Jeśli chcesz się poczuć jak w Teksasie na prawdziwym amerykańskim barbecue, to ten przepis na faszerowane bataty z mięsem w stylu Tex-Mex jest dla Ciebie. Słodkie pieczone bataty wypełnione lekko pikantnym i mega aromatycznym farszem mięsno-warzywnym to pomysł na przepyszny obiad. Co to jest kuchnia Tex-Mex Kuchnia Tex-Mex powstała z połączenia tradycji osadników z Europy, którzy(...)prawie w każdym daniu spod znaku Tex-Mex. Ta przyprawa o charakterystycznym korzennym aromacie trafiła do Stanów Zjednoczonych z Wysp Kanaryjskich. Znajdziecie ją oczywiście w moim przepisie na faszerowane bataty z mięsem . Ser . Składnik, na który Meksykanie kręcą nieco nosem, bo tak duże ilości sera w ich kuchni się nie pojawiają. Dania Tex-Mex prawie zawsze posypane są grubą warstwą
Na-talerzu.plugotować coś makaronowego. A ponieważ w domu pałętał się jeden spory słodki ziemniak, postanowiłam i jego wykorzystać. I tak powstało szybkie danie makaronowe, z sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonych batatów. Połączenie pomidorów i batatów, okazało się nie tylko ładne ale przede wszystkim bardzo smaczne. Papryczka jalapeno dodała nieco ostrości. Ja dałam tylko pół, ale jeżeli lubicie ostre sosy możecie dać(...)opisem na opakowaniu. Odcedzić, zachować trochę wody z gotowania - można nią rozcieńczyć sos jeżeli uznamy, że jest za gęsty.Gotowy sos wyłożyć na ugotowany makaron, posypać parmezanem, pieczonymi batatami bazylia i pieczonymi pomidorkami. Smacznego
Stare Garygłębokim tłuszczu i obtaczane w sosie, ale równie popularne są pieczone i grillowane. Ja wybrałam metodę przygotowania skrzydełek w piekarniku i nieskromnie muszę przyznać, że w towarzystwie frytek z batatów i śliwkowego sosu BBQ smakują wybornie. Gorąco polecam!Składniki:Skrzydełka Buffalo:1 kg skrzydełek z kurczaka30 g masła1 ząbek czosnku2 płaskie łyżki cukru brązowego1 łyżka miodu (lub syropu klonowego(...)koncentratu)3 duże śliwki1 łyżka masła1 ząbek czosnku1 szalotka2 łyżki brązowego cukru1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)1 łyżka sosu sojowego1 łyżeczka pieprzu cayenne2 łyżki powideł śliwkowychFrytki z batatów:1 kg dużych batatówkilka łyżek oliwysólkolorowy młotkowany pieprzPrzygotowanie:Skrzydełka Buffalo: Skrzydełka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 części w miejscach zgięć. Najcieńsze części skrzydełek wyrzucamy. Dwie pozostałe części nacieramy solą
Smakowity Blog Kulinarnybułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki 30 % 1 duża biała szklista cebula posiekany koperek masło klarowane świeżo mielony pieprz sól Bataty: 800 gram batatów kilka gałązek rozmarynu sól morska świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek WYKONANIE Kotlety: mięso mielimy, cebulę siekamy w drobną kostkę. Cebulę smażymy na maśle klarowanym aż się(...)świeżym pieprzem i smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli a kurki będą miękkie. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Dodajemy do smaku: pieprz, sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową, koperek. Bataty: Bataty bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w grube słupki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy listkami rozmarynu, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec skrapiamy całość
