Ostatnio zdałam sobie sprawę, że bardzo dawno nie jadłam batatów. Kupiłam i tak zastanawiałam się, co tym razem z nimi zrobić, aż zobaczyłam na blogu Wesoła Kuchnia gulasz z ich udziałem. Stwierdziłam, że pora na coś nowego i muszę Wam powiedzieć, że wyszło to jedne z lepszych dań z batatami jakie jadłam. Wszystkie smaki są świetnie wyważone, a słodycz batatów(...)się tutaj doskonale uzupełnia. Składniki na 4 porcje: 2 bataty 500g piersi z kurczaka 500g pieczarek 1 cebula duża sól, pieprz 1 łyżeczka papryki mielonej 1łyżeczka czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki mąki pszennej 700 ml bulionu drobiowego Opcjonalnie natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, paprykę
Fabryka pomysłówKurczak gyros w towarzystwie fajnych zapiekanych warzyw. Idealnie nadają się do tego dynia, ziemniaki, bataty słodkie ziemniaki. Dodałam tez cebulę czerwoną bo bardzo ją lubią. Warzywa można zapiekać różne. Za jednym pieczeniem mamy cały obiad. 1 tusza z kurczaka 1,9 kg 1 łyżka soli płaska 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki przyprawy gyros 8 łyżek(...)oliwy 1/4 szklanki octu winnego 2 cebule 3 ząbki czosnku świeża mięta, bazylia, rozmaryn warzywa: 1 batat 1/2 dyni hokkaido 1 cebula czerwona 3 ziemniaki 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii suszonej sól, pieprz Od kurczaka odkrawam szyję, końcówki skrzydeł, kuper. Myję go, osuszam. Do miski wsypuję paprykę, sól, pieprz,przyprawę gyros, dolewam oliwę, ocet winny
wesoła kuchniaBataty faszerowane kurczakiem fajitas 2016-09-29 10:52:10 Porcje 3 Fajitas to sztandarowe danie kuchni tex-mex, popularne w restauracjach meksykańskich. W restauracji tex-mex zaczęły pojawiać się w USA w latach 70 - tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. Ja postawiłam dziś(...)kurczaka. Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Powstało ciekawe danie, którego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i smak. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 55 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 55 min Ingredients 3 średniej wielkości bataty
Wędrówki po kuchniDomowe, zdrowe FRYTKI Z BATATÓW są świetną przekąską do wieczornego filmu! Musicie koniecznie spróbować! Składniki: 1 kg batatów 3 łyżki oliw z oliwek szczypta wędzonej papryki sól morska Przygotowanie: Bataty dokładnie myjemy, kroimy w słupki i przekładamy do dużej miski. Dodajemy oliwę z oliwek, wędzoną paprykę i sól morską. Całość dokładnie mieszamy(...)Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy około 25 minut do lekkiego zarumieniania. Podajemy z sosem pomidorowym lub jogurtowym. Smacznego! Artykuł Frytki z batatów pochodzi z serwisu MenMagazine
Menmagazinepierwszy zakupiłam bataty i nie bardzo wiedziałam jak się za nie zabrać. Wiedziałam tylko, że chcę użyć pietruszki i sera pleśniowego. Inspirację, by dodać boczek znalazłam w internecie. Wyszedł smaczny posiłek, a bataty z pewnością jeszcze nie raz zakupię(...)Składniki: 2 większe bataty 150g wędzonego boczku 60g sera pleśniowego "Lazur" 6 pomidorków suszonych 1 duży pęczek natki pietruszki 100g sera żółtego typu gouda 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: Bataty dokładnie myjemy, nakłuwamy nożem, smarujemy oliwą, delikatnie posypujemy przyprawami i pieczemy ok godziny w 200st C na blaszce wyłożonej
