babki - 8724 przepisów (strona:116/582)

pyszna babka majonezowa z żurawiną i polewą toffi... 193

grzanie góra/dół, piec z 50-55 minut, do suchego patyczka, wystudzoną babkę przełożyć z formy do góry dnem na talerz w kąpieli wodnej 1 łyżkę śmietany gęstej, 1 polewę czekoladową toffi (wyjąć z opakowania) roztopić mieszając, ciepłą polewą polać wierzch babki, posypac posypką, zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy - babka jest bardzo smaczna, delikatna, aromatyczna...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babka ziemniaczana z sosem koperkowym 303

pominiemy boczek, taka babka jest świetna jako dodatek do obiadowego mięsa. Ja polałam ją sosem koperkowo-czosnkowym. Nie jest szybka w przygotowaniu, ale raz na jakiś czas naprawdę warto. :-) Babka: 2 kg dużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych) 3 średniej wielkości cebule  250g boczku wędzonego 250g kiełbasy 2 jajka L 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku  3 łyżki(...)koperkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy. Łączymy z jogurtem greckim, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Sosem polewamy kawałki babki tuż przed podaniem

Szefowa kuchni
Truskawkowa babka na zimno 208

Truskawkowa babka na zimno jest banalna w przygotowaniu, choć pracę trzeba rozłożyć na kilka etapów ze względu na konieczność studzenia galaretki i czekania aż stężeją kolejne warstwy. Babka nie wyszła idealna, ale z pewnością jest godna polecenia, zwłaszcza na upalne, letnie dni. Jest lekka, mało słodka i naprawdę smaczna. :-) Może zdarzyć się, że galaretka nie będzie chciała wyjść do końca(...)cytrynowa 250-300ml śmietanki 30% 300g truskawek biszkopty  1. Z truskawek usuwamy szypułki. Galaretkę truskawkową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Na dnie silikonowej formy do babki układamy truskawki, wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki na około 3h, do całkowitego stężenia. 2. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku. Studzimy, co chwilę mieszając.  3. Kremówkę

Szefowa kuchni
Dwukolorowa babka marmurkowa 150

Jeszcze w świątecznym akcencie przedstawiam przepis na dwukolorową babkę marmurkową. Przepis znalazła moja młodsza siostra Ola (lat 15) i tak zachwalała, że nie sposób jej było nie zrobić. Ubijanie tej babki chwilę trwa, ale dla efektu warto się postarać. Wg Oli babka zawsze wychodzi, mi też wyszła, więc w pełni się z nią zgadzam. Lukrem ozdabiała oczywiście też Ola, więc(...)ucieramy, aż wszystkie składniki się  połączą. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy odłożoną wcześniej łyżkę mąki, a do drugiej łyżkę kakao. Każdą masę mieszamy. Foremkę do babki (średnica 23 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazaki, następnie wykładamy resztę jasnej

psgotujemy
Babka wielkanocna marmurkowa z polewą czekoladową 206

Dzień dobry! Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy babki, a szczególnie z czekoladą. Dlatego przygotowałyśmy babkę marmurkową, czyli połączenie babki waniliowej z kakaową. Czyż nie brzmi rewelacyjnie? Idealna na Wielkanoc, bo prezentuje się niezwykle okazale, ale również do codziennej popołudniowej kawy. Nic tylko upiec babę! A więc... Do dzieła! Składniki: 340 g mąki pszennej typ 500 230 g masła(...)piekarnika na około 70 minut. Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem. Wykładamy po upieczeniu. W rondelku zagotowujemy 1/4 szklanki śmietanki. Dodajemy 150 g czekolady i mieszamy aż do uzyskania polewy. Polewamy babkę i dekorujemy. Smacznego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Babka z multiwitaminą i polewą czekoladową. 187

Witajcie :) Miałam dzisiaj ochotę na jakieś ciasto, widzę że dużo się ostatnio piecze babek z sokiem pomarańczowym , postanowiłam upiec i ja ale dodałam Multiwitaminę Tymbark. Babka wyszła pyszna mięciutka i najważniejsze że nie jest sucha. Do ciast użyłam Mąki tortowej Młynomag. Zapraszam do wypróbowania bo naprawdę warto :)  Składniki : 5 jajek 1 cukier waniliowy 100 g roztopionego masła(...)mieszamy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i jeszcze raz mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy margaryną , jeśli macie sylikonową to nie trzeba.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.Zimną babkę polewamy gotową polewą i dekorujemy według uznania. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Wiosenna babka majonezowa z glazurą z limonki 166

poprawić sobie humor w oczekiwaniu na wiosnę   W ramach komponowania menu z okazji zbliżających si ę Świ ą t i treningu cukierniczego przed Wielkanocą, upiekłam ostatnio moją popisową babkę majonezową . Wyjątkowo sprawdził si ę w niej majonez kremowy od FOLWARK . Tak, to nie pomyłka - majonez w cieście to rzecz może i mało typowa, ale jak najbardziej właściwa :) S zczypta(...)wiosny na talerzu, gdy za oknem ci ą gle buro i pochmurno :) No gdzie ta wiosna, ja si ę pytam, no gdzie?!!! Składniki na okrągłą formę silikonową do babki - o średnicy i głębokości 24x10 cm (LxH) : CIASTO: 4 jaja - duże 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   3 łyżki

