Cytrynowe babeczki z makiem trochę przypominają mi cytryniaczki - czyli przerobiony na babeczki popisowy przepis mojej mamy. Dzisiejsze babeczki są jednak jeszcze prostsze do zrobienia, szczególnie jeśli macie stojący mikser - wystarczy wtedy powrzucać wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności do misy miksera. Świetnie nadadzą się nie tylko na podwieczorek, ale także do złapania na drogę do szkoły lub pracy - chrupiąca skórka sprawi(...)puszysty środek po prostu rozpływa się w ustach :) Składniki: 150 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 20 g maku 1 cytryna szczypta soli Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na małe kawałki, musi być zupełnie miękkie. Mieszamy zwykły cukier z cukrem waniliowym i ubijamy z masłem
CiastkozercyDzisiaj przedstawiam przepis na przepyszne muffinki nadziane słodkim budyniem i kwaśnymi owocami, posypane cukrem pudrem :) Przepis znalazłam na stronie Magiel Kuchenny . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 muffinek: 3 jajka, żółtka oddzielone od białek 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 250 ml mleka 60 ml oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 270 g mąki pszennej(...)pieczenia. Miksujemy jedynie do połączenia składników. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy z ciastem. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na 12 babeczek dokładnie smarujemy masłem. Do każdej przegródki wlewamy 1 i 1/2 łyżki ciasta, na to 1 łyżeczkę budyniu, układamy dwie maliny i jedną jeżynę. Ponownie wlewamy 1 i 1/2 łyżki ciasta
My Culinary ArtCzekolada i owoce, absolutnie przepyszne połączenie! Babeczki najlepiej podać z kremem, owoce w osobnym naczyniu, aby każdy mógł sobie sam nałożyć odpowiednią ilość. Świetne w smaku, delikatne ciasto, do tego ładnie wyglądający deser. Inspiracja - Vanilla Cupcakes, Williams-Sonoma z książki "Kids parties". Składniki: (10 sztuk) 115 g mąki pszennej, 3 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta(...)soli, 62 g miękkiego masła, 125 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 jajka rozm. M, w temp. pokojowej, 90 ml mleka w temp. pokojowej, 6 kostek czekolady W misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce zmiksować ze sobą masło, cukier i ekstrakt z wanilii przy pomocy miksera, na średniej prędkości, do czasu
Plate of Joyskładniki* 1 niezbyt dojrzały banan* 1 lekko twarda gruszka* 100 g cukru pudru* 2 łyżeczki cukru wanilinowego* 100 g margaryny* 2 jajka* 150 g mąki pszennej
Mix smakuSkładniki na około 12 sztuk:300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g brązowego cukru 1 jajko 50 ml syropu
Świat CiastaSkładniki na 12 szt. muffinek: 150 g miękkiej margaryny 100 g cukru 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu
Świat CiastaPychotka z twarogiem Składniki Składniki 1 kostka margaryny 1 cukier waniliowy 1, 5
Sama słodycz i szczypta chiliA na nas czeka tyle przyjemności !. Przepis na ciasto powstał specjalnie dla Pani Tereski na konkurs Owoce Świata, wyszło przepysznie, i z trudem zdobyłam
Apetyczna babeczkadrugiej jajko, mleko (lub maślankę) i roztopiony smalec, dokładnie mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszając drewnianą łyżką, odstawiamy na bok. 2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i smażymy aż do zarumienienia. Dodajemy łyżkę smalcu, wrzucamy cebulę i smażymy tak długo, aż cebulka będzie miękka. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i mieszamy z masą na babeczki. 3. Piekarnik