OstryKęsWilec ziemniaczany, bataty lub słodki ziemniak to nazwa byliny wywodzącej się z Ameryki Południowej. Ma piękne kwiaty i ciekawe owoce, ale nas najbardziej interesuje podziemna bulwa tej rośliny. Mało że jest jadalna, ma piękny czerwony lub różowy miąższ to jest przy tym niezwykle smaczna. Delikatna, słodka w smaku idealna jako dodatek do naszej diety ;) Do niedawna mało znana w Polsce(...)obecnie zyskuje wielu zwolenników. Obecnie można ją bez problemu kupić w dużych supermarketach. Dzisiaj pierwszy przepis z batatami, ale na pewno nie ostatni. Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 35 minut (w tym 25 pieczenia) Składniki: 2 duże bataty ( nasze miały w sumie 700g) 2 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz, sól Bataty obieramy i kroimy w słupki kształtu frytek. Następnie umieszczamy
Kolizje SmakówOstatnio na kilku blogach natknelam sie na przepisy z batatami. Poniewaz do tej pory znalam je tylko z widzenia i opowiesci, w koncu postanowilam zakupic to wychwalane cudo i zrobic cos dobrego.Na poczatek zrobilam pieczone bataty i byly nawet smaczne. Moze sa zbyt slodkie jak dla mnie, ale ostatecznie nie mowie im "nie".Przy moim drugim podejsciu pomyslalam sobie(...)takie slodkie warzywo lubi bardziej wyraziste dodatki i dlatego wlasnie wykorzystlam je w salatce. Z rukwia wodna, ktora jest dosc ostra w smaku i z dodatkiem octu balsamicznego, bataty bardzo mi zasmakowaly. Dopiero teraz docenilam ich slodycz i delikatny smak.Salatka z batatowskladniki dla 2 osob: 3 plastry boczku wedzonego 1 spory batat mieszanka salat (ja uzylam rukwi wodnej i salaty
Przysmaki Karolkimieszkająca w Hiszpanii i spędzająca Święta u swoich teściów na Gran Canarii opowiedziała mi o truchas - słodkich, smażonych pierożkach (empanadillas) z nadzieniem z migdałów i słodkich ziemniaków. Bataty bardzo lubię, szczególnie w formie pieczonej z dodatkiem ostrego sosu, ale wykorzystanie ich w deserze zaintrygowało mnie i uznałam, że słodkie pierożki koniecznie muszą zagościć w moim tegorocznym bożonarodzeniowym menu(...)ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo. Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem i cytryną, są słodkie no i lekko tłuste, bo to przecież smażone
Chilli Czosnek i OliwaGrillowany batat z czerwoną cebulą jest delikatny i słodki, a w połączeniu z czosnkowo – cytrynowymi sercami daje nowe smakowe połączenie. Ser camembert swoją kremowością dopełnia całość, a rukola swoją wyrazistością pasuje tu idealnie. Składniki: 1 batat, 1 czerwona cebula, 1 okrągły ser camembert, 20 szt. serc z kurczaka, 10 g rukoli, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki(...)soku z cytryny, sól himalajska do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: Batat myjemy, osuszamy i kroimy na długości, na 6 części. Smarujemy olejem i oprószamy solą. Cebule kroimy w plastry. Na folii aluminiowej układamy bataty i cebulę. Całość zawijamy folią. Serca myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błon, osuszamy. Masło topimy, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek
Moniki SmakołykiBataty jedliśmy po raz pierwszy i jesteśmy zachwyceni, a najbardziej nasz syn :) W smaku przypominają trochę dynię, a trochę marchewkę - cudny smak :) Zaopatrzyłam się w większą ilość tego pysznego słodkiego ziemniaka i spróbowaliśmy jeszcze purée, a na pewno kolejne przepisy z batatów jeszcze przede mną :) Składniki:1 kg batatów,skórka otarta z 1cytryny,sok z 1/2 cytryny,1 łyżeczka soli(...)łyżki oliwy z oliwek,Batatów nie obieramy, tylko szorujemy i kroimy w (dość grube) słupki. Solimy, dodajemy skórkę cytrynową i sok oraz oliwę. Odstawiamy na 30 minut. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 20 minut. Bataty pieką się bardzo szybko :) Smacznego
