się wyżaliłam. Żeby Wam te moje bardzo osobiste wywody osłodzić, mam pyszny krem czekoladowy. Mus właściwie. Delikatny, słodki, intensywny. Zdrowy, bo bez cukru, za to z miodem, kakao i awokado. Jest delikatny i lekki, i naprawdę pyszny. I wcale nie czuć, że zdrowy. Spróbujcie koniecznie. Mus czekoladowo-bananowy z awokado Składniki: (na 2 niewielkie porcje) 1 awokado 1 banan
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGuacamole to meksykańska salsa przyrządzona z awokado. Może być dodatkiem do tortilli, tacos lub do jakiegokolwiek meksykańskiego posiłku. Szybko się ją robi i świetnie smakuje. Składniki: 2 dojrzałe awokado sok z 1 limonki 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Awokado obrać, rozgnieść widelcem lub zmiksować. Dodać sok z limonki i drobno pokrojony czosnek. Wymieszać i doprawić. Smacznego
Oryginalny smakzawsze mamy ochotę jeść zdrowo. Niestety na nowalijki musimy jeszcze poczekać, ale chwilowo możemy je zastąpić innymi składnikami. Proponuję sycącą i pożywną sałatkę m.in. z ziemniaków, jajek, awokado, która dostarczy nam wartości odżywcze i energię oraz skutecznie zaspokoi głód. Składniki: 5 średniej wielkości ziemniaków 4 jajka brokuły i kalafior, ok 0,5kg pojedyncza pierś z kurczaka awokado 2 łyżki majonezu(...)osolonej wodzie. Widelcem sprawdzamy czy są miękkie. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ósemki. Podobnie postępujemy z awokado, zdejmujemy skórkę, rozdrabniamy. Brokuły i kalafior gotujemy, ostudzamy i kroimy na kawałki. Pierś z kurczaka siekamy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dodatkiem curry i papryczki
Taste Of My Daynocy. Na upał najlepsze są chłodniki! A można je zrobić praktycznie ze wszystkiego i podać prawie ze wszystkim. Dziś, inspirując się pewnym blogiem, zapraszam na chłodnik z ogórka i awokado w wersji ekspresowej. CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO /własny; inspirowany przepisem z Kwestii Smaku ;/ na 2 porcje 1 dojrzałe awokado 2 średnie, niegorzkie ogórki gruntowe 400 g jogurtu greckiego(...)sól, pieprz, 3-4 łyżki octu winnego ew. odrobina ksylitolu Awokado (miękkie, ale bez ciemnych cętek na skórce, które świadczą o tym, że awokado zaczyna gnić) przekrawam, usuwam pestkę i wydrążam miąższ. Ogórki obieram, kroję w mniejsze kawałki. Wszystko, wraz z jogurtem, wrzucam do wysokiego naczynia i miksuję za pomocą blendera. Doprawiam octem, solą i pieprzem. Można dodać nieco
W kuchni Karmel-itkispożyć na zimno, na kolację - np. jako dodatek do kanapek! Tak więc dzisiaj zapraszamy Was na pieczone polędwiczki wieprzowe w towarzystwie lekko ostro-słodkiej salsy z buraków z dodatkiem awokado. Duet ten wypadł doskonale - delikatny smak mięsa idealnie komponował się z salsą, w której dominowały półchrupkie buraki, ocet winny i balsamiczny. Dodatek oleju ryżowego oraz awokado zharmonizował wszystkie smaki(...)gorczycy i kolendry - rozdrobnionej w moździerzu świeżo zmielona sól, świeżo zmielony pieprz specjalna torebka do grilla lub rękaw spożywczy Salsa: 4-5 dość dużych, nieobranych buraków 2 owoce awokado pozbawionych pestek garść listków tymianku garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju ryżowego ( może być też oliwa lub inny preferowany olej) 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka czerwonego octu winnego
Symfonia Smakówognista miłością. Muzykę słuchać wszędzie. Na ulicy, w restauracjach, na plaży. Dźwięki żywiołowych rytmów rozchodzą się w powietrzu niczym zapach wspaniałgo meksykańskiego jedzenia. Guacamole, meksykańska salsa na bazie awokado. Element każdej prawdziwej domowej imprezy. Nie? To powinno nim być! Robi się je banalnie łatwo, a smakuje... ach! Warto poświęcić ten kwadrans, by móc przenieść się do słonecznego meksyku choć(...)chwilę. Kilka uwag: Ważne, by nasze awokado było bardzo dojrzałe, miękkie, by z łatwością dało się je rozgnieść widelcem. Ale uwaga, by też na skórce nie widniały brązowe plami - są dowodem na początek procesu gnilnego pod skórą, od wnętrza owocu. Czyli - idealnie dojrzałe i idealnie zielone. W krajach, gdzie awokado jest drogie bądź trudno dostępne, wypełnia się guacamole majonezem bądź
W kuchni Karmel-itkiAwokado, smaczliwka (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Awokado znajduje zastosowanie w różnych kuchniach świata: wegetariańskie sushi (Japonia/Kalifornia), napoje mleczne z awokado i lodem (vitamina de abacate, Brazylia), pasta z awokado (guacamole, Meksyk) Post Awokado – właściwości, przepisy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz, który nadaje się do obróbki termicznej. Ja z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego , ale tutaj postawiłam na rafinowany olej z awokado , żeby donuty zachowały właściwą strukturę. Keto donuty halloweenowe Śmietana kokosowa Stanowi składnik ciasta na donuty. U mnie w tej roli PlantOn Sour Creamo , ale spokojnie można użyć prawdziwej gęstej śmietany(...)kcal SKŁADNIKI Donuty: 2 jajka w temperaturze pokojowej 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 30 g allulozy albo erytrytolu 20 g czarnego kakao 30 g oleju z awokado 30 g mąki kokosowej 80 g śmietany kokosowej lub jogurtu kokosowego Polewa: 60 g purée z dyni (uprzednio upieczonej; u mnie Hokkaido) 0,25 szklanki mleka kokosowego (ok. 50 g; gęstego
Modern Cave GirlPrzepisy na diecie Ketogenicznej Bardzo sycące kanapki w sam raz na śniadanie lub lunch. Składniki na jedną porcje: Awokado 1 szt. jajko ugotowane pół łyżki oliwy z oliwek pieczywo niskowęglowodanowe 2 szt. trochę cytryny ulubione przyprawy (np. pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, chili). Jak zrobić: Pieczywo (bułki) kroimy na pół. Jajko gotujemy na twardo lub miękko, jak kto woli. Najlepiej spróbować(...)dwóch wersji Rozgniatamy awokado widelcem w miseczce, dodajemy przyprawy, oliwę, cytrynę i nasze jajko. Taką pastą przykrywamy kanapki i się zajadamy. Możemy zrobić też wersję nie pastową, awokado kroimy w paski, kładziemy na pieczywo i skraplamy cytryną. Następnie kładziemy jajko i polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Smakuje przepysznie i bardzo syci! Polecam
Keto Meto Przepisyosobą, że fajnie by było zamiast Pizzy czy Burgera w pubie zjeść coś innego i wypić dobre piwo na przykład Guinnessa😉. Moje kromki to tylko mój pomysł. Można zamiast awokado zrobić pesto, użyć innego sera czy też szynki parmeńskiej. Możliwości jest mnóstwo 😉 Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z Bruschettą do Piwa we włoskich barwach(...)duży Ocet balsamiczny – 5 ml Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego – 5 ml ➕20 ml Serek wiejski – 150 gram Szczypiorek – 1 łodyga Awokado – 1 sztuka Płatki chili – 0,5 łyżeczki Sok z limonki – 1 sztuka Sól Pieprz świeżo zmielony Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Bruschettę
RafalCooknowego hitu, czyli grzanki z ricottą , to pomyślmy, że w ten sposób młodzi poznają kuchnię 🙂 I to już jest bardzo pozytywne zjawisko! Grzanki z ricottą to nowe tosty z awokado „Ricotta Toast Is The New Avocado Toast” – gdy zobaczyłam ten tytuł na delish.com , aż nie chciało mi się wierzyć. Tost z serem zdetronizował wielbione i hołubione(...)przez tosty z awokado? Ale to jednak prawda – media donoszą, że jest nowy ulubieniec na śniadanie/brunch/lunch/drugie śniadanie/właściwie każdy posiłek. Grzanki z ricottą są równie proste w przygotowaniu, a pozwalają na jeszcze więcej kombinacji niż te z awokado. Grzanki z ricottą to nic innego jak chrupiące kromki chleba (najlepiej na zakwasie) z dodatkiem oliwy, posmarowane ricottą
Na-talerzu.plomlet: 6 jajek 250 ml mleka 1 szklanka mąki 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka masła klarowanego 1/2 łyżeczka ziół / bazylia, oregano/ pozostałe: 1 awokado 4 truskawki 6 szparagów zielonych 4 oliwki zielone 1 gałązka pomidorków koktajlowych 2 łyżki jogurtu gęstego sok z cytryny pesto: 1 garść rukoli 1 garść koperku,natki pietruszki 1 łyżka startego parmezanu(...)uchylone drzwiczki i studzę. Pesto: Wszystkie składniki pesto przekładam do pojemnika i rozdrabniam w malakserze. Końcówki szparagów obieram, wkładam szparagi do gotującej wody osolonej i gotuję trzy minuty. Awokado obieram , kroję w plastry i skrapiam sokiem z cytryny. Na omlecie wykładam jogurt, pesto, dodaję szparagi,truskawki, oliwki, rukolę, awokado, pomidorki.Posypuję migdałami
wesoła kuchniałyżki bułki tartej 1/2 papryki czerwonej 1 jajko tymianek, papryka wędzona i ostra sól, pieprz pozostałe: 1/2 pęczka szparagów 1 papryka czerwona 1 bakłażan 1 kalarepa 1 awokado 1 cukinia 1 cebula czerwona sól, pieprz, zioła, olej rzepakowy ajwar, sos czosnkowy ser bałkański 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1 garść rukoli 1 awokado przyprawa do grilla Pita(...)wędzoną i ostrą. Całość wyrabiam rękoma aż masa będzie jednolita. Dzielę na nieduże porcje. Formuję kulki które rozciągam na patyczkach do szaszłyków. Układam na grillu i smażę. Pozostałe: Awokado kroję na pół, skrapiam sokiem z cytryny. Układam na grillu. Po zgrilowaniu napełniam ajwarem, posypuję serem bałkańskim. Cukinię, bakłażana, kalarepę obraną kroję w plastry 0,5 cm. Bakłażana dodatkowo
wesoła kuchnia