Kuchnia w czekoladzieWĘDZONY ŁOSOŚ, ROSZPONKA I PLACUSZKI Z BATATÓW Dzisiaj chciałabym wam polecić proste i wykwintne danie, które możecie przygotować na przykład na zbliżające się Walentynki. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zainspirowane przepisem popularnego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, stosunkowo proste w przygotowaniu, i niezwykle efektowne. Możecie nim zaskoczyć gości. Wędzony łosoś świetnie komponuje się z delikatnym smakiem rozpływających(...)się w ustach placuszków z batatów i kwaskowatym smakiem roszponki doprawionej oliwą z oliwek, cytryną i jabłkiem Granny Smith. Możecie podać tę sałatkę na przystawkę, ale równie dobrze zaserwować ją jako danie główne. Czas przygotowania: około 50 minut Dla 4 osób Składniki na placuszki: 200 g batatów 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 50 g mąki pszennej 1 łyżka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskakrólowała krucha tarta z karmelem i kremem z kaszy manny, a dziś dla odmiany coś zupełnie innego - kaczka, przygotowywana według mojego ulubionego i niezawodnego sposobu oraz puree z batatów, które pozostawi nas w klimacie słodkości :) Kaczka najpierw delikatnie podsmażona, a następnie dociągnięta w piekarniku jest niesamowicie delikatna i soczysta! My z Mężem lubimy lekko (ale naprawdę bardzo lekko :) ) krwistą kaczkę(...)ustach! Koniecznie spróbujcie! :) Pierś z kaczki na batatowym puree Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 2 łyżki sosu sojowego, majeranek, sól, słodka papryka, kurkuma oraz 1-2 duże bataty Przygotowanie zarówno kaczki, jak i puree z batatów jest banalnie proste i szybkie! A jakie pyszne! :) Ważne jest, aby kaczka przez smażeniem nie była zbyt zimna - warto ją wcześniej wyjąć
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Pieczony okoń i dietetyczne frytki z batatów! Dietetyczny pomysł na obiad? Zawsze warto wybrać rybę. Tym razem na w menu okoń, dostępny bez problemu w sklepie. Okoń jest rybą bardzo delikatną w smaku, smaczną i o niskiej zawartości tłuszczu. Ważny jest sposób przygotowania ryby, aby dodatkowo nie podnieść kacl potrawy. Dlatego ryb nie polecam smażyć i panierować. Najzdrowsza ryba(...)zdecydowałam się na pieczonego okonia, z świeżą natką pietruszki i plastrem cytryny, oprószonego tylko solą morską. Idealny sposób na okonia! PIECZONY OKOŃ: - 2 x okoń - 1 duży ziemniak słodki- batat - cytryna - pietruszka nać - sól morska - bataty - por - różowy pieprz - oliwa z oliwek Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, do wnętrza ryby wkładamy pietruszkę i cytrynę, posypujemy solą morską. Bataty kroimy
SMYKWKUCHNILubię nowości w swojej kuchni, a ostatnio dość często pojawia się w niej ciecierzyca lub soczewica. Tym razem zainspirowałam się przepisem na potrawkę z bloga UgotujmyTo . Swoją przygodę z batatami rozpoczęłam niedawno w formie zapiekanki ( klik ), teraz postanowiłam wykorzystać je trochę inaczej. Połączenie pomidorów, batatów, szpinaku i ciecierzycy to świetny pomysł na bezmięsny obiad lub jako dodatek do pieczonego mięsa(...)Wprowadziłam małe zmiany, a mianowicie doprawiłam ją jeszcze ostrą papryką w proszku dla przełamania słodyczy. Składniki na 2 porcje: 400 g batatów 150 g mrożonego szpinaku 1 cebula 1/2 puszki ciecierzycy 2 ząbki czosnku 300ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki mielonej kolendry szczypta cukru ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz olej
Fabryka pomysłówKrem z batatów z dodatkiem mleka kokosowego i chili - słodko-pikantna pyszna zupa. SKŁADNIKI 1 duży batat (ok.450g) 1/2 kg marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 2 łyżeczki pikantnej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki bulionu warzywnego 750ml wody 1 łyżka soku z limonki/cytryny sól pieprz olej świeża kolendra PRZYGOTOWANIE Cebulę i obrane(...)bataty kroimy w kostkę. Marchewkę w plasterki. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i siekamy. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy bataty, cebulę, połowę marchewki i połowę chili. Dusimy około 10 minut. Dodajemy pastę curry i przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe (kilka łyżeczek zostawiamy do ozdobienia). Dodajemy wodę i bulion i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Zupę
