bardzo wysokie miejsce na takiej liście. Sama natura sprawiła że nasze zadanie ogranicza się jedynie do poukładania składników i ich zapieczenia. składniki dla czterech osób 1 melon 4 niewielkie banany 2 świeże figi 2 łyżki płynnego miodu kilka wykałaczek sposób wykonania Melona dzielimy na ćwiartki i wybieramy ze środka, gniazda nasienne. Banany obieramy i kroimy wzdłuż, figi kroimy na pół(...)Przekrojonego banana, układamy na bokach ćwiartek melona (mocując go za pomocą wykałaczek). Na górze powstałej "konstrukcji", układamy połówki fig i całość smarujemy miodem ( możemy też dodatkowo, posmarować stopionym masłem, smak wtedy będzie "głębszy"). Tak powstałe " łódeczki", wstawiamy na 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Następnie owoce wyjmujemy, a przed podaniem możemy, na owocach rozłożyć, kilka kostek
Miód i pieprzPyszne, słodkie gruszki uśmiechają się do nas ze straganów. Do koktajlu z ich dodatkiem nie musimy dodawać już cukru a jeśli zmiksować wraz z nimi banana, zasłodzenie mamy gwarantowane. :-) Na powierzchni napoju tworzy się mleczna pianka, która dodaje całości uroku. A cynamon... kto by pomyślał, że pasuje nie tylko do jabłka? ;-) My spróbowaliśmy i gorąco polecamy! 1 dojrzały banan(...)gruszka 200ml mleka szczypta cynamonu do smaku 1. Gruszkę i banana obieramy i kroimy na mniejsze części. 2. Wszystkie składniki przekładamy do miski blendera. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 3. Przelewamy do szklanek/pucharków, posypujemy odrobiną cynamonu i dekorujemy listkiem mięty
Szefowa kuchniTakie pytanko.. co robicie z mocno przejrzałymi bananami, których nikt już nie chce zjeść w domu? Mam nadzieję ze ich nie wyrzucanie, bo takie banany świetnie nadają się do upieczenia pysznego ciasta, czyli chlebka bananowego. To jedno z naszych ulubionych ciast, bo jest mega szybkie, mega proste i zawsze się udaje. Dzisiaj polecam wersje orkiszową z borówkami. Inne znajdziecie
Bernika - moj kulinarny pamietnikcennych składników odżywczych. Takiej przekąski często potrzebujemy, czy to po wyczerpującym treningu, czy tez po trudach codziennego dnia. Składniki dla czterech osób 8 kawałków pieczywa chrupkiego 3 banany masło migdałowe, przepis na które znajduje się tutaj 3 łyżki miodu Sposób przygotowania Kawałki pieczywa chrupkiego smarujemy po jednej stronie, warstwą masła migdałowego zmieszanego z miodem. Pieczywo układamy, jeden(...)kawałek obok drugiego ( warstwa masła ma znaleźć się na górze), a następnie na pieczywie układamy obrane i przekrojone wzdłuż banany. Na banany kładziemy kolejną warstwę pieczywa, posmarowaną z jednej strony migdałową masą ( tym razem układamy kromkę masłem do dołu). Naszego sandwicha kładziemy na kuchenną deskę, przykrywamy go drugą deską, tę obciążamy (dużym słojem lub garnkiem) i całość o dstawiamy
Miód i pieprzpiątkowy poranek zapraszam na pyszne deserki z bananami. Warto je przygotować, bo są przepyszne. SKŁADNIKI: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 banany 15 sztuk herbatników 50g masła 1/2 łyżki kakao 1 łyżka cukru pudru PRZYGOTOWANIE : 1. Galaretki rozpuszczam w 400 ml wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Banany obieram ze skórki. Przekładam
Tradycyjna kuchnia Kasiochotę pić koktajl cały dzień, 2-3 pomarańcze na pewno nie zaszkodzą. Przy zbilansowanej i zróżnicowanej diecie witaminę C zjadamy również w innych warzywach, owocach i produktach spożywczych. Banany bogate są w potas, magnez i witaminę C, witaminy z grupy B. Mają w sobie sporo cukrów prostych, dlatego od razu i na dość długo dodają energii. Potas i magnez(...)młodej marchwi, wystarczy ją wyszorować, jeśli jest starsza – trzeba ją cienko obrać lub oskrobać. Pomarańczę obieram, kroję na pół i wyjmuję pestki. Wszystkie białe farfocle zostawiam – to czysty błonnik. Banany obieram, kroję lub łamię na mniejsze kawałki. Owoce i marchewka lądują w blenderze, dorzucam goji, dolewam porcję mleka. I z jednym naciśnięciem guzika mamy śniadanie w 2 minuty. Naprawdę zdrowe
Karo in the Kitchenłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g wiórek kokosowych 75 g masła 2 jajka 1/2 szklanki brązowego cukru 180 g jogurtu naturalnego 2 banany Sposób przygotowania: Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Banany rozgniatamy widelcem. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, cynamonem oraz wiórkami kokosowymi (2 łyżki wiórek odłożyć). Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy płynne(...)masło, jogurt oraz banany i miksujemy. Dodajemy sypkie składniki i całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto nakładamy na foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości i posypujemy wierzch odłożonymi wiórkami kokosowymi. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok. 20 minut. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachbrokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus(...)bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Korzenne muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 500 - 650 g mąki pszennej 1 jajko 50 g cukru 50 g roztopionego tłuszczu roślinnego 1 szklanka mleka 1 banan 1 pomarańcza opakowanie cukru wanilinowego pół kostki drożdży ~ 20-25 g cynamon, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Do michy przesiać mąkę i wlać rozczyn, a następnie obsypać cukrem i podziwiać bąblowanie drożdży(...)Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia (aż przynajmniej podwoi swoją objętość). Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać rozciapanego/zblenderowanego banana (widelcem też można rozgniatać), a do drugiej pomarańczkę. Wymieszać i znów odstawić do wyrośnięcia. Można owoce posypać przyprawami. Do banana proponuję cynamon, a do pomarańczy gałkę muszkatołową. Ciasta podzielić na kawałki, z których można wyplatać
