babki - 8724 przepisów (strona:123/582)

Łatwa babka z kisielem i jabłkami 88

Łatwa babka z kisielem i jabłkami to szybkie ciasto , które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Babka wychodzi przepyszna, mięciutka i ładnie wyrośnięta. Dodatkowo posiada ładny kolor, który zawdzięcza kisielom. U mnie jak widzicie jest delikatnie zielony. Koniecznie spróbujcie ją upiec, a zapewniam, że jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu!    Łatwa babka z kisielem i jabłkami - składniki(...)szklanka = 250ml) 1 szklanka mąki pszennej 2 opakowania (2 x 40g) kisielu jabłkowego (może być kisiel cytrynowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Dodatkowo: 1-2 jabłka Łatwa babka z kisielem i jabłkami - przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem i następnie połączyć z miękkim masłem/margaryną. Dodać przesianą mąkę pszenną, kisiele w proszku oraz proszek do pieczenia. Całość zmiksować

Di gotuje
Keto bułki z siemieniem lnianym bez mąki (low carb, bezglutenowe) 226

tutaj . Keto bułki z siemieniem lnianym Składniki szklanka  siemienia lnianego * lub  mąki lnianej  (155 g) 1/3 szklanki  nasion słonecznika ** (50 g) 2 łyżki  łupin babki jajowatej  (30 g) 2 czubate łyżeczki  proszku do pieczenia  pół łyżeczki  soli 3  jajka  (M) 3/5 szklanki ciepłej  wody *** (150 ml) *siemię lniane(...)zmiel, najlepiej w 2-3 porcjach,  mąkę lnianą  możesz użyć bezpośrednio. Do większej miski dodaj zmielone  siemię lnianę / mąkę lnianą ,  nasiona słonecznika , ł upiny babki jajowatej ,  proszek do pieczenia  oraz  sól , całość dobrze wymieszaj. W osobnej misce rozbełtaj  jajka , dodaj do nich  wodę , a następnie całość przelej do miski ze suchymi

WegePrzepis
Babka z orzechami 91

Uwielbiam babki pod każdą postacią. Piekę je nie tylko na Wielkanoc, ale również bez okazji. Zazwyczaj do popołudniowej kawy - co by sobie niewielkim nakładem pracy umilić i osłodzić dzień

Prosty przepis na
Idealna babka czekoladowa 123

niepozorna babka absolutnie zachwyciła mnie smakiem i strukturą, niby puszysta i delikatna, a jednocześnie lekko wilgotna do tego długo zachwuje świeżość.  Koniecznie oblejcie ją czekoladą, która pasuje tutaj idealnie i stanowi perfekcyjne jej wykończenie. Mogłabym jeszcze długo się nią zachwycać ale myślę że najlepiej będzie jeśli spróbujecie sami.  Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej(...)kakao i proszkiem do pieczenia i delikatne łączymy z pianą jajeczną. W międzyczasie rozpuszczamy masło i gorące dodajemy do ciasta i ostrożnie mieszamy tylko do połączenia składników. Formę do babki (o pojemności ok 2 litrów) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w 170 st. C przez ok 45 minut do tzw. suchego patyczka

Cynamonowe szczęście
Kakaowa babka majonezowa z różaną polewą z białej czekolady 97

kakaowa babka majonezowa z różaną polewą z białej czekolady z kruszonymi pistacjami będzie ozdobą każdego stołu Wielkanocnego. Dodatek majonezu może wydawać się nieczywisty, ale on po prostu zastępuje tłuszcz (zwykle dodalibyśmy olej albo masło), a dzięki niemu babka jest przyjemnie wilgotna. Polecam! Kakaowa babka  … Artykuł Kakaowa babka majonezowa z różaną polewą z białej czekolady pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Kakaowa babka majonezowa z różaną polewą z białej czekolady 107

kakaowa babka majonezowa z różaną polewą z białej czekolady z kruszonymi pistacjami będzie ozdobą każdego stołu Wielkanocnego. Dodatek majonezu może wydawać się nieczywisty, ale on po prostu zastępuje tłuszcz (zwykle dodalibyśmy olej albo masło), a dzięki niemu babka jest przyjemnie wilgotna. Polecam! Kakaowa babka  … Artykuł Kakaowa babka majonezowa z różaną polewą z białej czekolady pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Wilgotna babka czekoladowa 115