Moje Kuchenne RewelacjeBataty, które w piekarniku zostały upieczone, na plasterki pokrojone, świetnie z puree z zielonego groszku smakowo się komponują i do tołpygi idealnie pasują. Groszek, który jest na parze przygotowany, a potem zamrażany, w kilka min się gotuje i dzięki temu bardzo dobrze smakuje. To danie jest kolorowe i w smaku wyjątkowe. Składniki 6 porcji: p uree(...)groszku zielonego gotowanego na parze Bonduelle, 1 łyżka masła, sól do smaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku, ponadto: 2 bataty, ok. 370 g tołpygi (1 filet), 2 łyżki masła klarownego, masło do smarowania foli, 1 łyżka cukru brązowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 cytryna, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: Bataty myjemy i suszymy. Folię
Moniki SmakołykiCiasto, które dzisiaj przedstawię, nazwałam żartobliwie pier BATATnik, ponieważ dzięki przyprawie do piernika tak właśnie smakuje. Przygotowałam je – jak sama nazwa wskazuje - m.in. z batatów. Batat to inaczej patat, wilec ziemniaczany, słodki ziemniak. Z batatów można przygotowywać praktycznie to samo, co ze zwykłych ziemniaków – frytki, puree, kopytka. Możemy dostać odmiany o miąższu koloru żółto-brązowego, białego lub bladoczerwonego. Ja użyłam(...)kilogram. Są dość spore, dlatego za jedną średnią sztukę zapłacimy ok. 6 zł. Myślę, że warto czasem wydać parę zł i urozmaicić nieco swoją dietę. Szczególnie, że bataty zawierają duże ilości beta-karotenu, zapobiegającego chorobom serca, oczu i wielu nowotworom. Ponadto mają mnóstwo witamin z grupy B, witaminy E, potasu, magnezu, fosforu, sodu oraz wapnia. A tak oto wyglądają bataty
Powiedz dietom niewegetariański pasztet z batatów musi znaleźć się na Waszych wielkanocnych stołach. Koniecznie spróbujcie go z szybką konfiturą z żurawiny. Do tego świeżutkie chrupiące pieczywo. Jest przepysznie! Składniki: 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 cebula 600 g obranych batatów 2 jajka na twardo 2 jajka surowe 90 g mielonych migdałów 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego(...)kala namak pieprz 2 łyżki sezamu Konfitura: 200 g suszonej żurawiny KRESTO 2 łyżki miodu 1/2 szkl wody 1/2 szkl wytrawnego czerwonego wina skórka otarta z 1/2 cytryny Bataty kroimy w kostkę. Na oleju i maśle szklimy posiekaną cebulę, dorzucamy bataty i smażymy pod przykryciem na małym ogniu często mieszając (15 minut). Gdy bataty będą miękkie i zrumienione razem
Delicious PlaceOstra zupa curry z klopsikami, batatami i makaronem ryżowym. Z dodatkiem pasty curry, mleka kokosowego i masła orzechowego. Gęsta, syta, rozgrzewająca, taka jakich organizm domaga się zimą. Szczególnie teraz po kilku miesiącach zimy, szczególnie musimy się dobrze traktować, lekko zmęczeni i czekający na wiosnę. Talerz takiej zupy- gwarantuję postawi każdego na nogi(...)Zupa curry z klopsikami i batatem Składniki: 1 kg mięsa mielonego ( indyk lub wieprzowina) 1 cebula dymka ( cebulka wraz ze szczypiorkiem) 2+4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka bułki tartej 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 cebule 3 łyżki oleju 1 słodki ziemniak kawałek imbiru ( po starciu około jedna łyżka) 3 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasu curry 1 puszka mleka
Smaczny zeszytBataty to słodkie ziemniaki. Mają delikatny smak i pieką się bardzo szybko, szybciej niż zwykłe ziemniaki. Zaliczane są do najbogatszych w składniki odżywcze warzyw. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. Są naprawdę pyszne i idealne do mięsa z grilla, tak też je jedliśmy. Składniki: ? 2 bataty ? 1/3 szklanki oliwy dobrej jakości, np. Ellea ? sól, pieprz do smaku ? kilka gałązek rozmarynu(...)Wykonanie: ? Bataty obrać i pokroić w paski a la długie frytki. ? Oliwę rozmieszać z solą, pieprzem i posiekanymi igiełkami rozmarynu. ? Marynować bataty w oliwie przez kilka godzin w lodówce. ? Piekarnik nastawić na 180 st.C. ? Bataty wyłożyć na blachę na papier do pieczenia, polać olejem z marynaty. ? Piec 20 minut
To co kocham