My Culinary Artbabeczki. Ciasto jest miękkie w środku, z zapieczoną skórą i j uż podczas miksowania składników - chciało się je podjadać na surowo (bez mąki). (Samo masło z cukrem i olejem z pestek dyni - obłędne smakuje.) 100g pestek dyni 100 ml oleju z pestek dyni 60 ml wody 250g mąki pszennej 180-190g cukru 150g masła 4 jajka(...)białka (na sztywno), które następnie należy delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do formy (*) wysłanej papierem do pieczenia (lub posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą) - i/albo mniejszych foremek na babeczki. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 45-50 minut w 180 stopniach. (Babeczki pieką się około 25-30 minut.) Gotowe ciasto można polukrować i posypać pestkami lub cukrem pudrem
Di gotujekuchenne światło nieśmiało zapraszało ją do siebie. Uległa i weszła do swojego królestwa. Postanowiła zrobić pyszną niespodziankę swoim najukochańszym na świecie szkrabom, które jak nic uwielbiają słodkie i świetnie wyglądające babeczki. Temperatura na zewnątrz już się uspokoiła i spadła z 36 stopni do 24. W mieszkaniu nadal jednak panował upał. Otworzyła wszystkie okna i drzwi balkonowe na oścież. Stając w lekkim(...)jajko. W dwóch turach połączyła obie miski ze sobą na koniec dodając masło i orzechy. Podzieliła ciasto w przygotowane wcześniej papilotki, których strzegł Gucio i blaszkę z nimi wstawiła do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Spojrzała przez szybkę, czy oby wszystko jest na miejscu i wzięła się za sprzątanie. Wstawiła brudne naczynia do zmywarki. Zapach pieczonych babeczek unosił
Malinowe Pocałunkiszklanki mąki pszennej typ 480 (ok. 80 g) 1,5 łyżki kakao (ok. 15 g) 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko (ok. 65 g) 8 łyżek oleju rzepakowego (ok. 80 g) 250 g jogurtu greckiego (jogurt naturalny pewnie też się sprawdzi) 2 miarki odżywki białkowej (ok. 60 g) po 1/2 łyżeczki dżemu(...)wszystkie pozostałe składniki, wymieszać łyżką. Nałożyć do foremek po łyżce, następnie pół łyżeczki dżemu i kolejną łyżkę masy. Piec w 180 st. C około 20 min. SMACZNEGO ! PS Babeczki są chrupiące z zewnątrz i pulchniutkie w środku - zdecydowanie najlepsze ze wszystkich zdrowszych eksperymentów! Wartość energetyczna* 1 babeczki: wartość odżywcza oryginalnego przepisu 138 kcal 151 kcal
Vroblewska-fitlifeZawsze marzyłam o pięknie wyrośniętych babeczkach. I co prawda rosły sobie, ale nigdy nie pękały an samej górze. Aż do dziś! Nie wiem, czy to przez mój humor czy pogodę (?!), ale jeszcze nigdy nie były tak piękne jak dzisiaj! Do ozdabiania muffinów użyłam prezentu Gwiazdkowego od mojej koleżanki :) Sam przepis bajecznie prosty i zdecydowanie najlepszy jaki dotąd użyłam :) Mozna konfigurować(...)suche składniki. Jajko, mleko i olej łączymy w innej misce i dodajemy je do suchych składników. Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy ok. 14-15 minut. (te mniejsze potrzebowały zaledwie 6 minut ;)) Wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż ostygną. Budyń gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Do mojego dodałam dodatkowo 1 łyżeczkę cukru waniliowego (można również ekstrakt). W babeczkach robimy otwory
Kitchens Alphabetmojprzepisna.pl | Placki z kwiatu Czarnego Bzu W zasadzie to pomysł na placki wymyślił mój mąż, więc jest to jego przepis, ale ja się z wami chętnie
moj przepis naprzygotowaniu, więc polecam każdemu. Z podanych składników wychodzi 12-15 szt. babeczek. Składniki na masę piernikową: 60 g masła 1/3 szklanki cukru 1 łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżka kawy zbożowej (np. Inki) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 150 g (1 szklanka) mąki pszennej Składniki na masę serową: 1/2 kg gęstego
Świat Ciasta