Karczma HonoriettyUwielbiam takie szybkie torciki na zimno! Dzisiaj propozycja bananowca na zimno. Ciasto na biszkoptach o bardzo charakterystycznym smaku, zwieńczone na górze cytrynową galaretką. Idealne dla dzieciaków. ;-) SKŁADNIKI: - 4 dojrzałe banany - 400 ml jogurtu greckiego -150 ml serka waniliowego - biszkopty - 1 galaretka cytrynowa - kilka ziaren wanilii - opakowanie żelatyny Dno tortownicy wyłóż biszkoptami. Żelatynę 3/4 opakowania zalej 1/3 szklanki wrzątku, wymieszaj(...)całkowitego rozpuszczenia. Banany zmiksuj z jogurtem greckim i serkiem. Dodaj kilka ziaren wanilii. Cukier jest zbędny, banany są już słodkie. Do masy dodaj żelatynę ze szklanki. Całość zmiksuj i wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. W między czasie galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Jak całkowicie wystygnie delikatnie wylej na wierzch masy bananowej. Wstaw do lodówki
SMYKWKUCHNIupiekłam ciasto, które skromnie mówiąc zachwyca. Składniki: 250 g mąki pszennej 3 kopiaste duże łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml oleju roślinnego 3 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia 2 banany 150 g cukru 200 g masy marcepanowej (standardowo występuje właśnie w takich opakowaniach, a w Lidlu właśnie wyprzedają za 3,99 zł) 50 g migdałów do posypania (można też zrezygnować(...)średnie banany około 1,5 kg śliwek papier do pieczenia Przygotowanie: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Marcepan rozkruszyć do dużej miski, dodać: cukier, szczyptę soli, olej, banany i dokładnie wszystko utrzeć na gładką masę (trochę to zajmie, bo marcepan jest oporny, ja użyłam ręcznego blendera). Dodawać stopniowo mąkę i dokładnie połączyć masę. Przełożyć ją na blachę wyłożoną papierem
greenscarfspędziło się w kuchni nieco więcej czasu niż w rzeczywistości (teraz intensywna praca usiłuje się bronić, kamuflując niedoskonałości). Dobra, dość tego gadania. CIASTO KAKAOWE Z BUDYNIOWYM KREMEM RUMOWYM I BANANAMI Składniki na ciasto: - 5 jajek - 125 gram cukru - 125 mililitrów masła/oleju - 125 mililitrów ciepłej wody - 200 gram mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao Przygotowanie ciasta: Białka(...)cukier i mleko mieszamy i zagotowujemy razem. Zestawiamy z ognia. Dodajemy masło i całość intensywnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Składniki do warstw: - ciasto - rum - krem - 7-8 bananów - polewa Przygotowanie warstw: Przestudzone ciasto nasączamy niewielką ilością rumu i wykładamy na nie obrane ze skóry, ale niepokrojone banany. Następnie pokrywamy całość kremem. Powierzchnię wygładzamy i wylewamy na nią przestudzoną
Życie zamknięte w smakuBanan z masłem orzechowym zawinięty w tortillę Powiedziano kiedyś, że rzeczy najprostsze są najlepsze, i dokładnie tak jest w tym przypadku. Składniki dla czterech osób 4 placki tortilli 4 niewielkie banany masło orzechowe, przepis na które znajduje się tutaj 2 łyżki miodu Sposób przygotowania Placki tortilli smarujemy warstwą masła orzechowego, zaczynając około dwóch centymetrów od brzegu placka. Na jednym(...)końców każdego z placków układamy obranego banana, brzegi tortilli smarujemy miodem, a całość zwijamy (jak naleśniki). Odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Podajemy z lodami lub z innym ulubionym dodatkiem
Miód i pieprzciasto jest idealne. Składniki 200 g ciastek herbatników 100 g masła 600 ml śmietany kremówki 36% 2 czubate łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 3 banany 1 puszka kajmaku 400g 4 kostki czekolady Herbatniki pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć masą ciasteczkową dno tortownicy o średnicy 24cm. Lekko ubić i wstawić na chwilę do lodówki(...)ciastka układamy warstwę pokrojonych w plasterki bananów. Puszkę kajmaku lekko ogrzać w gorącej wodzie, dzięki czemu będzie bardziej płynny i łatwiej będzie można nim smarować. Banany przykryć warstwą kajmaku. Śmietanę mocno schłodzoną ubić wraz z cukrem pudrem na sztywno. I wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Smacznego banoffee
O kuchni z uczuciemPyszne, małe lekkie placuszki zachwycą zarówno dorosłych jak i nasze pociechy. Można przygotować je z każdym ulubionym owocem: morelami, brzoskwiniami, jabłkiem czy bananami. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, takie lekko ciepłe ... Po usmażeniu możemy posypać je cukrem pudrem lub podać z powidłami czy konfiturą. Składniki : (na 10 sztuk średniej wielkości) 150 g przesianej mąki 2 łyżki cukru szczypta(...)soli 3 jajka 4 łyżki mleka 2 banany łyżka roztopionego masła skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Dodatkowo: cukier puder lub dżem - jako dodatek olej do smażenia Wykonanie : Białka z 3 jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy szczyptę soli, cukier, żółtka, skórkę z cytryny i ubijamy dalej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, mleko, roztopione masło
Walijskie Pichcenie