Ni to sernik, ni to w-zka, ni to milky way... Pewne jest to, że efekt końcowy jest... pyszny i bezglutenowy (aczkolwiek nie-bezglutenowcy mogą zrobić
Wypisz WymalujZarzekałam się, że poczekam na pierwszy śnieg z przygotowaniami do Świąt. Przeglądając jednak zaprzyjaźnione blogi, nie potrafiłam oprzeć się tej przedświątecznej aurze - oczywiście ciasto na piernik
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapraszam na sernik, przygotowany specjalnie na konkurs Almette, z wykorzystaniem serków Almette z gruszką i jabłkiem. Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy przygotowałam na spodzie z ciasteczek
UgotujmyTo.plMakowiec - pyszne ciasto i takie ciasto , które nie tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z
Różne smaki w kuchnirównież na świątecznym stole. składniki na tortownicę 23 cm 1 kg twarogu z wiaderka 2 jajka 1 szklanka cukru kryształu 200 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 14-15 sztuk okrągłch biszkoptów 25 g rodzynek 25 g pokrojonych suszonych moreli 25 g skórki pomarańczowej 2 galaretki pomarańczowe brzoskwinie z puszki ( ok 8-10 połówek brzoskwiń ) przepis Masło rozpuszczamy(...)serową zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy. Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy warstwę biszkoptów. Na ciastka wlewamy jeszcze ciepłą ale nie gorącą masę i starannie ją rozprowadzamy. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki aby dobrze stężało. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 700 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki
Smakowite DaniaJako, że już dawno nie było postu kulinarnego, a Święta i czas bezkarnego łasuchowania za pasem, mam dla Was przepis na ciacho, które jest super dekoracją świątecznego stołu. Obiecałam wczoraj Marcinkowi, że coś dziś rano upichcimy i nie było odwrotu. A nie było łato, bo Jasiowi chyba idą kolejne ząbki, bo marudzenie osiągnęło znów poziom master. Nie pytajcie mnie tylko(...)mama wie że przedłużająca się cisza w przypadku dzieci nie wróży nic dobrego Tak czy owak dzisiaj będzie na słodko. To makowiec, ale nie taki tradycyjny, a zrobiony z ciasta drożdżowego w kształcie gwiazdy. Właściwie to zamiast maku możecie użyć budyniu, nutelli (jak my dziś), czy konfitur- z tym, że wtedy nie będzie to już makowiec a Wasza wariacja smakowa
Arbuziakiktórego świąteczny makowiec, to taki na kruchym cieście. Jak na razie jednak pieczenie ciast to moje zadanie, więc jest zawijaniec. Pełen masy makowej i bakalii... Czasami zdarza mu się miejscami popękać od nadmiaru maku, ale to rzadkość i nie wpływa na smak. A ten jest (nieskromnie mówiąc/pisząc) doskonały. Z podanego przepisu można upiec jeden duży makowiec (wtedy trzeba
Pełny talerzWitam cieplutko :) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny miodownik z orzechowo-budyniowym kremem, który najlepiej smakuje na drugi dzień gdy placki miodowe zmiękną od kremu. Idealne ciasto z filiżanką aromatycznej kawy. Na podwieczorek i świąteczny stół. Polecam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 jajko 10 dag masła lub margaryny 1 łyżka oleju
IzabelawkuchniDziś zapraszam na przepis świąteczny - śląską makówkę - genialny słodki rarytas na Boże Narodzenie . To jest tak pyszne , że z powodzeniem przyćmiewa wszystkie inne świąteczne smakowitości . Niby
Kawa z mlekiemSMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł
Blog z Apetytemzrumienienia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Szarlotka
Blog z ApetytemWkrótce Wielkanoc, pora zacząć myśleć nad świątecznymi przepisami. Nie mam w zwyczaju robienia świątecznych potraw miesiąc przed świętami, bo później to już Wielkanoc nie miałaby uroku. Dlatego babki i mazurki będą dopiero w przyszłym tygodniu. A dziś ciasto w kształcie królika (czy jak kto woli zająca) może nie świątecznego ale na pewno wiosennego, zrobione specjalnie na życzenie mojej Emilki (ehhh
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejny przepis z zeszytu mojej mamy – kruche rogaliki z kremem czekoladowym. Idealne na co dzień oraz na świąteczny stół. Czas wykonania: 1 h (+ 2 h oczekiwania) Ilość porcji: 48 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g drożdży 5 łyżek mleka 2 jajka
KuchniaWeDwoje.plponiedziałkowy poranek mam dla Was przepis na pyszne ciasto makowe z wiśniami i galaretką. Połączenie maku z wiśniami i galaretką było strzałem w dziesiątkę. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Z powodzeniem można je upiec i postawić na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki, 50g masła, 50g margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1,5 łyżki
Tradycyjna kuchnia KasiGdy dostałam 3 litry jagód od Mamy Dominika wiedziałam, że powstanie z nimi jakieś drożdżowe ciacho, a ponieważ jeszcze czuję klimat festiwalu kokosa, to postanowiłam dodać
Cooking MonsterMuszę się trochę ogarnąć i z okazji różnych świąt wrzucać przepisy z owymi świętami związane. Problem polega na tym, że my nie świętujemy. Jesteśmy zaproszeni i obiad jemy świąteczny, rodzinny, ale w domu.. w domu święta jak co dzień. Ciast nie piekę, bo (naprawdę!) słodycze u nas zjadają goście. A jak nie ma gości, ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenprzepis na najsmaczniejsze i najłatwiejsze zawijańce z makiem, obowiązkową pozycję na świątecznym stole. :-) Jeśli wykorzystamy gotową masę makową z puszki, zrobienie ich jest bardzo szybkie, bo pomimo drożdży w składzie, ciasto nie musi rosnąć. Są miękkie, odpowiednio słodkie, niedrogie i po prostu pyszne. 2,5 szklanki mąki1 jajko250g margaryny w temperaturze pokojowej1/2 szklanki śmietany1,5 łyżki cukru pudru50g drożdży400g masy
Szefowa kuchni