masłem, serkiem kozim lub konfiturą z żurawiny. Purée dyniowe możemy przygotować dzień wcześniej, część zamrozić, a część pozostawić w lodówce na 2-3 dni, aby wykorzystać je do bułeczek, bagietek, zup lub innych dyniowych dań. Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem. kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu
Tajemnice Smakupozostał na patelni. Teraz zaczyna się rytuał – krewetki bierzemy w ręce, obieramy, oblizujemy palce… a widelec? Przyda nam się do… sałatki. Idealnie do tego pasuje bagietka i kieliszek białego wina. Smacznego
Tajemnice Smakuserem około 10 cm pod grillem i zapiekamy 5 minut, aż powierzchnia sera się zrumieni. Na talerzach rozkładamy konfiturę, układamy na niej grillowany ser. Możemy podawać z chrupiącą bagietką. Smacznego
Tajemnice Smakusurowymi szparagami. Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera* i po pierwszym przetestowaniu polubiłam. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Bruschettę możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty. Składniki pęczek zielonych szparagów garść liści świeżej bazylii sok z 1/2 cytryny 50 g drobno startego parmezanu (lub grana padano) i więcej do podania 250 g serka ricotta
Tajemnice Smakusprawdzona propozycja na imprezowy stół. Idealnie skomponowana wytrawno-słodka sałatka na każdą okazję. Połączenie papryki, selera konserwowego, ananasa i szynki to strzał w dziesiątkę. Sałatka idealna do grzanek, bagietki z masłem lub ot tak, wyjadana widelcem w ciągu dnia. Polecam także moje inne sałatki, które idealnie sprawdzą się na imprezie, podczas sylwestra lub karnawału: Sałatka królewska. Na imprezę, święta, uroczystości
Zasmakuj Kuchnisię z Wami okrąglutką przekąską :) Kremowe kulki z 3 rodzajów sera, z ziołami, otoczone soczystymi pestkami granatu, to małe bombki pełne wielkiego smaku! Idealne jako dodatek do grzanek, krakersów, bagietki, paluszków, grissini i wszelkiego chrupiącego towarzystwa. Serowy smak podbija słodka papryka i prażone migdały, aromatu dodają zioła, a lekko ciężki smak serów przełamuje słodko-kwaśny granat ze strzelającymi między zębami
Kuchnia w Słońcu Skąpanagenialny. Grzanki tostada con tomate Składniki: 3 półbagietki 2 średnie, dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe lub bawole serca) kulka mozzarelli oliwa z oliwek świeża bazylia pieprz sól Rozpoczynamy od pieczywa. Bagietki kroimy pod skosem na małe kromeczki. Każdą z nich skrapiamy oliwą z oliwek i układamy na niej małe półplasterki mozzarelli. Następnie układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy
PatiGotujekrajów arabskich czy Azji. Ze wszystkich opcji dostępnych, wybraliśmy zakupy w jednym z supermarketów. Zaskoczyła nas różnorodność produktów, bogata oferta owoców morza i ryb, lokalnych szynek czy bagietek. Ciekawym zjawiskiem są również zakupy z torbami na kółkach. Mimo, iż występuje ono także Polsce, to nie jest rozpowszechnione na taką skalę, a najbardziej zauważalne w dużych supermarketach czy na lokalnych
Gotuj po hiszpańskuSkładniki: -2 ząbki czosnku -100 g krewetek -1 mała czerwona cebula -2-3 łyżeczki soku z limonki -szczypta papryczki chilli -1 awokado -4 szt. rzodkiewki -mała bagietka -1/2 pęczka kolendry świeżej lub ewentualnie 1 łyżka suszonej Przygotowanie: Cebulę i 1 ząbek czosnku obieramy, wszystko drobno siekamy. Krewetki myjemy, osuszamy i smażymy na maśle lub oliwie, aż się zarumienią
I LOVE LIFELisboeta" Nuno Mendes'a sałatka z bobu i groszku z grzankami - przepis składniki sałata 500 g bobu (użyłam mrożonego) 450 g zielonego groszku ( użyłam mrożonego) na grzanki 100g bagietki skórka starta z 1 cytryny 1/4 szklanki oliwy sos 5 łyżek oliwy - 100g 1 łyżka octu z czerwonego lub białego wina 2 łyżki soku z cytryny 2 szalotki, pokrojone
Stare Garypuszka czerwonej fasoli (ok. 80g) kilka kawałków ostrej papryczki ok. 2 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki przecieru pomidorowego pieprz, ostra papryka w proszku przyprawa do mięsa mielonego dodatkowo: bagietka czosnkowa i szczypiorek Przygotowanie: Mięso mielone i cebulę pokrojoną w cienkie piórka przesmażamy na suchej patelni do grilla - doprawiamy przyprawą i pieprzem Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory i fasolę oraz
Alutka-Gotujegęstość. Takie zupy przygotowuję z różnych warzyw. Najbardziej lubię kremy z porem. Dziś zdecydowałam się więc na zupę krem z cukinii i pora. Taką zupę można podać z grzankami, bagietką czosnkową czy chipsami serowymi. Dla mnie taka zupa jest idealna na każdą porę roku i na każdą okazję. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 duży por cukinia o wadze
Waniliowe Improwizacjejest zbyt gęsta, dodajemy wodę. Dusimy jeszcze dosłownie chwile, aby cieciorką pozostała w całości. Podajemy posypane posiekaną natką z pietruszki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. podajemy z bagietką
Moja smaczna kuchniaprzyprawami, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy bakłażana i dokładnie mieszamy. 6) Podajemy warstwowo: bakłażan, sos jogurtowy, bakłażan, sos jogurtowy, itd. Polecamy jeść jako dodatek do ryżu, pity lub bagietki
Roślinożerni urlopowiczeczerwonego wina - szklanka bulionu - kilka gałązek tymianku, kilka liści laurowych - 250 g pieczarek - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - opakowanie (100 g) kasztanów jadalnych - sól, pieprz - purée ziemniaczane, gotowane ziemniaki lub bagietka (do podania) Przygotowanie: 1) Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek. 2) Marchewkę kroimy w plasterki
Roślinożerni urlopowicze