Wilgotna babka czekoladowa Szybkie i proste w wykonaniu ciasto czekoladowe. Idealnie wilgotne, puszyste i przepyszne. Smakuje każdemu, więc polecam!     Składniki: 150g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 50g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 100g masła pół szklanki mleka 2 jajka pół szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) Polewa czekoladowa(...)suchego patyczka *** *** Gdy ciasto przestygnie, wykonujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy śmietankę oraz czekolady i cały czas mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewą oblewamy równomiernie ciasto *** *** Dodatkowo babkę możemy przyozdobić lukrem *** *** SMACZNEGO ***       Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ

Blog z Apetytem
Wielkanocne inspiracje 84

Kochani już za trzy tygodnie Wielkanoc- na blog powraca więc zakładka, w której zgromadzone są przepisy na babki, ciasta, sałatki , faszerowane jajka i propozycje obiadowe.  Mam nadzieję, że znajdziecie tu dla siebie ciekawe inspiracje! Przepisy na Wielkanoc KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do  babek, ciast i ciasteczek możecie znaleźć  TUTAJ - KLIK! A  TUTAJ - KLIK

Moje Kuchenne Rewelacje
babka cytrynowa + film krok po kroku 80

jajek 200 g masła o temperaturze pokojowej skórka starta z 1 cytryny 5 łyżek soku ze świeżo wyciśniętej cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Poniżej zamieściłam film jak wykonać babkę krok po kroku wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko(...)chwilkę miksujemy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 1100 ml, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą). Pieczemy w 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 45-50 min. Upieczoną babkę wyciągamy z foremki, studzimy na kratce a następnie polewamy lukrem. składniki na lukier: 100 g cukru pudru 4-5 łyżeczek soku z cytryny wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem

Domowy Smak Jedzenia
BABKA CHOINKA Z ZIELONYM LUKREM 75

Zapewne w każdym domu dziś przygotowania do świąt idą pełną parą. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczne wypieki to polecam babkę w kształcie choinki z zielonym lukrem. Taki wypiek można również zapakować w pudełko lub folię celofanową i podarować bliskim w prezencie. Wystarczy tylko wymieszać składniki i upiec a potem babkę posmarować lukrem. Co Wy na to? Składniki(...)proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników. Foremkę do ciasta wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec babkę około 30-35 minut. Z cukru pudru, wody i zielonego barwnika spożywczego zrobić dość gęsty lukier. Przestudzoną babkę posmarować lukrem. Można udekorować posypkami do ciast

Zrób to smacznie
Babka na zakwasie 118

Uwielbiam eksperymentować z zakwasem i dlatego zrobienie jednego z moich ulubionych ciast, czyli babki, potraktowałam bardzo poważnie. Lubię kiedy babka jest zbita, ciężka i bardziej przypomina włoskie panettone . Obowiązkowo do środka lądują u mnie nasączone winem rodzynki, ale doskonale nadadzą się również skórki pomarańczy, kandyzowane wiśnie czy bakalie. Każdy wypiek, który przygotowujemy na zakwasie, potrzebuje czasu i odrobiny cierpliwości, dlatego(...)zdecydowanie nie jest to ciasto, które zrobicie dla niezapowiedzianych gości. Jeśli jednak w planach macie popołudniową, niedzielną kawę, to w sobotę przygotujcie już rodzynki do namoczenia. Babka na zakwasie wymaga również odpowiedniego wyrabiania, żeby dobrze wyrosła, dlatego musimy tego dnia być w jej zasięgu. Przepis na ciasto: Mąka 530 g Mleko 190 g Olej kokosowy lub margaryna 60 g Oliwa

rabarbarowo
Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa 87

świetna na nadchodzące święta. Jeśli nie znacie smaku szafranu, proponuje dać go 0.2 g, nie więcej. Ja dałam sporo, bo 0.5 g i smak szafranu jest dość wyczuwalny. Składniki babki: 400 g mąki pszennej szczypta szafranu (dałam 0.5 g, ale spokojnie możecie dać dwa razy mniej) 30 ml wódki 100 g świeżych drożdży (ew. 7 g suszonych) 150 g cukru(...)rodzynek Składniki lukru: 120 g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki. Foremkę na babkę wysmarować odrobiną masła. Mąkę przesiać do miski. Szafran wsypać do szklanki i zalać 1 łyżką wrzątku. Wlać wódkę. Wymieszać. Przykryć. Odstawić. Mleko podgrzać w rondelku do temperatury ciała

Moja Delicja