Delicious TitbitsBuddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą to jeden z tych przepisów, za które podziękuje nam nasze zdrowie. To pyszny pomysł na lunch do pracy czy pożywną kolację – kolorowy, pełny witamin i zdrowego błonnika. Co to jest buddha bowl? Kolorowe michy pełne warzyw i zdrowych ziaren pojawiły się kilka lat temu w menu restauracji promujących zdrowe odżywianie(...)cała historia 😉 POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Buddha bowl – podstawowe składniki Buddha bowl zazwyczaj zawiera w sobie składniki z poniższych grup: Gotowane/pieczone warzywa – tym przypadku mamy pieczone bataty. Surowe warzywa – tu postawiłam na kolor czerwony w postaci papryki i pomidorów Zielenina – świetnie sprawdzą się roszponka, świeża bazylia i kolendra Ziarna – quinoa (komosa ryżowa) to sprawdzony superfood
Na-talerzu.plBataty – odmiana słodkich ziemniaków, ze względu na wysokie wartości odżywcze i niepowtarzalne walory kulinarne, coraz częściej królują na naszych stołach. Obecność beta-karotenu, witamin z grupy B oraz średni indeks glikemiczny sprawiają, że są one świetną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków. Słodkie ziemniaki pochodzą z Ameryku Środkowej. Istnieje około 400 odmian batatów. Różnią się one zarówno kolorem skórki(...)kolorem miąższu. Może on przybierać barwę białą, różówą lub czerwoną, natomiast skórka posiada kolor od białego poprzez różowy, czerwony aż po fioletowy. Czerwona odmiana batatów to doskonałe źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany – silne przeciwutleniacze. Bataty stanowią bardzo dobre źródło energii. W głównej mierze wynika to ze zgromadzonych
Ciasna KuchniaKiedy tylko zobaczyłam przepis na te bułeczki z batatami czyli słodkimi ziemniakami w książce C.Bretherton „Baking”, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować… Bułeczki aż się uśmiechały do mnie ze zdjęć Na co dzień mało wykorzystuję to smaczne warzywo, ale ponieważ poczytałam o jego zaletach (http://www.fitnow.pl/pl/3/357/1064/Slodkie-ziemniaki) mam teraz zamiar to zmienić. Dla mnie smakują jak połączenie marchewki(...)ziemniakiem, może bardziej delikatnie… Robiłam już z nich chipsy do pstrąga, a teraz czas na bułeczki (i nie tylko… ale o tym kiedy indziej )Bułeczki z batatami robi się bardzo szybko, co jest ich ogromną zaletą. Ponieważ są na sodzie są raczej ciężkie, ale ze względu na dodanie rozmarynu ich smak jest bardzo intrygujący. Warto więc spróbować
UgotujmyTo.plkiedykolwiek próbował pieczonych batatów, ten wie, że smakują obłędnie. To, co powstaje z tego niezwykłego warzywa, przy użyciu tak niewielu składników, jest niesamowite. Słodycz ziemniaków doskonale przełamuje gruboziarnista sól morska, zaś polski akcent w postaci czarnuszki nadaje im delikatnej pikanterii, muskającej lekko nasze kubki smakowe. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia to biegiem do zieleniaka po słodkie ziemniaki, będzie pysznie(...)Składniki (na 2 porcje):4 średniej wielkości bulwy batatów2 łyżki oliwy z oliwekgruboziarnista sól morska1-2 łyżeczki czarnuszkiPrzygotowanie:Bataty obieramy (można je również tylko dokładnie wyszorować) i kroimy według uznania, np. na kształt frytek. Obrane kawałki można wrzucić do miski z wodą, by nam nie sczerniały podczas krojenia. Przygotowane kawałki dokładnie osuszamy, smarujemy oliwą, solimy i obtaczamy w czarnuszce. Następnie
Food Square