awokado - 6329 przepisów (strona:114/422)

Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 188

białego wina lub wytrawnym cydrem jabłkowym, zwiększam płomień pod naczyniem i szybko odparowuję alkohol, cały czas mieszając ryż. Na koniec jeszcze wmieszam pół drobno pokrojonego, dojrzałego awokado i świeżo mielony pieprz. Do podania plastry awokado i wiórki parmezanu.   Dolce vita! Uwielbiam tak podane krewetki i głęboki smak. Awokado sprawia, że moje risotto jest jeszcze bardziej kremowe, a każde kolejne

Karo in the Kitchen
Meksykańska zupa z tortillą i papryczką 137

Pierwsze skojarzenie – niezwykła. Pikantna, ale delikatna, słodkawa od sera, chrupiąca od tortilli, kremowa od awokado. Esencja Meksyku na jednym talerzu.   Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 papryki chilli guajillo* 100 g sera żółtego w kawałku – słodkawego (np. mlekdamer) 2 tortille małe, najlepiej kukurydziane, ale mogą też być pszenne 2 łyżki oleju 1 papryka chilli guajillo(...)dekoracji na każdą porcję śmietana kwaśna 18% (2 łyżki) – opcjonalnie 1 pomidor 1 awokado 1 mała cebula *papryka guajillo to odmiana suszonej papryki chilli; jeśli jej nie znajdziecie, można ją bez problemu zastąpić zwykłą suszoną papryką chilli; a tę możecie akurat nawet zrobić sami (kupcie świeżą papryczkę chilli i wysuszcie). Wykonanie: Bulion podgrzać. Przepis na prawdziwy bulion znajdziecie tutaj

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z tuńczyka 163

Sałatka z tuńczyka. Lekka, szybka, nie znam nikogo, kto by jej nie lubił (no chyba, że nie lubi oliwek). Dodatek kukurydzy i awokado sprawia, że jest kremowa, ale chrupiąca. Świetnie sprawdza się jako popołudniowa przekąska ale też „imieninowa” sałatka.   Składniki: – 2 puszki tuńczyka (może być w oleju, może być w zalewie własnej, można dać dwie różne(...)puszka kukurydzy – 1 dojrzałe awokado – ok 10 oliwek (zielone jeśli lubicie bardziej wyrazisty smak, jeśli wolicie łagodniejsze klimaty – czarne) – 2-3 łyżki majonezu – opcjonalnie sól i pieprz (choć ja osobiście wolę tę lekką słodkość z kukurydzy i delikatną cierpkość tuńczyka bez dodatków, zwłaszcza, że oliwki nadają już słoności) Wykonanie: Tuńczyka i kukurydzę dokładnie odsączyć

Pociąg Do Kuchni
Pasta z awokado 144

Składnik: awokado (1 szt.) zielone oliwki (10 szt.) czosnek (1 sztuka) Czas przygotowania: 5 min. Przygotowanie: Ważne żeby awokado, którego użyjemy było miękkie. Awokado obieramy ze skórki. Wyjmujemy pestkę. Pozostałą część wrzucamy do miski. Dodajemy oliwki, wyciskamy czosnek i wszystko blendujemy. Pasta doskonale nadaje się do smarowania kanapek

Weganka gotuje
Tatar z łososia i awokado 206

Składniki: 200 g łososia wędzonego 1 awokado zielony ogórek koperek kawałek startego imbiru sok z połowy limonki sól, pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego Łososia posiekać w drobną kosteczkę, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę a miąższ pokroić w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Starty imbir wymieszać z posiekanym ogórkiem i koperkiem. Dodać łososia(...)awokado. Wymieszać, na koniec dodać olej rzepakowy

Moja Galeria Smaku
Koktajl ze szpinakiem, awokado i pomarańczą 155

Zdrowy koktajl w kolorze zielonym, bez dodatku cukru. Szpinak dostarczy nam dużej ilości żelaza, a awokado zdrowych tłuszczy omega 3. Oba te składniki zawierają również kwas foliowy. Polecam go więc również kobietom będącym w ciąży. Składniki na 2 porcje: garść szpinaku sok z 3 pomarańczy (około jednej szklanki soku) 1 awokado 1 banan Szpinak umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana(...)awokado obrać. Pokroić na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie

Moja Galeria Smaku
Koktajl melonowy z awokado i chia 161

koktajl za sprawą nasion chia i melona świetnie nawodni organizm. Awokado natomiast dostarczy nam zdrowych tłuszczy jednonienasyconych oraz omega-3. Taka szklaneczka to samo zdrowie! :) Składniki na 3 porcje: 2 plastry melona 1 banan 1/2 awokado 1 szklanka wody 1 łyżeczka nasion chia Awokado, banana i melona obrać ze skórki. Przełożyć do blendera, dodać wodę i chia. Zmiksować. Na zdrowie

