spędziło się w kuchni nieco więcej czasu niż w rzeczywistości (teraz intensywna praca usiłuje się bronić, kamuflując niedoskonałości). Dobra, dość tego gadania. CIASTO KAKAOWE Z BUDYNIOWYM KREMEM RUMOWYM I BANANAMI Składniki na ciasto: - 5 jajek - 125 gram cukru - 125 mililitrów masła/oleju - 125 mililitrów ciepłej wody - 200 gram mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao Przygotowanie ciasta: Białka(...)cukier i mleko mieszamy i zagotowujemy razem. Zestawiamy z ognia. Dodajemy masło i całość intensywnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Składniki do warstw: - ciasto - rum - krem - 7-8 bananów - polewa Przygotowanie warstw: Przestudzone ciasto nasączamy niewielką ilością rumu i wykładamy na nie obrane ze skóry, ale niepokrojone banany. Następnie pokrywamy całość kremem. Powierzchnię wygładzamy i wylewamy na nią przestudzoną
Życie zamknięte w smakuBanan z masłem orzechowym zawinięty w tortillę Powiedziano kiedyś, że rzeczy najprostsze są najlepsze, i dokładnie tak jest w tym przypadku. Składniki dla czterech osób 4 placki tortilli 4 niewielkie banany masło orzechowe, przepis na które znajduje się tutaj 2 łyżki miodu Sposób przygotowania Placki tortilli smarujemy warstwą masła orzechowego, zaczynając około dwóch centymetrów od brzegu placka. Na jednym(...)końców każdego z placków układamy obranego banana, brzegi tortilli smarujemy miodem, a całość zwijamy (jak naleśniki). Odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Podajemy z lodami lub z innym ulubionym dodatkiem
Miód i pieprzciasto jest idealne. Składniki 200 g ciastek herbatników 100 g masła 600 ml śmietany kremówki 36% 2 czubate łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 3 banany 1 puszka kajmaku 400g 4 kostki czekolady Herbatniki pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć masą ciasteczkową dno tortownicy o średnicy 24cm. Lekko ubić i wstawić na chwilę do lodówki(...)ciastka układamy warstwę pokrojonych w plasterki bananów. Puszkę kajmaku lekko ogrzać w gorącej wodzie, dzięki czemu będzie bardziej płynny i łatwiej będzie można nim smarować. Banany przykryć warstwą kajmaku. Śmietanę mocno schłodzoną ubić wraz z cukrem pudrem na sztywno. I wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Smacznego banoffee
O kuchni z uczuciemPyszne, małe lekkie placuszki zachwycą zarówno dorosłych jak i nasze pociechy. Można przygotować je z każdym ulubionym owocem: morelami, brzoskwiniami, jabłkiem czy bananami. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, takie lekko ciepłe ... Po usmażeniu możemy posypać je cukrem pudrem lub podać z powidłami czy konfiturą. Składniki : (na 10 sztuk średniej wielkości) 150 g przesianej mąki 2 łyżki cukru szczypta(...)soli 3 jajka 4 łyżki mleka 2 banany łyżka roztopionego masła skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Dodatkowo: cukier puder lub dżem - jako dodatek olej do smażenia Wykonanie : Białka z 3 jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy szczyptę soli, cukier, żółtka, skórkę z cytryny i ubijamy dalej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, mleko, roztopione masło
Walijskie PichcenieSuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-wiśnie Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 duże, słodkie jabłko - 80g mrożonych wiśni - łyżeczka mielonych orzeszków cola - łyżka suszonych jagód goji - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Wszystkie składniki oprócz kokosu umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
Wegańska kuchnia orientalnaKakaowa owsianka z jabłkiem, bananem i nerkowcem Gdy rano ujrzałam tyle śniegu za oknem, moja pierwsza myśl:‘i na co komu tyle śniegu?!’ :/ Nie cierpię zimna i śniegu. Człowiek jest zmuszony przebywać w pomieszczeniach, nosić wiele warstw ubioru. Nie da się spokojnie pospacerować, trzeba wciąż się spieszyć w drodze z punktu A do B, by nie zamarznąć. I brak(...)zimnym smoothie, trzeba jakoś rozgrzać organizm. Od razu więc wzięłam się za przygotowywanie ciepłej owsianki;) Składniki: - 100g płatków owsianych błyskawicznych bio - 1 łyżeczka kakao - 1 banan
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-mandarynka-papaja Składniki: - 3 dojrzałe banany - łyżka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-ananas Składniki: - 3 dojrzałe banany - łyżka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-daktyle S kładniki: - 3 dojrzałe banany - łyżka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-wiśnie Składniki: - 3 dojrzałe banany - łyżka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-morela-gruszka Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 łyżeczka mielonych orzeszków coli - 1 mrożony banan
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-pomarańcza-morela Składniki: - 3 dojrzałe banany - łyżeczka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-gruszka-goji Składniki: - 3 dojrzałe banany - łyżka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-gruszka-kakao Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 łyżka kakao - 1 mrożony banan
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-daktyle Składniki: - 3 dojrzałe banany - łyżka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan
Wegańska kuchnia orientalna