Składniki: -fasola biała ugotowana (500 g)/ przed gotowaniem 250 g - kakao ½ szklanki (60 g) - jaja 4 szt. - banan 5 szt. - rodzynki 140 g - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - 1 szklanka wody - soda oczyszczona ½ łyżeczki KREM: - serek homogenizowany naturalny (400 g) - masło orzechowe (200 g) - odżywka białkowa (100 g) Wykonanie: Namoczoną przez noc fasole gotujemy. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Blendujemy przestudzoną(...)fasole z bananem jajami i namoczonymi rodzynkami. Mieszamy kakao z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do masy i dalej blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę dzielimy na 2 części i pieczemy osobno. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach C. Upieczone ciasta kroimy na pół. Krem: Wszystkie składniki mieszamy razem, krem odstawiamy do lodówki na ok. 1h. Wystudzone
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: - jajo - 1 szt. - otręby pszenne (10 g) - odżywka białkowa (25 g) - banan (110 g) - masło klarowane – ½ łyżeczki - masło orzechowe – 1 łyżka (25 g) Wykonanie: Jajo wymieszać z odżywką, otrębami. Do masy banana, pokrojonego w cieniutkie plasterki. Wymieszać. Smażyć na maśle klarowanym z obu stron, pod przykryciem. Posmarować masłem orzechowym. Złożyć w pół. 440 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: - jajo kurze całe - 6 szt - żółtko jaja 3 szt. - mąka orkiszowa – 1 szklanka (150 g) - banan – 1 szt (120 g) - morele suszone (100 g) - rodzynki (200 g) - 1 szklanka mleka - soda 1 łyżka Przygotowanie: Zblendować jaja z bananem i mlekiem. Rodzynki zalać wrzątkiem. Do zblendowanej masy dodać mąkę, sodę, morele suszone i rodzynki łącznie z wodą. Całość
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki - jaja 2 szt. - Płatki owsiane – 3 łyżki (30 g) - banan – ½ szt. (50 g) - masło orzechowe – 1 łyżka (20 g) - serek wiejski – 2 łyżki (50 g) Wykonanie: Jaja wymieszać z płatkami owsianymi. Do masy jajecznej dodać cieniutko pokrojonego banana. Odczekać chwile aż płatki zmiękną. Usmażyć na maśle klarowanym z obu stron pod przykryciem na małym ogniu lub na suchej patelni
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasniebo w gębie, nawet nie czuć fasoli. Smak pysznego Fit deseru. Składniki: -fasola biała ugotowana (500 g)/ przed gotowaniem 200 g - kakao ½ szklanki (50 g) - jaja 3 szt. - banan 3 szt. - rodzynki 200 g - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - 1 szklanka wody - soda oczyszczona ½ łyżeczki Wykonanie: Namoczoną przez noc fasole gotujemy. ½ Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Blendujemy przestudzoną fasole(...)bananem jajami i częścią namoczonych rodzynek. Mieszamy kakao z proszkiem do pieczenia i sodą. Do zblendowanej masy dodajemy orzechy, pozostałe rodzynki oraz kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach C. Całość: 2549 kcal B:102 g W: 325 g T: 93 g /:15 = 169 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: - płatki owsiane górskie – 3 łyżki (25 g) - orzechy arachidowe – (25 g) - banan – 1 szt. mały (75 g) - cynamon – ½ łyżeczki - serek wiejski lekki – (100 g) Wykonanie: Płatki owsiane zalać wrzątkiem, odstawić na ok 5 min. Kiedy płatki wchłoną wodę wymieszać z orzechami, cynamonem i bananem pokrojonym w plasterki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wstawić do mikrofali, piec około
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaswielkości patelni) 2 jajka klasy M 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) 1/2 szklanki wody (u mnie lekko gazowana) 3 łyżki mąki ryżowej – użyłam Incola ulubione owoce – u mnie banany, morele trzcinowy cukier puder do oprószenia naleśników odrobina oleju Przygotowanie: Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę, budyń (proszek) i mąkę ryżową. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość rzadkie. Wylewamy porcję(...)pojawią się bąbelki przewracamy naleśnik na drugą stroną). Przed nałożeniem nowe porcji masy należy ją dobrze zamieszać. Ryżowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie pocięte w plasterki banany lub drobno pokrojone morele. Przed podaniem naleśniki oprószam trzcinowym cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkisezonowych owoców jest jeszcze lepsze! Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki mąki gryczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat 2 łyżki kakao 1 banan 5-6 śliwek Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Dodajemy olej, rozgniecionego banana, mąkę, proszek do pieczenia, aromat i kakao. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy
Truskawkowa Fiestamasłem lub jakimś innym kremem. Omleciki nie zawierają też glutenu - użyłam mąki ryżowej, ani cukru, który został zastąpiony erytrytolem. Całość podałam z moim ulubioną fit nutellą zrobioną z awokado, banana i kakao oraz niewielkiej ilości mleka roślinnego, żeby całość była bardziej płynna. Tak podane śniadanie wygląda w sumie jak deser i jest bardzo sycące. Z podanych składników wychodzi 6 muffinko(...)omletów. Składniki: 2 jajka szczypta soli 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki erytrytolu/ksylitolu kilkanaście borówek lub malin Fit nutella: 1/2 dojrzałego awokado 1/2 dojrzałego banana 2 łyżki kakao 1-2 łyżki syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie) kilka łyżek mleka do uzyskania płynniejszej konsystencji Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania
Healthy food explorerZaczęło się od melona, którego nikt nie chciał zjeść. Stał się on inspiracją dla tego koktajlu. W połączeniu z truskawkami i bananami nawet nie zdążył się ochłodzić, bo wypiliśmy go w kilka minut. Zapraszam Was już po szybki przepis na letni koktajl truskawkowy z melonem. Składniki 1 duży melon 2 banany 1 szklanka truskawek […] Artykuł Koktajl truskawkowy z melonem
Pink EnvelopePyszne, sycące lody idealne dla wegan, osób na diecie bezlaktozowej, bezglutenowej oraz LOW FODMAP ( czym jest dieta FODMAP przeczytasz TUTAJ ). Zapraszam do przygotowań! Składniki (5 małych porcji): 3 banany 2 łyżki masła orzechowego * garść orzechów (u mnie włoskie i kilka migdałów) CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN +mrożenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY * Dieta FODMAP: przed zakupem sprawdź, czy masło nie zawiera niedozwolonych składników(...)m.in. syropów słodzących i inuliny Przygotowanie: Orzechy drobno siekamy, przesypujemy do miski. W misie blendera umieszczamy banany i masło orzechowe, miksujemy na gładką masę, przelewamy do orzechów i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do pojemniczka lub foremek i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Gotowe
My Culinary Artwięc postanowiłam go wykorzystać w postaci wypieku. Rodzina była zachwycona słodkością, więc znikło w mgnieniu oka! Składniki: 4 jaja 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki oleju kokosowego 1 duży banan 1 szklanka mąki żytniej 1/2 szklanki mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon aromat 1/2 szklanki wody +- 500g rabarbaru + 1 łyżka ksylitolu płatki migdałowe do dekoracji Sposób przygotowania: Rabarbar(...)myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy ksylitolem. Odstawiamy na ok. 10 minut, aby warzywo puściło sok. Jaja ucieramy z ksylitolem i olejem kokosowym na puszystą pianę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cynamon, aromat i wodę. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Kolejno układamy rabarbar, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 40 minut
Truskawkowa FiestaCzas przygotowania 25 minut Szklanka płatków owsianych Szklanka płatków jaglanych Pół szklanki pestek słonecznika Ćwierć szklanki pestek dyni Ćwierć szklanki siemienia lnianego 2 łyżki nasion chia 2 małe banany Pół łyżki miodu Płaska łyżka oleju rzepakowego Opcjonalnie cynamon Można dodać też orzechy, migdały, wiórki kokosowe, suszone owoce. Płatki, ziarna i nasiona wymieszać Banany zblendować z olejem i miodem
HealthyCreations