Moja Galeria Smaku
Smoothie owocowe z awokado 137

koktajlu zmiksowałam wszystko co miałam w domu i w zamrażalniku:) W ten sposób dostarczyłam sobie porządnej dawki witamin oraz zdrowego tłuszczu pochodzącego z awokado. Poza tym kolor jak i smak owoców jagodowych przypomniał mi o lecie. Czy tylko ja się nie mogę go doczekać? To już bliżej niż dalej :) Składniki na 2 porcje: 1 awokado 1 szklanka jagód (mrożone(...)szklanki malin (mrożone) 1/3 szklanki truskawek (mrożone) 1 szklanka soku z pomarańczy (2 duże pomarańcze) 1 łyżka syropu z agawy 3 łyżki jogurtu greckiego Awokado obrać, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami zmiksować. Pić od razu

Moja Galeria Smaku
Jagodowo-szpinakowe smoothie 195

jagód może nie daje "ładnego" koloru, ale zapewniam, że smakuje bardzo dobrze:) O zaletach wody kokosowej pisałam Wam już przy okazji smoothie kokosowo-wiśniowego ( klik ). W połączeniu z awokado i szpinakiem myślę, że śmiało można tę propozycję nazwać super smoothie :) Składniki: 2 garście szpinaku 1 banan szklanka jagód 1 awokado 1/2 ogórka 1 szklanka wody kokosowej Banan, ogórek i awokado

Moja Galeria Smaku
Chłodnik z ogórka, avocado i melona z miętą 172

chłodnik to istna bomba witaminowa i najlepszy ratunek na upalny dzień. Ogórek, melon i mięta zapewnią super orzeźwienie, a awokado uzupełni braki potasu stracone podczas upałów i zapewni chłodnikowi kremową konsystencję. Dodatek melona doda miłej dla kubków smakowych słodyczy. Na przygotowanie chłodnika potrzebujesz jedynie kilka chwil, a resztę pracy wykona blender. Gdy użyjesz składników prosto z lodówki, możesz natychmiast(...)zmiksownniu przelać chłodnik do miseczek i podawać. Składniki na 2 porcje: 1 ogórek wężowy gruby plaster melona 1 małe awokado garść mięty sól, pieprz cytrynowy z młynka 1 łyżeczka syropu z agawy 2-3 cm kawałek imbiru sok z 1 cytryny płatki chili-opcjonalnie oliwa-opcjonalnie Wykonanie: ogórek obrać, pokroić w grube plastry. Jeśli używasz krótkich ogórków, należy pozbawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ZDROWA PASTA KANAPKOWA Z AWOKADO 423

Pasta z awokado to kolejny już przepis od znajomej Turczynki i po raz kolejny jestem bardzo mile zaskoczona. Raczej nie przepadałam za awokado, ale okazało się, że odpowiednio użyte jest przepyszne. Pasta z awokado z powodzeniem zastąpi masło i doda oryginalności waszym kanapkom :). Polecamy! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Przepisy Aleksandry
24. Dietetyczna "nutella" z awokado. 165

wykonaniu, a smak ma niesamowicie bardzo zbliżony do popularnego kremu! Przyrządziłam początkowo tylko jeden słoiczek, a skończyło się na 3. Domowa wersja jest lżejsza, zdrowsza, dzięki głównemu składnikowi - AWOKADO - zawiera dużo witamin i kwas oleinowy, których w popularnej, sklepowej wersji nie znajdziemy.  Składniki: - jedno dojrzałe awokado - 2 łyżki kakao bez cukru - łyżka miodu - 15g zmielonych orzeszków (u mnie laskowe(...)opcjonalnie: 1-2łyżki mleka by rozcieńczyć krem Wybieramy łyżką miąższ z awokado (usuwamy pestkę! :P) i wrzucamy do miksera wraz z miodem, zmielonymi orzeszkami i miodem. Wszystko miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. TO WSZYSTKO! Prosty przepis, ale genialny w smaku. Podobno te najprostsze w przygotowaniu rzeczy są najsmaczniejsze :) Z tych proporcji wychodzi jeden mały słoiczek, który znika

Be Fit Be Strong
34. Krem awokado-banan z nutą cynamonu 199

zdrowy i nietypowy w smaku krem, którym można smarować chleb, można dodawać do jogurtu, twarogu, owsianki.. Pewnie można dodawać go do innych pysznych rzeczy na które nie wpadłam. Awokado świetnie nadaje się do koktajli, sałatek, ciast, wręcz do wszystkiego, a w szczególności do różnego typu smarowideł, dzięki dużej zawartości tłuszczu (tego zdrowego, pamiętajcie!). Z tego powodu lubię tworzyć przeróżne(...)kombinacje z jego użyciem. Wychodzi 6 małych porcji, 1 ok. 50g = 70kcal. Składniki: - 1 awokado - 1 banan - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka lnu mielonego - 10g tartych migdałów - 1/2 łyżeczki cynamonu (można dodać więcej) Jeżeli nie mamy mielonych/tartych migdałów, mielimy je w malakserze, bądź blenderem. Do malaksera wrzucamy wydrążony miąższ z awokado, pokrojonego w plastry banana i pozostałe składniki

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania