Bardzo klasyczny niedzielny obiad trochę w innej odsłonie. Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie słodko-ostrej, obsypane sezamem a do tego pieczone w ziołach frytki z batatów. Składniki: 0,5 kg podudzi z kurczaka (tzw. pałki) 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny ok. 2-3 cm imbiru 2-3 łyżki sezamu 1 łyżka sosu sojowego(...)łyżek oliwy 0,5 kg batatów mielona słodka papryka mielona papryka chili zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata : Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy ze sobą 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, miód, sos sojowy, posiekany czosnek, starty imbir
Kuchnia MagdaLenyjakiegoś czasu w naszych sklepach zagościły na stałe słodkie ziemniaki, czyli bataty. Jest to gatunek byliny pochodzący z Ameryki Południowej i Środkowej. Warto po nie sięgać, ponieważ przewyższają one pod względami wartości odżywczych naszego tradycyjnego ziemniaka. I nie dość, że są zdrowe i bardzo smaczne, to mają piękny kolor. Dziś zapraszam na pieczone frytki(...)batatów z dodatkiem rozmarynu i kuminu. Pyszny dodatek do obiadu. Pieczone frytki z batatów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g batatów gruba sól morska oliwa z oliwek 2 łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego) gałązki świeżego rozmarynu Wykonanie: Bataty obieramy ze skórki. Kroimy je w grube frytki ok. 1 x 1cm. Bataty wrzucamy do miski skrapiamy oliwą
Kulinarne przygody GatityKolorowe szaszłyki z mięsa mielonego z frytkami z batatów to pyszny obiad dla tych, którzy są na diecie. Danie robi się w piekarniku, więc nie używamy tuczącego oleju do smażenia kotletów i głębokiego tłuszczu do przygotowania frytek :) Bataty to inaczej słodkie ziemniaki - puszyste i bardzo uniwersalne ... są o wiele zdrowsze niż nasze rodzinne ziemniaki(...)duża cebula ząbek czosnku 1/2 szkl. bułki tartej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 16 szt. małych pieczarek Składniki na frytki (4 porcje): 2 średnie bataty pieprz, tymianek 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Do miski wrzucamy: mięso mielone, jajka, drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko razem mieszamy
Alutka-GotujeKrem z dyni i batatów 2016-04-08 09:48:22 Ilość porcji: 6 Podczas ostatnich zakupów zobaczyłam kilka ogromnych skrzyń z dyniami. Pospiesznie skierowałam się w ich kierunku, gdyż co roku wyczekuję na nie z niecierpliwością. U nas w Irlandii pojawiają się bardzo późno, tuż przed Halloween i równie szybko znikają. Koło dyni leżały skromnie bataty, które choć(...)pozoru bywają duże to przy tych pomarańczowych, dużych głowach marnie wyglądały. Patrząc na ten zestaw od razu wpadłam na pomysł, aby krem z dyni połączyć z batatami. Wrzuciłam kilka ładnych dyń do koszyka i dorzuciłam bataty. W drodze powrotnej myślałam nad przepisem. Tak właśnie powstał przepis na tą jesienną, kremową i rozgrzewającą zupę. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniDzisiaj w cyklu zupa na niedzielę będzie słodko,ostro i.... dość egzotycznie, bo podstawą dzisiejszego dania jest jeszcze mało znana. Mowa o batatach. Bataty to słodkie ziemniaki, które od niedawno pojawiły się na naszym rynku i powoli zdobywają serca Polaków. Od zwykłych ziemniaków różnią się przede wszystkim smakiem i kolorem, ale też wielkością. Niektóre okazy są naprawdę wielkie i ważą(...)pół kilograma. Mają kolor dyni piżmowej, a w smaku przypominają trochę marchewkę. Bardzo dobrze smakują z czosnkiem i solą, ale również z ostrymi dodatkami jak np. odrobiną chilli.Z batatów oprócz zupy można zrobić jak ze zwykłych ziemniaków frytki albo placki. KREM Z BATATÓW Z CHILLI Składniki: 1 duży lub 2 mniejsze bataty 1 marchewka 1 cebula 1 lity
