Dzień dobry!Obiecałam Wam jeszcze kilka przepisów świątecznych, aby były już gotowe na przyszły rok, tak więc dzisiaj prezentuję kolejny przepis. Jak pamiętacie w tym roku przygotowywałam staropolski piernik dojrzewający. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ciasta piernikowego nie przetestowała do zrobienia małych pierniczków jak również rewelacyjnych pierniczków nadziewanych!Są mięciutkie, delikatne, z pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych! Jak je przygotować
Pora coś zjeśćŚwięta coraz bliżej więc ruszamy z naszymi wypiekami świątecznymi. Dzisiaj robimy drożdżową babkę makową ale trochę ją urozmaicamy i robimy wzorki w środku. Za każdym
Niezły MłynekZbliżają się święta - czas magii, czas dla rodziny, czas wspomnień... Nie może więc zabraknąć u nas pierwiastka bardzo bliskiej osoby, która odeszła od nas w 2005
Wypisz Wymalujposmakiem. Do tego unikaly wygląd sprawi, że zrobi prawdziwą furorę. Takie brownie będzie nie tylko smacznym dodatkiem, ale też przepiękną ozdobą świątecznego stołu. Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z książki „Cookies” autorstwa Marthy Stewart Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 6 Wielkość blachy: 23cm średnicy Składniki: 115g masła* 90g gorzkiej czekolady (tabliczka(...)misce miksera krótko miksujemy jajka wraz z cukrem i wanilią. Dodajemy pomieszany sos czekoladowy i suche składniki, ponownie krótko miksujemu. Okrągłą foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i rozsmarowujemy ciasto (będzie dość gęste). Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem i wyjmujemy jeśli nie będzie na nim surowego ciasta (może być wilgotny od czekolady). Odstawiamy
Kolizje Smakówświąteczne klimaty zawładnęły kulinarnymi blogami to my chcemy Wam pokazać tofurnik i to na wegańskim spodzie z białkiem Siła Roślin 💚 My nie omieszkamy wykonać go ponownie na świąteczny stół, ponieważ będą to dla nas aktywne święta 💪 Tofurnik może śmiało robić za tort a do tego jest bez glutenu, cukru, wegański, RAW no i biało-czarny jak sami wiecie(...)130g kakaowego spodu (z tego ulepić małe kulki na praliny do ozdoby). Ok połową pozostałego ciasta wylepić spód o równej grubości i boki tortownicy (na wysokość ok 1,5-2cm). Zmielonym kokosem wypełnić spód i ubić kokosową masę, wyrównać górę. Drugą połową kakaowego ciasta wylepić górę o równej grubości. KOKOSOWY TOFURNIK Śmietankę kokosową nieco rozpuścić w małym garnku
Candy PandasGenialne ciasto świąteczne - mak, kruche ciasto, czekolada i aromatyczna konfitura z bzu. Smakuje wyśmienicie, a dzięki budyniowi po prostu rozpływa się w ustach. Składniki: (tortownica
Gotowanie i blogowaniesklepach zaczyna być coraz bardziej świątecznie, jakby nie patrzeć jeszcze miesiąc i święta. Uwielbiam ten czas w roku, mam nadzieję, że listopad minie szybko i święta nadejdą raz dwa :-) Ale na razie żyjmy dniem dzisiejszym... na wszystkich świętych zrobiłam oprócz ciasta wspaniałe muffinki z bitą śmietaną zarówno w środku jak i na zewnątrz. Przepis na te babeczki znalazłam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na Święta
KuchniaWeDwoje.plzabawy w gotowanie. Z dniem dzisiejszym na blogu będą pojawiać się przepisy świąteczne :) Jak co roku, po prawej stronie bloga umieściłam banerek z zestawieniem przepisów na święta Bożego Narodzenia - ułatwi Wam to szukanie odpowiednich przepisów, które w przeciągu tych kilku lat pojawiły się na stronie :) Przepis na ten piernik znalazłam już jakiś czas temu na tej stronie ( klik ). Zaciekawił mnie(...)dlatego postanowiłam go upiec przy okazji zbliżających się świąt. Nie jest to typowy piernik - raczej ciasto biszkoptowe o smaku piernikowym z dodatkiem jabłek. Jest puszyste, lekkie, nie za słodkie i dzięki jabłkom - wilgotne. Coś w rodzaju piernika w stylu fit :D Do upieczenia w czasie adwentu do kawki. Na święta wolę jednak tradycyjny piernik :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki
My simple kitchenCzas świąt to czas pierniczków i kto powiedział, że nie da się bezglutenowo ? Da się. Przedstawiam przepis na bardzo kruche, delikatne i bezglutenowe pierniczki świąteczne . Warunkiem przepisu są przyprawy korzenne . Osoby będące na diecie bezglutenowej z przyczyn nie medycznych mogą zastosować zwykłą przyprawę do pierników dostępną w sklepach. Osoby chore na celiakię muszą zastosować przyprawę certyfikowaną znakiem przekreślonego kłosa, albo(...)misce wszystkie suche składniki. 2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w misce. 3. Następnie przekładamy na blat i zagniatamy. Bardzo fajnie się zagniata. Następnie formujemy taki oto wałek z ciasta, zawijamy w folię (by nie podsychało za bardzo) i możemy na chwilę schować do lodówki, by się schłodziło. 4. Następnie odkrawamy 1/3 ciasta, pozostałość zawijamy w folię, i wałkujemy
Kawa z mlekiemniego to jeden z najmilszych, świątecznych elementów. Serdecznie namawiam, by pojawił się w tym dniu na każdym polskim stole.A czy wiecie że w okresie staropolskim odpowiednio zabezpieczone ciasto na piernik zakopywano w roku narodzenia córki, a piernik pieczono dopiero, gdy wydawano ją za mąż. Kto się teraz odważy zrobić taka rzecz? Przepis na piernik z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia Polska
Bernika - moj kulinarny pamietnikkeks, ale każdy inny, w smaku, wyglądzie, zapachu. Postanowiłam próbować różnych przepisów na keksy, piec, smakować, dzielić się. Bo dobry keks to podstawa! Zasada u mnie jedna: dużo bakalii, aromatów, smaków w jednym niedużym cieście. To jego wyjątkowość, w której się bezpowrotnie zakochałam:) Zapraszam na keks świąteczny z suszonymi owocami HELIO i ananasem, pachnący słodyczą, pomarańczą, świętami, rodzinną atmosferą:) SKŁADNIKI(...)łyżce mąki i dodaję do ciasta. Mieszam łyżką lub szpatułką. Ciasto przelewam do keksówki (u mnie o wymiarach: 25 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C, piekę ok. 50 minut (grzanie góra plus dół bez termoobiegu, środkowa półka piekarnika). Gotowy studzę, kroję, podaję – smacznego Do przepisu wykorzystałam suszone owoce HELIO Udanych
Zasmakuj Kuchnibyć znakomitą propozycją na świątecznym stole. To smakowity wypiek który potrafi zrobić każdy laik kulinarny. składniki na tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 250 margaryny do pieczenia lub masła 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 szklanka cukru kryształu 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy miękkie
Smakowite Daniakuchni wcale nie wychodziła, ale niestety, są zobowiązania których się podjęłam i muszę się ich trzymać. :) Dzisiejszy przepis znalazłam w książeczce kupionej na moje 22 urodziny i po drobnych zmianach postanowiłam go przygotować. Prosty pomysł na szybkie korzenne ciastka, idealne na świąteczne leniuchowanie. Kto się skusi?Składniki:7 łyżek kawy250 ml wody200 g cukru pudru40 g kakao w proszku175 g rodzynek(...)wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią naszą masę, dokładnie rozprowadzając ją po blaszce. Pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 30 minut.Studzimy w foremce, ostudzone ciasto należy posypać cukrem pudrem i pokroić na male ciasteczka.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPrzygotowania trwają jeszcze pełną parą. Domownicy krzątają się w pocie czoła, dokonując ostatnichpoprawek. Okna już umyte, obrusy wyprasowane, baby i serniki upieczone, galarety tężeją, żurstygnie... Jeszcze
W kuchni Karmel-itki