Grunt to przepis!
Babka na śmietanie 172

Święta, Święta i po Świętach, a babkę ktoś zjeść musi. Dlatego też postanowiłam Was poczęstować bo sama już nie daję rady ;-) Przepis zalecany przez przyjaciółkę mamy okazał się babkowym smakołykiem i na pewno w przyszłości również go wykorzystam :-D Babka na śmietanie BABKA NA ŚMIETANIE 4jaja 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka gęstej śmietany 30% 2 szklanki(...)posypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez około 1 godzinę (do suchego patyczka). Po wystygnięciu polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg wskazówek z opakowania bądź lukrem. Babka na śmietanie Babka na śmietanie SMACZNEGO

peggiwkuchni
Babka pomarańczowa 163

Uwielbiam piec babki. Za każdym razem inny smak. Dzisiaj mam dla Was babę pomarańczową. Prosta, ucierana i smaczna. Możecie ją posypać cukrem pudrem, polać karmelowym sosem lub polukrować. Jeśli macie ochotę spróbować upiec inne babki to zapraszam tutaj Nie wiem czy przed świętami pojawią się jeszcze inne baby, ale postaram się coś jeszcze dla Was upiec. Składniki 4 jajka(...)łyżeczki proszku do pieczenia Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać sok pomarańczowy. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kurkumę i zmiksować. Miksując wlewać olej. Foremkę do babki z kominem natłuścić i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto  i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do tzw suchego patyczka. 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku

O kuchni z uczuciem
Babka drożdżowa 198

Babka drożdżowa to zdecydowanie moje wspomnienie Świąt Wielkanocnych z dzieciństwa. Zwłaszcza jednych Świąt... Wychowałam się na wsi, gdzie pewnego razu ksiądz wpadł na pomysł, że wszyscy mieszkańcy będą przynosić święconki do nas do domu, gdzie odbędzie się święcenie. Pomysł się nie przyjął! Sąsiedzi byli tak przyzwyczajeni, że jeżdżą z koszyczkami do kościoła, że do nas praktycznie nigdy święconek nie przynosili(...)ferworze świątecznych przygotowań. W kuchni pachniało pysznościami, z piecyka właśnie "wychodziły" drożdżowe baby, które nieziemsko pachniały. Księdzu aż ślinka ciekła! Pewnego razu mama poczęstowała go właśnie świeżo upieczoną babką - zjadł ze smakiem pół całego ciasta, a drugie pół zabrał na wynos. W Święta często  wspominamy z uśmiechem wielki apetyt proboszcza, którego niestety już z nami nie ma. Zastanawiamy

Kulinarne Inspiracje
Babka kawowa. 181

Kolejna baba na blogu. Tym razem kawowa z lukrem kawowym. Nie należy ona do tych suchych babek, ale jest wilgotna. Idealna dla smakoszy kawy. Polecam nie tylko na święta, ale również do codziennej kawki lub herbatki. W moich przepisach znajdziecie również inne smaki babek, które możecie odszukać tutaj Znajdziecie tam mazurki i inne smaczne ciasta. A teraz zapraszam na dawkę(...)Dodać mleko wymieszane z kawą i ucierać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Miksując wlewać olej. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Foremkę do babki z kominem natłuścić i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto  i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do tzw suchego patyczka. Lukier kawowy 1 szklanka cukru pudru

O kuchni z uczuciem
Baba drożdżowa Wielkanocna. 214

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszną, tradycyjną babkę drożdżową, taką bogatą w smaku, idealną na Świąteczny,Wielkanocny stół. Przepis ten jest z nami bardzo długo, pamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa, gdy babcia piekła ją w ogromnej formie. Dziś już takich dużych form nie ma, więc zmniejszyłam wszystkie składniki o połowę i tak, rokrocznie, na Wielkanoc powstaje(...)pyszna, zgrabna babeczka ;) Co ważne babka ta jest puszysta, mięciutka, wyśmienita w smaku, ale najważniejsze jest to, że świetnie się przechowuje (gdyby było inaczej nie piekłabym jej co roku :). Gwarantuję jej świeżość do 3 dni (gdyż dłużej u nas nigdy nie stała).      Pamiętajcie, żeby babkę drożdżową piec nie wcześniej niż w Sobotę Wielkanocną. Najlepiej przechowujcie

Rozpustne gotowanie
Kolorowa babka trójsmakowa. Babka na białkach. 220

Babka trójsmakowa to połączenie trzech smaków kakao, kokosu i wiśni, babka na kisielu, babka na oleju, babka na białkach. Moja powstała w zasadzie przez przypadek, zostały mi świeże białka po przygotowaniu tatara i szukałam przepisu na jakieś urozmaicone bezy z dodatkami. A zamiast tego natknęłam się na właśnie tę babkę. W zamierzeniu miała wyjść trójkolorowa ale jak widać u mnie

Kuchnia z widokiem na ogród
Babka z sercem 465

Babka z sercem Chyba zaczynam lubić Walentynki (przynajmniej kulinarnie), bo przygotowywanie serduszkowych ciast, ciasteczek i pralinek sprawia mi wielką frajdę. A może po prostu się starzeję? Nie. Jednak nie idźmy tym tropem. Lepiej skupmy się na babce. W klimaty Walentynkowe wpisuje się idealnie, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Trzeba tylko pamiętać, żeby foremka do wycinania serduszek nie była zbyt(...)duża, a składniki były w temperaturze pokojowej. Składniki: Babka różowa - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 225 g masła 200 g drobnego cukru 5 jajek 280 g mąki 60 g skrobii ziemniaczanej 1¾ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka syropu truskawkowego lub mleka 4 łyżki mleka czerwony barwnik (użyłam barwnika w żelu) Formemkę keksówkę o wymiarach

Pełny talerz
CYTRYNOWA BABKA Z RODZYNKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 266

Puszysta, lekko wilgotna, długo świeża ...  Babka cytrynowa.  Dla mnie idealna do kawy lub popołudniowej herbaty.   Lubię mieć "w zanadrzu" taką babeczkę, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :)) Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny  4 jajka skórka otarta(...)mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest już upieczona. Po wystudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie