Pomysł na dodatek jogurtu podsunęła mi mama, to ona pierwsza taką babkę upiekła i bardzo nam ona posmakowała, nie była sucha tylko wilgotna i zachowywała długo świeżość. Polewa to już mój pomysł, chciałam coś zmienić, aby babki nie były polewane tylko lukrem lub czekoladą i zakochałam się w tej polewie, a kubki i łyżki po niej były wylizane do ostatniej(...)kropelki ;) Składniki na jedną foremkę, babkę o śred 22 cm (szerokość foremki u góry) Zaczyn: 30 g drożdży 1/3 szkl ciepłego mleka 1 plaska łyżeczka cukru Ciasto: 1 czubata i 1/2 szkl mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko kl M szczypta soli mała garść rodzynek wcześniej sparzonych lub namoczonych i odsączonych. 30 g masła roztopionego i ostudzonego
Gotowanie...to proste !Babka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który roznosi się po całym domu podczas pieczenia. W smaku również dominuje cytryna, ale czuć też delikatny serowy posmak. Babka jest naprawdę przepyszna! Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu(...)Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 55-60 min. Studzimy w foremce. Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem. Rada: Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową, dotyczy to masła, twarogu oraz jajek
Kuchnia MagdaLenyBabka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który roznosi się po całym domu podczas pieczenia. W smaku również dominuje cytryna, ale czuć też delikatny serowy posmak. Babka jest naprawdę przepyszna! Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu(...)Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 55-60 min. Studzimy w foremce. Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem. Rada: Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową, dotyczy to masła, twarogu oraz jajek
Kuchnia MagdaLenyciasto wystarczy kliknąć w fotografie lub napis „PRZEPIS TUTAJ”. Zapraszam *** CIASTO JAPOŃSKIE PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO ZIELONE JABŁUSZKO PRZEPIS TUTAJ *** *** SERNIK DYNIOWY Z OREO PRZEPIS TUTAJ *** *** BABKA PIASKOWA PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO CZERWONY KAPTUREK PRZEPIS TUTAJ *** *** KOPIEC KRETA NA DUŻĄ BLACHĘ PRZEPIS TUTAJ *** *** JABŁECZNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ PRZEPIS TUTAJ *** *** SERNIK TWIX PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO DYNIOWE Z MIODEM(...)ORZECHAMI PRZEPIS TUTAJ *** *** SEROMAKOWIEC PRZEPIS TUTAJ *** *** KOKOSOWA FANTAZJA PRZEPIS TUTAJ *** *** WIELKANOCNA SZARLOTKA PRZEPIS TUTAJ *** *** TRUSKAWKOWA MGIEŁKA PRZEPIS TUTAJ *** *** KOSTKA SZWARCWALDZKA PRZEPIS TUTAJ *** *** SKUBANIEC PRZEPIS TUTAJ *** *** BABKA TULIPAN PRZEPIS TUTAJ *** *** GALARETKOWIEC NA CHRUPIĄCYM CZEKOLADOWYM SPODZIE PRZEPIS TUTAJ *** *** PSZCZÓŁKA MAJA – CIASTO Z BRZOSKWINIAMI PRZEPIS TUTAJ *** *** RUROCIĄG – CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO RAJSKI PTAK PRZEPIS TUTAJ *** *** BABKA MAJONEZOWA PRZEPIS TUTAJ
Blog z ApetytemZaprezentowana babka sprawdzi się przy każdej okazji, nie tylko jako przepyszny wypiek świąteczny. Jest przyjemnie żurawinowa, cudownie pachnąca i świetnie łączy się ze słodką polewą na bazie białej czekolady. Zawsze ładnie wyrasta i tak samo dobrze smakuje bezpośrednio po upieczeniu, jak nawet na drugi czy trzeci dzień. Nie jest też sucha jak większość babek kisielowych. Dodatek kisieli nadał ciastu(...)formy wysłanej do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Przygotować polewę (*). Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka. Ostudzoną babkę polać polewą i udekorować według uznania. (*) Użyłam specjalnej czekolady do polewy, więc dlatego wygląda jak... lukier. Babkę można też polukrować lub po prostu posypać cukrem pudrem. Kisiele , proszek do pieczenia , żurawina
Di gotujeDziś przedstawiam Wam przepis na pyszną babkę bananową. Zaręczam, że czas jej przygotowania nie przekroczy 5 minut ;) W domu zalegało mi kilka mocno dojrzałych już bananów a szkoda je wyrzucić i tak powstała myśl, aby upiec babkę. Przepis jest banalnie prosty, a babka wyszła miękka, wilgotna i mega bananowa. Koniecznie spróbujcie :) Składniki: * 3 mocno dojrzałe banany * 1 jajko(...)pieczenia i mąkę, wymieszać trzepaczką. Na końcu dodać rodzynki, czarny sezam i ziarna słonecznika, wymieszać. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec babkę około 50 minut. Wystudzoną można posypać cukrem pudrem
Zrób to smaczniePuszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u Małej Cukierenki, którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. […] Artykuł Cytrynowa babka z makiem
Pink Envelopeoczach! Co najfajniejsze, pojawiły się już pierwsze czerwone truskawki :D Nadchodzi czas, w którym będę zamęczała moich czytelników " przepisami na coś z truskawek " :D O obiedzie dzisiejszym miałam pisać. Babka ziemniaczana była. Znaczy się zrobiłam. Tak się jakoś zbierałam do tego tak długo jakoś. Smaczna wyszła i polecam poświęcić chwilkę i upiec taką :D Właściwie to mąż dał mi motywację(...)dodałam do ziemniaków. Wbiłam dwa jajka i dosypałam przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Wyrobiłam masę porządnie i przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć tradycyjnej formy do babki. Efekt będzie imponujący :D Jednak należy ją dobrze wytłuścić margaryną i wysypać bułką tartą, by masa nie przywarła. Piekłam moją babkę ziemniaczaną ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym
Pieprzyć z FantazjąUcierana babka na śmietanie Dzisiaj polecam babkę ucieraną na śmietanie. Składniki: 200 g cukru pudru 4 duże jajka 1 płaska łyżka kakao 200 g masła 100 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z jednej cytryny 3-4 łyżki śmietany Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie(...)kakaowe (można też zrobić jednokolorową to zależy od naszego gustu). Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 45-50 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka. Artykuł Ucierana babka na śmietanie pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaMamy ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmodyfikowała :) Babka dzięki śmietanie jest bardzo wilgotna, delikatny smak wanilii i masła przypomina mi dzieciństwo...wszystko przełamane gorzką polewą z czekolady. Przepis łatwy i szybki a przede wszystkim tani :) Składniki na blaszkę 26cm (nie mam typowej formy do babek) wszystko powinno mieć temperaturę pokojową - 100g miękkiego masła - 175g
Wypieki Renenaszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Wraz z córka w tym roku przygotowałam Babkę wielkanocną cytrynową , które nie tylko jest łatwa do upieczenia, ale też zawsze wychodzi. Składniki: ciasto: - 200 g mąki pszennej (u mnie tortowa typ 450) - 1/2 szklanki cukru - 110 g oleju rzepakowego - sok z 1 dużej cytryny - skórka z 1 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka (u mnie L) dekoracja: lukier cytrynowy: - 1 łyżka soku z cytryny - cukier puder - kolorowa posypka cukrowa Forma: silikonowa forma na babkę Przygotowanie: Jajka bez rozdzielania miksuję w dużej misce przez minimum 5 minut z dodatkiem cukru. Do ubitej masy dodaję olej rzepakowy, sok i skórkę z cytryny startą na tarce o drobnych
Kuchnia co dniacuore 😘 Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny, bez spodu (Cheesecake con yogurt greco e ricotta) Babka czekoladowo-bananowa (Ciambella al cioccolato e banane) Włoski sernik z kaszki semolino(...)tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Crostata di ricotta e crema pasticcera) Mazurek amaretto (Crostata con crema agli amaretti) Bezglutenowa kokosowa babka z kremem stracciatella (Ciambella al cocco con crema stracciatella, senza glutine) Bananowa babka z orzechami i rodzynkami (Torta di banane, noci e uvetta) Babà w rumie (Babà al rhum) Smacznego
La grande e la piccola cuoca