Bon appetit mon amiezaczekać do ostatniej chwili, która właśnie nadeszła : ). W maju kulinarnych fajerwerków na blogu będzie więc mało, za to będzie prosto, szybko i smacznie, czego przykładem jest dzisiejszy krem! Połączenie batatów i masła orzechowego odkryłam już dawno – spróbujcie kiedyś powtórzyć sposób jakim doszłam do tego odkrycia, bo jest to cudowne połączenie – wystarczy posmarować ugotowany lub upieczony wcześniej plasterek batata masłem orzechowym(...)bulion: 1 łyżka trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/2 średniego selera lub 1/3 dużego 1/2 dużego pora 1l wody sól, pieprz krem 2 średnie bataty + 1/2 batata (na batatowe chipsy) 1 gruby plaster ugotowanego selera (grubość ok. 3 cm, wielkości śródręcza) 1/3 szklanki + 2 łyżki mleka kokosowego 1,5 łyżki soku z limonki 3 łyżeczki
Fill The BowlBałam się, że może zapiekanka być nieciekawa i postanowiłam dodać do niej warstwę szpinaku. A że selera też okazało się mało na moje naczynie to dodałam do niej również batatów. Takie połączenie okazało się niezwykle smaczne. Od tego czasu robiłam tę zapiekankę już kilka razy w różnych kombinacjach…. z większą lub mniejszą ilością batatów, lub bez nich, z dodatkiem(...)Jedliśmy ją zwykle na ciepło, ale na zimno też ciekawie smakuje. Następnego dnia można ja odgrzać w piekarniku, pod przykryciem w małej temperaturze. Zapraszam, oto pyszna zapiekanka z selera, batatów i szpinaku. Zapiekanka z selera i szpinaku Składniki: około 1,5 kg selera (lub 1 kg selera i 0,5 kg batatów) 200 g świeżego szpinaku 500 ml śmietany
UgotujmyTo.plStrasznie byłam ciekawa jak smakują bataty. Bardzo mi się podobały dania z nimi, jednak do dziś nie miałam pojęcia jak smakują. A jak nie znam smaku to zwykle sięgam po sprawdzony przepis. W tym wypadku tradycyjnie zajrzałam do Kwestia Smaku . Nie chciałam biegać do sklepu z długaśną listą, więc na początek wybrałam taką sałatkę. Podczas jej przygotowania, kiedy już spróbowałam(...)Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na minimum 2 porcje: 1/2 szklanki nie ugotowanej kaszy bulgur 2 garści rukoli kilka truskawek Pieczone Bataty: 1 batat (słodki ziemniak) 3 łyżki pestek dyni 2 ząbki czosnku 1/2 średniej papryczki chili 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Winegret: 3 łyżki oliwy
Blondynka GotujeBatat, czyli słodki ziemniak, to bardzo wdzięczny, a mimo to wciąż trochę niedoceniany produkt. Stanowi cenne źródło węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Są lekkostrawne, stosunkowo niskokaloryczne i, co dla niektórych szczególnie istotne, cechują się niskim indeksem glikemicznym. Bataty możemy przygotować na wiele sposobów - gotowane, pieczone czy w postaci frytek. Ja dziś postawiłam jednak na pyszny krem. Zupa-krem z batatów(...)przepis na 8 porcji Do przygotowania kremu będą Ci potrzebne: 1kg batatów, biała część pora, pomarańcza, 1/2 łyżeczki imbiru, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki domowej przyprawy do zup, 400ml mleczka kokosowego, 2 litry wody, sól, pieprz i szczypta chili do smaku, 4 łyżki słonecznika, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. 1. Posiekaj czosnek i pora. Warto zrobić
Z notatnika dietetykamiłośników batatów i kopru włoskiego mam tym razem przepis na smaczne danie z ich udziałem oraz dodatkiem koziego twarożku, koperku i nasion kopru włoskiego. Jest nie tylko smaczne, ale wizualnie również bardzo ładnie się prezentuje, więc nie wahajcie się je wypróbować. Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 50 min. Porcja dla 4 osób : ● 2 duże fenkuły (kopry włoskie) ● 4 bataty(...)świeżego tymianku ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 2 łyżki cukru ● 1 łyżka nasion kopru włoskiego ● 1 łyżeczka mielonej papryki ● sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Bataty umyj, osusz, ponakłuwaj skórkę widelcem, po czym ułóż je na kwadratach wyciętych z folii aluminiowej spożywczej lub z papieru do pieczenia, posmaruj bataty oliwą, połóż na wierzchu gałązkę tymianku
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaShare Pinterest Print Sernik pomarańczowy z batatami to ciasto obok, którego nie można przejść obojętnie Kremowy, wilgotny, po prostu przepyszny! Kruchy spód z herbatników, masa serowa z dodatkiem puree z pieczonych batatów i skórki pomarańczowej, a wierzch to polewa z białej czekolady z pomarańczą. Wszystko współgra doskonale ! Składniki: Spód: 180 g herbatników 70 g masła Masa serowa: 800 g mielonego(...)twarogu 200 g serka mascarpone 1 i 1/2 szklanki puree z batatów* 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka skórka starta z 1 dużej pomarańczy Polewa: 100 g białej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z 1/2 dużej pomarańczy Przygotowanie: Spód: Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie
Oryginalny smakprzepis nie został jeszcze oceniony) Sałatka z pieczonym batatem i granatem to kolorowa i pełna witamin propozycja na rodzinny stół, jak i również do lunchboxa. Przygotowanie sałatki zajmuje około 30 minut ze względu na konieczność pieczenia batata i papryki. W czasie pieczenia przygotujecie pozostałe składniki. Sałatka idealnie się sprawdzi jako oddzielne danie, ale także możecie ją wykorzystać jako dodatek(...)mięs – sprawdzi się także na grillu. Smacznego! Zobacz też: Sałatka z gruszką i serem pleśniowym Sałatka z pieczonym batatem i rukolą Sałatka z pieczonym granatem i papryką Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 40 minut Składniki batat żółta papryka połowa granata ser feta garść kolendry SOS: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyka soku z cytryny, 2 łyżki musztardy
Kuchnia BazyliiSpotkałam w sklepie bataty na wagę i nie mogłam się im oprzeć, bo wszystkie były jednakowej wielkości, takie nie za duże i nie za małe. Najczęściej kupuje się już pokowane, a tam jest np. jeden duży i dwa małe. No więc postanowiłam od razu, że będzie to zapiekanka. Bataty są lekko słodkawe, sos mięsny powinien mieć w związku(...)wyrazisty, ostrzejszy smak. Zapiekanka wyszła pysznie. Składniki: ? 4 średnie bataty ? 500 g mięsa mielonego z indyka ? 1 opakowanie mrożonego groszku zielonego ? 1 cebula ? 3 łyżki oliwy ? 1 puszka pomidorów krojonych ? 2 łyżki sosu sojowego ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżka majeranku ? 150 g sera żółtego Wykonanie: ? Bataty obrać i pokroić w plastry. ? Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie
To co kochamZapiekanka to doskonały sposób przyrządzania batatów. Nabierają one dzięki pieczeniu jeszcze więcej naturalnej słodyczy. Bataty mogę jeść bez końca, czy to w formie zupy, frytek, puree, zapiekanki lub sałatki. Dziś przedstawiam pyszny dodatek do dania głównego, albo jako samodzielny wegetariański posiłek, co osobiście bardziej preferuję. Bataty pokrojone zostały w cieniutkie plasterki, zapieczone ze śmietanką, rozmarynem i czosnkiem. Danie to jest(...)bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne i idealne na nadchodzący sezon grillowy jako dodatek do mięs. Polecam! Składniki: – 4 bataty – 3 ząbki czosnku – 6 łyżek oliwy, 1 łyżeczka masła – ok. 15 igiełek rozmarynu – sól, pieprz – 200 ml śmietanki Wykonanie: – Bataty obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry. – Oliwę wymieszać
To co kochamDomowe frytki z batatów to zdrowa i smaczna przekąska, która może nam zastąpić zwykłe, tradycyjne frytki smażone w głębokim oleju. Możemy te frytki z batatów podać jako dodatek do mięsa, albo jako samodzielną przekąskę. Do tej przekąski fajnie pasuje sos czosnkowy. Składniki 1 duży batat 1 łyżka oliwy szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii szczypta słodkiej papryki(...)łyżeczki rozmarynu odrobina soli Dodatkowo sos czosnkowy <<< PRZEPIS Domowe frytki z batatów – jak przygotować Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 220 st. C. Batata obieramy i kroimy w dużą kostkę. Możecie pokroić go również w słupki przypominające frytki. Bardzo ważne jest aby wszystko było mniej więcej równej wielkości. Wtedy będzie równo upieczone. Batata wkładamy do miski, obtaczamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!