więc myślę że innym Panom też posmakują. Babeczki te zostały wymyślone specjalnie na konkurs na przepis z olejem rzepakowym, zajęły drugie miejsce i zostały nagrodzone patelnią Tefal. Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym SKŁADNIKI: 150 g mąki 1 żółtko 60 ml oleju rzepakowego do ciasta +2 łyżki oleju rzepakowego do farszu 15 g drożdży świeżych 70 ml mleka 1/2 łyżeczki(...)ostre papryczki 1 płaska łyżeczka płatków chili (opcjonalnie) 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g małych pieczarek 2 łyżki pasty paprykowej lub keczupu 100 g serka topionego kremowego 1 jajko 1/2 łyżeczki papryki w proszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 12 sztuk owocu suszonej żurawiny zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier oraz pół łyżeczki mąki. Mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimisce. Jajko, olej, mleko i śmietanę mieszamy osobno. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy
CiastkozercyBabeczki stokrotkiWiosenna propozycja na dziś to klasyczne czekoladowe muffinki z nutą pomarańczy i dużą ilością mlecznej czekolady - takie połączenie chyba nigdy mi się nie znudzi :) Do tego delikatny krem z twarożku w stosownym kolorze i cukrowe stokrotki.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki gorzkiego kakao1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaskórka(...)misce. Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojoną czekoladę. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy
CiastkozercyPyszne delikatne pączki na tłusty czwartek Składniki • 1/4 l wody • 60 g masła • 150 g mąki • 4 średnie jajka • szczypta soli • 2/3 szklanki cukru pudru • sok
W królestwie smaków BeatyPączki na tłusty czwartek Składniki • 500 g mąki • 50 g drożdży • 80 g cukru • 50 g masła • 3 jajka • 1 szkl mleka • 50 g surowej masy
W królestwie smaków Beatyskładniki na masę makową: 400 g gotowej masy makowej 50 g masła, miękkiego 1 jajko wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy jajko i miksujemy (jeśli się
Domowy Smak JedzeniaSkładniki mąka pszenna, 260g marcepan, 200g proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki sól, szczypta cukier, 115g mleko, 2ooml jajka, 2 szt olej rzepakowy, 6 łyżek
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki ziemniaczanej 1 kubek mąki pszennej 3 jajka 0,5 kubka cukru do wypieków 1,5 płaskiej
Luźna KuchniaJabłka są idealnym połączeniem do ciast i deserów, a moje ulubione to szare renety!może nie takie piękne, ale z jakim wnętrzem! Szybkie, sprawdzone ciasto - sami
Apetyczna babeczkaCiasto drożdżowe z jabłkami i bakaliami :) , ma przepiękny aromat i idealne ciasto drożdżowe. Wyrosło ,,ponad miarę,, :) ,a jak smakowało.... Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej
Apetyczna babeczkachyba najszybszym sposobem na zaspokojenie smaka na coś słodkiego. Wiadomo, że mówiąc najszybszym i najprostszym pomijam w swych rozważaniach gotowe do spożycia słodycze kupne. Najfajniejsze jest w nich (babeczkach oczywiście) to, że można przyrządzić je na milion sposobów i to nawet tych zdrowych ;) i tu opiszę właśnie taką zdrową i lekką wariację na temat muffinek. Nie tylko zaspokoją apetyt(...)mieszamy składniki mokre (jajko, miód, rozpuszczone masło, śmietanę, konfiturę, namoczone rodzynki i posiekane w dość grubą kostkę jabłko). Następnie zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Nakładamy w foremki (najlepiej silikonowe) do 3/4 objętości. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni. Wystudzamy pod ściereczką, wtedy babeczki pozostaną cudownie wilgotne
Kuchnia po mojemuszaroburą aurę za oknem – zielone babeczki z herbatą matcha. To podobno najzdrowsza herbata, więc możecie je podjadać z przyjemnym uczuciem rozgrzeszenia ;) Bo zdrowo! Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki herbaty matcha 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady + śmietana kremówka(...)dekoracji (ubiłam ze ŚmietanFixem) Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki: mleko, olej i jajka. Czekoladę kroimy na kawałki. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy krótko – tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy pokrojoną na kawałki czekoladę i jeszcze raz krótko mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki
Ciastkozercyczekoladą biała i taką wam polecam. Składniki na 12 babeczek: 2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g gorzkiej czekolady, posiekanej pół szklanki kakao 2 duże jajka 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół(...)garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę
Kubki smakudnia, upiekłam muffinki z przepisu meggi173. Swoje babeczki podałam na biało-czerwonej serwetce, bo dziś Biało-Czerwona powinna być na pierwszym planie. Składniki na 12 sztuk: Składniki suche: • 1 i 3/4 szklanki mąki (przesianej) • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/4 łyżeczki sody Składniki mokre: • 1 jajko • 1 i 1/4 szklanki mleka • 1/2 szklanki oleju(...)mocca Sposób przygotowania: 1. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać składniki suche. 2. W drugiej misce przygotować składniki mokre: jajko, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. 3. Do suchych składników powoli dodawać mokre. Wystarczy je połączyć zwykłą trzepaczką, dzięki czemu muffinki będą bardziej puszyste. 4. Można teraz dodać pokrojoną wcześniej
W mojej kuchni