Pyszna i pożywna, smakowicie przyprawiona zupa z batatami i ciecierzycą zabierze Was w podróż do Maroka Polecam! Fanom batatów polecam zupę krem z batatów i buraków , zapiekankę z batatów . Zachęcam do wypróbowania sera żółtego z batatów . Pyszny jest też tort batatowo-bananowy i fit brownie . Polecam również babeczki z kremem z batatów . Składniki: 2 niewielkie bataty 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy(...)świeża kolendra (opcjonalnie) Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy do niej obrane, umyte i pokrojone w kostkę bataty i marchewki. Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy: cynamon, kmin rzymski i paprykę słodką mieloną. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Po czym dodajemy ugotowaną ciecierzycę
Lamarida.plgłos ) Zupa krem z pora i batata jest połączeniem dość nieoczywistym, a nawet takim, które wydawać by się mogło, że do siebie nie pasuje. Z ciekawości chciałam połączyć właśnie te smaki. Ostry smak pora oraz słodki smak batatów. Wyszło przepysznie. Całość doprawiona sporą ilości chili smakowała wyśmienicie. Podajcie tą zupę krem z domowymi grzankami i kleksem śmietany. Będzie smakować wybornie(...)poniższych przepisów 🙂 Smacznego! Zupa krem z selera i pomidorów Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki Krem z cebuli i czerwonej soczewicy Zupa krem z pora Zupa krem z batatów i papryki Przepis na zupę z pora i batata Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 45 minut Składniki 500 g białej części pora cebula 500 g batatów łyżka masła
Kuchnia BazyliiWiele osób zastanawia się jak w domu zrobić chrupiące frytki, które będą przypominały te znane z wielu fastfoodowych restauracji. Mamy na to sprawdzony sposób. Wystarczy odrobina
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placuszki z batatów i cukinii mają lekko słodkawy smak, poprzez słodycz, którą zawierają bataty. Doskonale komponują się z jogurtem naturalnym oraz odrobiną natki pietruszki lub szczypiorku. Placuszki także często traktuje, jako dodatek do drugiego dania, zamiast ziemniaków. Możecie podać je ze smażoną polędwiczką wieprzową , polędwiczką w kremowym sosie własnym czy karkówką w sosie własnym . Placuszki z batatów i cukinii możecie(...)także usmażyć w piekarniku, jeżeli chcecie uniknąć smażenia na tłuszczu, jednak podczas pieczenia z batatów wydobywa się więcej cukru i wtedy placuszki są bardziej słodkie i skarmelizowane. Zapraszam serdecznie po przepis. Zobacz też: Przepisy na placuszki z warzyw Placuszki z batatów i cukinii Drukuj przepis Porcji: 14 Czas gotowania: 30 minut Składniki 430 g batata (1 batat) 600 g cukinii
Kuchnia BazyliiKurczak pieczony na batatach , super obiad Kurczak pieczony na batatach to odkrycie roku . Dynia jest smaczna , ale bataty robią podczas pieczenia ,nieporównywalnie lepszą robotę . Próbowałam piec kurczaka na rożnych warzywach . Bataty w tej roli wypadają najlepiej . Moje chłopaki oszaleli na punkcie kurczaka na batatach i dobrze bo wreszcie przyswajają więcej warzyw Polecam , tym bardziej że bataty są coraz bardziej przystępne(...)cenowo i warto nimi urozmaicić menu Składniki : kurczak o masie około 1 kg 1 duży lub 2 małe bataty 2 cebule 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry sól do smaku masło Kurczaka ćwiartujemy na mniejsze kawałki , płukamy i osuszamy papierowym ręcznikiem
Ogrodnik w podróżyCiasto z batatów Ciasto z batatów to kolejna propozycja na pyszne ciasto jesienne z wykorzystaniem warzyw. Piekłam już kilka smacznych ciast z wykorzystaniem warzyw. Było ciasto ze szpinakiem , ciasto z burakami , ciasto z fasoli , piernik z marchwi i ciasto z dyni , a nawet z dyni i czekolady Dlaczego nie miałoby pojawić się ciasto z batatów... Wyszło aromatyczne i puszyste, słodkie(...)mały cukier wanilinowy 3 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 500 g batatów ( waga po obraniu ) cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE: Jajka wbić do misy miksera, dodać cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy. Ubić na puszystą, jasną masę. Do ubitej masy jajecznej
WSZYSTKO SMACZNEFrytki z batatów Frytki z batatów w lekkiej, pieczonej wersji. Pieczone w piekarniku, a nie smażone w głębokim tłuszczu są pyszną i dużo zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych frytek. Aromatyczne dzięki przyprawom, delikatne w smaku i łatwe w przygotowaniu. Bez zapachu smażenia w kuchni Frytki z batatów to bardzo smaczna i dużo zdrowsza wersja frytek Przepis na około 3 porcje(...)Frytek z batatów SKŁADNIKI: 1 kg batatów 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku sól PRZYGOTOWANIE: Bataty obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić najpierw w grube plastry, a następnie każdy plaster w paski - na kształt frytek. Blachę ( wkład piekarnika ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowanej blaszce równomiernie
WSZYSTKO SMACZNEprzekór pogodzie chociażby. Za oknem teraz biało, biało...no i biało. Ponoć wiosna przyszła.....Nic, czekamy dalej. Bądźmy cierpliwi .... Dla rozświetlenia monotonnego dnia ugotowałam po raz pierwszy zupę z batatów. Nie robiłam jej nigdy wcześniej ze względu na cenę. Trafiłam akurat na promocję i kupiłam bez uprzedniego przemyślenia co mogę ugotować z batatów. Głowiłam się troszkę, pytałam, czytałam(...)swojemu :D Chyba jednak o to chodzi, żeby nie trzymać się sztywno jakiegoś przepisu, tylko dodać coś od siebie ewentualnie odjąć. Na pierwszy ogień była zupa krem z batatów. Rozczarowałam się pozytywnie jej smakiem :D Kolorowa, syta i bardzo smaczna przypadła do gustu domownikom. Słodki smak batata przełamałam przyprawami i kwaśną śmietaną. Składniki: * 1 duży batat * 15 dkg boczku
Pieprzyć z FantazjąUwielbiam bataty we wszystkich wariantach, pieczone w całości i w kawałkach, jako dodatek do sałatki, w formie puree i w formie frytek. Z batatami zaprzyjaźniłam się od „pierwszego wejrzenia” i od tego czasu zawsze mam je w spiżarni. Lubię je też w połączeniu z innymi warzywami chociażby w plackach. Popularne i smaczne placuszki z batatów i cukinii(...)świetny sposób na szybki obiad. Poniżej przedstawiam moją wersję tego posiłku z dodatkiem kopru włoskiego i mięty, które podkręcają smak placków. Placuszki z batatów i cukinii Drukuj Porcje: 14 sztuk Czas przygotowania: ok. 45 minut Składniki: 300g cukinii (2 małe) 250g batatów (1 sztuka) 50g - kopru włoskiego (ok. 1/4 fankułu bez korzenia) 2 jajka 2 łyżeczki świeżej posiekanej natki pietruszki
Book of spellsKiedyś przeczytałam, że bataty albo się kocha albo nienawidzi. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy i mogłabym jeść bataty w każdej postaci. Zarówno w wersji wytrawnej jak i deserowej te słodkie ziemniaki za każdym razem podbijają moje podniebienie. Dziś przygotowałam faszerowane bataty z kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami korzeniowymi polane sosem z syropu klonowego i tahini. Takie danie świetnie(...)sprawdzi się na lunch lub dodatek do obiadu. Bataty faszerowane kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami Składniki: 2 duże bataty 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 100 g suchej kaszy gryczanej pęczek szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 1 łyżeczka czosnku 1 łyżka syropu klonowego do marynaty + 1 łyżeczka do sosu
wegujemyzrobić frytki z batatów? Aby zrobić naprawdę idealne frytki z batatów, złociste, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem wcale nie jest trudne! Frytki z batatów wymagają jednak specjalnej obróbki. Trzeba je zblanszować za nim zostaną wrzucone do frytkownicy. Równo pokrojone frytki przed smażeniem to połowa sukcesu. Wrzucone na rozgrzany tłuszcz frytki z batatów są gotowe już po dwóch minutach. Jeśli(...)więc ktoś zapyta Cię jak zrobić frytki z batatów to już masz odpowiedź. Jak zrobić frytki? Składniki: na 2 porcje 2 bataty średniej wielkości 300 ml oleju do smażenia sól morska i chili do posypania Obierz bataty ze skórki i pokrój w słupki w miarę jednakowej grubości. Nastaw wodę w garnku i lekko posól. Do gotującej się wody dodaj pokrojone
codojedzeniaLubicie łososia? Ja bardzo. Tym razem przygotowałam go wraz ze zdrowymi frytkami z batatów. Chilli dodane zarówno do ryby, jak i frytek, nadało wyrazistości i świetnie rozgrzewało. Danie było delikatnie ostre – w sam raz. Można pominąć dodatek chilli, jednak dla mnie bez niego słodkie ziemniaki są… zbyt słodkie. Taki obiad oprócz świetnego smaku ma inną zaletę – bardzo(...)łatwo się go przyrządza. Łosoś z frytkami z batatów bez wątpienia będzie w moim stałym repertuarze. Łosoś: 2 filety z łososia bez skóry (każdy ok. 150-200 g) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) pół łyżeczki cukru trzcinowego pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego poł łyżeczki soli Frytki z batatów
Poezja smakuskojarzenia? Otóż gdybym miała tworzyć kolejne skojarzenia do słowa ziemniak na pewno do pączka bym nie doszła. Nawet gdybym otrzymała tak istotną podpowiedź, że chodzi o słodkie ziemniaki, czyli bataty. Bataty miały być tematem naszego (Amber i mojego) kolejnego TU I TAM, jednak ostatecznie Amber wybrała... O tym dowiecie się już wkrótce:) Ja mimo to zdobyłam bataty i chciałam(...)przekąski przygotowywane na parze najczęściej z mąki ryżowej. Do kuih należą ciastka, kluski, pierożki - to takie azjatyckie finger food. Jednymi z nich są Kuih Keria , malezyjskie pączki z batatów. Kiedy tylko je zobaczyłam, wiedziałam już co zrobię z moich ziemniaków. Jak się okazuje przepis sięga czasów II wojny światowej i głodu, jaki wówczas panował. W rejonie, z którego wywodzą
KUCHARNIALekka sałatka z dodatkiem pieczonych batatów. Idealna na kolację czy jako sałatka do pracy. Ja tym razem wykorzystałam jednego ziemniaka, ale można dać dwa bataty, będzie jeszcze lepiej i nieco bardziej treściwie. A jeżeli lubisz sałatki z pieczonym batatem, zobacz też przepis na sałatkę z kuskusem, batatem i serem halloumi . na 3-4 porcje: 1-2 bataty 1 op. roszponki(...)oliwy 1 łyżeczka syropu klonowego zioła prowansalskie/oregano sól, pieprz Sos: 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka syropu klonowego/miodu 1 łyżka musztardy np sarepskiej 1/3 szkl. oliwy sól, pieprz Obrane bataty kroimy w kostkę. Polewamy je 1-2 łyżkami oliwy, 1 łyżeczką syropu klonowego i oprószamy ziołami prowansalskimi/oregano oraz solą i pieprzem. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy
Smaki Na Talerzu