główne, dlatego urozmaiciłam(...)smażoną cebulką z boczkiem i ciekawymi przyprawami. Jeśli lubicie dania z piekarnika, sycące i rozgrzewające, dzisiejsza propozycja powinna przypaść Wam do gustu. Oczywiście zamiast fioletowych batatów można użyć zwykłych, pomarańczowych lub normalnych ziemniaków. GRATIN Z FIOLETOWYCH BATATÓW (porcja dla 6 osób) 350 g batatów fioletowych (lub zwykłych, pomarańczowych) 1/2 cebuli 100 g boczku 300 ml śmietany kremówki 1 jajko sól
W kuchni Karmel-itkitemu, bo jak już jem to tylko i wyłącznie domowej roboty i chyba nie było okazji, aby takową ówcześnie przygotować. I tak się złożyło, że posiadałam wcześniej ugotowane już bataty, zatem postanowiłam, że przygotuję pizzę właśnie na spodzie z batata . Do pizzy podeszłam całkowicie spontanicznie - albo się uda, albo nie. Jak pewnie się domyślacie udała się w 100%! Wyszła fantastyczna(...)Przepyszna , zarówno ciasto, jak i cudowny warzywny farsz. Coś niesamowicie smacznego, koniecznie zróbcie taką u siebie w domu. Ciasto: 250 g ugotowanego na parze batata 150 g mąki z niebieskiej kukurydzy (Blue Corn) 1 jajko szczypta soli i pieprzu Farsz: 1 papryka czerwona 1 cebula 1/2 cukinii 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól
Zdrowie na języku :Ppomysłowość i bogactwo smaków, a także dobór składników. Od siebie dodaliśmy krewetki, żeby danie było bardziej sycące. Te skorupiaki o jędrnym mięsie są wręcz stworzone do kompozycji z miękkim batatem i nieco bardziej al dente burakiem. Ale jeśli nie przepadacie za krewetkami lub chcecie obniżyć koszt lunchu – kozi ser też się sprawdzi w tej sałatce. Upieczone w niedzielę bataty, buraki(...)brukselki czekały już na nas w lodówce (po wystygnięciu i pokrojeniu włożyliśmy je do szczelnie zamkniętego pojemnika). Do przygotowania wtorkowego lunchu – sałatki, którą nazwaliśmy 3xB (od batatów, brukselek i buraków) potrzebowaliśmy już tylko krewetek i ciecierzycy. Pycha! Składniki: 300 gr krewetek tygrysich (jeśli nie lubisz krewetek możesz z nich zrezygnować, ale do tego dania pasują doskonale. Aby obniżyć koszt dania
Niedzielny kucharzwłaśnie, ja nie przepadam za klasycznymi frytkami z ziemniaków. Ziemniaki, owszem, ale ćwiartki zapieczone w marynacie ziołowej. A frytki to ja bardzo, ale z marchewki, pietruszki, buraka i batatów. Oczywiście nie każdą ilość, bo takie frytki dają uczucie sytości na długo, równocześnie nie sprawiają, że jesteśmy mega najedzeni i ociężali. Dodatkowo kolory na talerzu dodatkowo cieszą moje zielone oczy :) Kolejną(...)ciekawostką jest fakt, że mój niezbyt lubiący warzywa syn, polubił bardzo pietruszkowe i marchewkowe. Bataty też jadł, ale tylko raz kiedy okłamałam go, że to marchewkowe, a słodkie, bo przesadziłam z syropem klonowym :) Potem prawda wyszła na jaw i to były jego ostatnie frytki z batatów jakie jadł :) No, co? Przynajmniej poznał ich smak :) Dobra, teraz kilka uwag dotyczących przyprawiania
Blondynka GotujeBataty, znane również jako słodkie ziemniaki czy pataty to według rankingów jedne z najzdrowszych warzyw. Bulwy batatów maja pomarańczowy miąższ i słodkawy smak. Stanowią cenne źródło składników odżywczych ( zdecydowanie więcej niż białe ziemniaki ) i witamin: szczególnie A, C czy witamin z grupy B, zwłaszcza B6. Bataty to również dobre źródło błonnika, miedzi, magnezu, potasu czy żelaza. Bataty bogate(...)korzystnie wpływaja na nasz wzrok. Obecnie słodkie ziemniaki znajdziemy w każdym dyskoncie czy supermarkecie, na dziale z warzywami obok tradycyjnych ziemniaków. Cena: ok 8 zł/kg Należy wybierać bataty twarde, pozbawione uszkodzeń; przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) 1 porcja = ok 238 kcal
Atlas Smakówjednak było to o wiele częściej. Mama również kilka razy je zrobiła, natomiast ja sam dopiero teraz, pierwszy raz wziąłem się za nie i od razu wykonałem kopytka z batatów . Kilka dni wcześniej upiekłem bataty i na szybko, przed wyjazdem jeszcze, w skórce cisnąłem je do zamrażalnika. Jakie było moje zdziwienie, gdy wyciągnąłem je, a po kilku minutach już mogłem(...)zdjąć z nich skórkę, natomiast po kolejnych kilkudziesięciu były już miękkie i gotowe do działania. Jak widać u mnie kopytka z batatów są na wytrawnie. Pesto bazyliowe z wczorajszego przepisu świetnie się sprawdza! Czy kopytka z batatów są trudne? Ja, że nie jestem raczej osobą, która lubi sobie utrudniać życie, myślałem tylko jak małym nakładem sił i składników je zrobić
BlendmanBatat, czyli wilec ziemniaczany, nazywany inaczej słodkim ziemniakiem czy też patatem będzie fajnym i smacznym zamiennikiem naszego poczciwego ziemniaka. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, można go jeść po ugotowaniu lub pieczeniu. Dziś zapraszam na pieczone bataty z rozmarynem, podałam je z sosem jogurtowo-ziołowym . Pieczone bataty z rozmarynem Czas przygotowania: 45 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 3 bataty(...)oliwa z oliwek gruba sól morska czerwona ostra papryka kilka gałązek rozmarynu Wykonanie: Bataty dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę smarujemy dokładnie oliwą z oliwek, układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy ostrą papryką i grubą solą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bataty pieczemy około 40 minut, do momentu kiedy bataty będą miękkie. Na 10 minut przed końcem pieczenia
Kulinarne przygody GatityPrzepis na bataty w słodko-ostrym stylu. Oryginalny dodatek do dnia głównego z serii pokrój i włóż do piekarnika. Składniki (4 porcje jako dodatek): 2 bataty 4 łyżki oliwy 2 duże łyżeczki miodu 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie (7 minut bez pieczenia): - bataty kroimy w kostkę (niekoniecznie równą) i wkładamy(...)rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej - do rozpuszczonego miodu dodajemy oliwę, cynamon, paprykę i sól i dokładnie mieszamy - dodajemy sos do miski z batatami i mieszamy aż do przyklejenie się sosu do batatów - bataty wkładamy do naczynia żaroodpornego a następnie do piekarnika na 200 stopni na 15 minut
Pora na pora i pomidora