SKŁADNIKI / 2 porcje: * 2 kawałki babki piaskowej – użyłam babki z tego przepisu * 1 jabłko * 200 ml mleka * 3 suszone morele * 8 pistacji * 1 łyżeczka cukru z wanilią * ½ łyżeczki cynamonu * 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego WYKONANIE: GALARETKA | 200 ml mleka, 1 łyżeczka żelatyny, 3 morele, 8 pistacji, 1 łyżka cukru z wanilią| Morele kroimy w drobną kosteczkę a pistacje(...)posmarowanej olejem a następnie wyłożonej folią spożywczą. Całość odkładamy do lodówki do stężenia. Stężałą galaretkę przekładamy na deskę i kroimy w dowolne kształty. Układamy na talerzu. KRUSZONKA | 2 kawałki babki cukrowej| Ciasto kruszymy na drobne kawałeczki i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażamy, aż ciasto stanie się chrupiące. Przekładamy na talerz. JABŁKO |1 jabłko, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki
Mohiellaroku zdążę ze wszystkim, więc kartki z okazji Wielkanocy właśnie wyruszył w daleką drogę. Zaczęłam już testować pierwsze świąteczne przepisy i zapraszam Was na pyszną babkę cytrynową. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju 2 łyżeczki soku z cytryny skórka z jednej cytryny 1 białko 2 łyżeczki soku(...)cytrynową, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy z nagrzanym do 160*C piekarniku przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczoną babkę od razu stawiamy na desce i ściągamy formę. Zostawiamy do przestudzenia. Białko mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy cukier puder i mieszamy przez dobrych 5 minut, by lukier był gęsty
Gotowanie i blogowanieChciałam ciasto, ale brakowało mi pomysłu na takie z 2 jajek. Z pomocą przyszła Edyta z pewnej grupy na facebooku podsyłając przepis na babkę ze strony Gotujmy.pl Babka wyszła super puszysta, mięciutka, wilgotna, mmm ;) Jak murzynek tylko z cynamonem :P Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru(...)jednej miski i miksuję na jednolitą masę. Następnie do masy dodaję cynamon, kakao, mąkę i sodę. Dolewam mleko i całość miksuję na gładkie ciasto. Ciasto wykładam do formy na babkę wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Babkę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 45 minut w 170 stopniach
W kuchni bez szafekKolejna z babek Wielkanocnych,która króluje na nie jednym stole to na pewno Baba Drożdżowa. Kocham ciepłe ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami ale przyznam, że do babki drożdżowej zawsze sceptycznie podchodziłam. Postanowiłam w końcu ją zrobić no, bo jakby inaczej:) i co, i właśnie nic.Nie powiem, bo była smaczna ale ja jednak zostanę przy cieście drożdżowym i babce ucieranej(...)koniec dodać namoczone i odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową oraz migdały. Jeszcze raz wszystko dokładnie zarobić. Ciasto odstawić na chwilę do podrośnięcia- przykryć ręcznikiem. Ciasto przełożyć do dużej formy na babki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Gdy ciasto podrośnie wstawić je do dobrze nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec
Kubki smakuBabkę ziemniaczaną (czy też kartoflaka) lubię bardzo, ale tarcie „góry” ziemniaków zawsze mnie zniechęcało. Tym razem skorzystałam z pomysłu na bliny ziemniaczane i ziemniaki zmiksowałam używając miksera koktajlowego. Poszło tak szybko, że powstała ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem. Poprzednią robiłam z kiełbasą, boczkiem i słoniną , ale muszę jednak przyznać, że ta na samym boczku jest o wiele lepsza. Składniki(...)skrapiamy wierzch olejem (aby skórka ładnie się zrumieniła). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 º C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Uwagi: - nie odlewam wody z ziemniaków Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem, do tego surówka z kiszonej kapusty (może być też inna) i kubek barszczu czerwonego to syty i pożywny obiad. Jako dodatek może być sos, np. pieczarkowy
mojewypiekiinietylkoBardzo lubię babki. Zwykle piekę je na Wielkanoc ale tym razem postanowiłam dodać do niej moje ulubione jagody. Babeczka wyszła wspaniała. Zajadaliśmy się nią jeszcze ciepłą ;) Polecam bo robi się ją bardzo szybko a do tego ten jagodowy smak.... Mmmmm pychotka :))) Babkę podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Filona" 250g miękkiej margaryny lub masła 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru(...)pieczenia. Dodawać do masy maślanej cały czas mieszając. Dodać śmietanę, wymieszać. Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z łyżką mąki pszennej. 1/4 masy wylać na spód silikonowej foremki na babkę, posypać częścią jagód, czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i jagód. Najlepiej aby ciasto stanowiło ostatnią warstwę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 60-70 minut
Smakołyki Asibabkę piekę zawsze na święta Wielkanocne,jest bardzo smaczna i wilgotna. Składniki: 0,5 kilograma maki pszennej 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 50 gram świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 0,5 szklanki cukru 100 gram rodzynek Lukier: 150 gram cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy(...)odstawiamy na 10-15 minut.Margarynę rozpuszczamy i studzimy.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy rodzynki.Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Formę do babki smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę
