przelać do mięsa. Przykryć całość bulionem, delikatnie przemieszać. Wstawić do pieca i dusić pod przykryciem około 1 h 45 w temperaturze 180 stopni do miękkości mięsa. Podawać z bagietką oraz ulubion ą sałatą
Wino Francja Kuchniaprzygotować klasyczną bruschette potrzebujesz ciabatty, ale śmiało możesz wykorzystać inne pieczywo, ja wykorzystałam chleb na zakwasie, świeżej bazylii, soczystych słodkich pomidorów, czosnku i oliwy. Składniki 1 ciabatta (może być bagietka lub inne pieczywo) 3 słodkie pomidory 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii oliwa sól i pieprz Przygotowanie: Pieczywo kroję na kromki, skrapiam oliwą, nacieram lekko jedną stronę
Kukuleczkinatkę pietruszki, wymieszać. Na końcu doprawić solą, płatkami chili jeśli nie używaliśmy świeżej papryczki oraz skropić sokiem z cytryny. Podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej smakuje z dobrą, świeżą bagietką. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..rozgrzać masło i obsmażyć serek z obydwu stron, następnie brzeg serka aż będą złote. Smażyć na średnim ogniu aby serek w środku się rozpuścił. Podawać z frużeliną żurawinową z bagietką lub jak na zdjęciu - na świeżych liściach szpinaku, z orzechami i żurawiną. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..solą i pieprzem. Dołożyć obsmażone polędwiczki i poddusić wszystko razem około 5 min, w międzyczasie raz obracając mięso. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ulubionymi dodatkami - z ziemniakami, warzywami, bagietką lub makaronem. Podałam z ziemniakami gotowanymi na parze w mundurkach i z młodą karmelizowaną marchewką - młodą marchewkę wyszorowałam, nie obierałam. Ugotowałam z ziemniakami na parze. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła
Kocham..lubię..gotuję..całymi owocami to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni podczas corocznego zaprawiania wiśni. Pyszne całe owoce wiśni skąpane w galaretce - czegóż chcieć więcej? No może tylko do szczęścia brakuje domowej bagietki lub rogalika :) Ilość pektyny podana w przepisie może się różnić od ilości zalecanej przez producenta danej firmy. Musicie czytać etykiety :) U mnie podane jest 8-16 g pektyny na kilogram
Kocham..lubię..gotuję..przecierane przez metalowe sito! Do masy dodać wodę, oliwę, passatę i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą. Wstawić do schłodzenia na co najmniej 2 godziny. Podawać z grzankami czosnkowymi lub bagietką. Przed podaniem zupę skropić oliwą, można również octem balsamicznym
Gotujemy i jemydobrym olejem tłoczonym na zimno np. z pestek dyni, z orzechów laskowych lub oliwą extra vergine. Można też dodać kleks śmietany. Zupa idealnie smakuje z ziołowymi grzankami, groszkiem ptysiowym, bagietką lub ryżem. Smacznego
Gotujemy i jemyPrzepis na ten dip pochodzi z książki Victorii Twead "Andaluzja Olé!" . Kilka przepisów z tej książki już zdążyłam wypróbować a dziś pyszny dip, idealny do warzyw czy bagietki. Bardzo pożywny i zdrowy, spróbujcie koniecznie. Dip z Andaluzji. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzygotować klasyczną bruschette potrzebujesz ciabatty, ale śmiało możesz wykorzystać inne pieczywo, ja wykorzystałam chleb na zakwasie, świeżej bazylii, soczystych słodkich pomidorów, czosnku i oliwy. Składniki 1 ciabatta (może być bagietka lub inne pieczywo) 3 słodkie pomidory 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii oliwa sól i pieprz Przygotowanie: Pieczywo kroję na kromki, skrapiam oliwą, nacieram lekko jedną stronę
Kukuleczkibourguignon czyli francuski gulasz wołowy z pieczarkami, marchewką i czerwonym winem. Kwintesencja smaku. U nas podany z domowymi speclami, ale idealnie sprawdzą się także wszelakie kasze, ziemniaki, a także bagietka, itp. Inspiracją był ten przepis pominęłam tylko mąkę (nigdy nie zagęszczam nią gulaszów), jak dla nas warzywa zagęszczają wystarczająco. Składniki: - 1,5kg wołowiny (np. rozbratel, karczek, itp.) - 150g wędzonego
Smaczne Zdrowewiejskie – 1/2 ząbku czosnku – szczypiorek – 50g serka pleśniowego np. Lazur Błękitny – szczypta kminu rzymskiego – olej rzepakowy lub olej kokosowy – sól i pieprz, papryka słodka i ostra – do podania np. bagietka lub ulubiony chleb Przygotowanie: Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki). Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wrzucamy czosnek pokrojony lub przeciśnięty
I LOVE LIFEszklanka startego sera padano 200 g śmietankowego serka topionego kilka gałązek świeżego lubczyku (lub 1 łyżka suszonego) ostra papryka w proszku sól Grzanki: kilka kromek bułki wrocławskiej lub bagietki 100 g masła 3 ząbki czosnku 3 łyżki poszatkowanego koperku sól, pieprz czarny Sposób wykonania: Umyte mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą (2,5 litra) i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy
Qchnia po prostu