Bajeczna KuchniaBabka ma bardzo intensywny cytrynowy smak i aromat .Polecam na święta Wielkanocne. Składniki: 8 jajek 300 gram maki pszennej 350 gram cukru 1 kostka margaryny sok i skórka otarta z jednej cytryny 1 duży aromat cytrynowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady posypka cukrowa tłuszcz do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno,ucierając(...)jednym żółtku.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,rozpuszczoną i ostudzoną margaryną,skórką i sok z cytryny oraz aromat cytrynowy.Ucieramy wszystko na gładką masę. Formę do babki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczona i ostudzona babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Dekorujemy dowolną posypką cukrową. Zamiast polewy możemy babkę polać lukrem
Bajeczna KuchniaSmaczna i efektowna babka keksowa,jest wilgotna i smaczna.Zawsze piekłam keks ale tym razem postanowiłam upiec w formie babki. Składniki: 250 gram mąki pszennej 250 gram miękkiego masła 250 gram cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 gram mieszanki keksowej 50 ml. rumu Lukier: 150 gram cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki(...)Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ucieramy na gładką masę.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy.Na końcu dodajemy mieszankę keksową wymieszaną z rumem.Formę do babki smarujemy tłuszczem.Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem
Bajeczna Kuchniatych wszystkich sezonowych ciastach z owocami naszła mnie ochota na babkę - zwykłą, prostą babkę z lukrem. Ale że z lodówki uśmiechała się do mnie maślanka, a z barku likier kokosowy - poszperałam, poszukałam i znalazłam przepis na ich wykorzystanie, który okazał się strzałem w 10! SKŁADNIKI: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 3 łyżki(...)utrzeć z cukrem, dodać maślankę, olej i likier kokosowy. 2. Mąję wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i wiórkami kokosowymi. Połączyć dokładnie z mokrymi składnikami. 3. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec do suchego patyczka ok 60 minut w 180*C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjąć z formy i odstawić
Kto ugości moich gości?przepadałam za ciastami z bananami. Bałam się, że tym razem też będę niezadowolona, jednak spotkała mnie niespodzianka! Ciasto jest przepyszne! Aga z Ciasteczkolandii, gdzie znalazłam przepis pisała, że jej babka nie smakowała przez mąkę pełnoziarnistą - wg mnie w ogóle jej tutaj nie czuć. Babka jest wilgotna i pięknie pachnie bananami. Na pewno wykonam ją jeszcze niejeden raz! Dla kogo(...)fanów mąki pełnoziarnistej dla posiadających przejrzałe banany dla lubiących fajne babki:) Składniki na ciasto: 220g mąki pszennej 120g mąki pełnoziarnistej 70g kakao 200g cukru pudru 2 duże bardzo dojrzałe banany (najlepiej przejrzałe) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 125ml jogurtu 100ml mleka 125 ml oleju Składniki na polewę: 150 cukru pudru 3 łyżki mleka łyżka kakao
Mania WypiekaniaTelefon...Odbieram: "Upieczesz coś szybko na dzisiejsze spotkanie?" Chwila zastanowienia "Ok. Tylko co?" - "Może jakąś babkę?". W ten właśnie sposób powstała babka śmietankowa, którą widzicie przed sobą. Czasu było niewiele więc i przepis nie mógł być czasochłonny. Powstała szybko i równie szybko zniknęła ze stołu, choć była jeszcze trochę ciepła. Dla kogo: dla lubiących proste przepisy dla tych, którzy(...)lubią nieprzekombinowane ciasta dla mających ochotę na spróbowanie babki o wspaniałym śmietankowym aromacie i smaku Składniki: 4 jajka 200g cukru pudru cukier waniliowy (16g - jedna łyżka) 300g mąki pszennej 250ml śmietany kremówki (30 lub 36%) łyżeczka proszku do pieczenia 150g masła 2 łyżki zmielonych migdałów szczypta soli Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia. Jajka, cukier
Mania WypiekaniaOstatnio z wielką chęcią piekę i jem babki:) Co prawda drożdżową babkę robiłam zaledwie kilka razy, jednak postanowiłam tym razem upiec właśnie babę drożdżową. Żeby nie była za sucha nadziałam ją masą czekoladowo - cynamonową. Jej przygotowanie jest dość czasochłonne, jednak babka jest tak pyszna, że warto poświęcić jej troszkę czasu:) Składniki: 2 jajka, 100ml letniej wody, 10g świeżych(...)opakowanie białej polewy do dekoracji (użyłam Helio) . Wszystko przełożyć do blendera i zmiksować. Masę rozsypać na rozwałkowanym cieście. Następnie ciasto zrolować wzdłuż dłuższego boku. Ułożyć w formie na babkę z kominem, mocno sklejając ze sobą jej końce. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i polać stopioną polewą
Z miłości do słodkościwięc nie ma się co ograniczać z ich wypiekiem tylko do świąt. Tym bardziej, że rozkwitająca przyroda dostarcza nam co raz ciekawszych elementów do ich dekoracji. Dziś tradycyjna babka w wersji bezglutenowej, pachnąca lukrecją i fiołkami. Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie Składniki: 250 g ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki drobnego cukru, 150 g masła(...)jaja, proszek do pieczenia i lukrecję. Pod koniec dodać masło. Ciasto przelać do formy z kominem, posmarowanej masłem i oprószonej mąką (lub mielonymi migdałami), co ułatwi wyjęcie babki z formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut (do suchego patyczka). Przestudzić. Babkę polać lukrem lub posypać cukrem pudrem i przybrać kandyzowanymi fiołkami
SzczyptaSmaQJeśli zjedliście już wszystkie wielkanocne wypieki, ale nadal Wam mało, mam przepis idealny. Idealny także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Tą babkę zrobicie w kilka chwil i gwarantuję, że smakiem zaskoczy każdego. Składniki: 150 g mąki tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 200 ml oleju rzepakowego lub innego dobrego oleju roślinnego 5 jajek(...)mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre, czyli olej, jaja i ajerkoniak. Do mokrych składników dodać składniki suche - dokładnie zmiksować. Formę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą. Przelać do formy ciasto. Babkę piec w 170 stopniach C przez 45-50 minut. Upieczoną babkę odstawić na kilka minut. Lekko ostygniętą wyjąć ostrożnie z formy
kolorowotorcikowo