Przygotowania trwają jeszcze pełną parą. Domownicy krzątają się w pocie czoła, dokonując ostatnichpoprawek. Okna już umyte, obrusy wyprasowane, baby i serniki upieczone, galarety tężeją, żurstygnie... Jeszcze
W kuchni Karmel-itkizrodziły ten oto przepis. Jest w nim zawarte wszystko, co uwielbiam, no i oczywiście, duża dawka miłości;) Taki trochę świąteczny, więc jeśli chcecie, możecie włączyć go do swojego Bożonarodzeniowego menu. Goście na pewno będą zachwyceni a Wy nie spędzicie całego dnia "w garach". Maliny są tylko ozdobą, w przypływie inspiracji wrzuciłam ich kilka na wierzch ciasta, już po upieczeniu. Zaskakująco
Gotowanie to kochaniemyśleć o zbliżających się świętach i wypiekach, które pojawią się na moim świątecznym stole. Nie będzie nic ekstrawaganckiego, zwykłe, tradycyjne ciasta. A co może być bardziej klasycznego od sernika? Chyba jedynie wszelkiego rodzaju babki. Osobiście wolę ciasto z serem, szczególnie z przyjemną, cytrynowa nutą. Jeżeli szukacie przepisu na delikatny, aksamitny sernik, to zapraszam tu. Ten sernik, jest typem tych konkretnych
Słodkie Przyjemnościciasto na staropolski piernik. Chyba już wiecie o tym, że musi on swoje odstać, by ciasto dojrzało i można było upiec z niego najlepszy świąteczny wypiek świata. Puchaty, delikatny, wprost rozpływający się w ustach. Samo ciasto najlepiej przygotować na 4-6 tygodni przed Świętami, choć dla spóźnialskich mam nowinę, że nawet 2 tygodnie dadzą radę. Samo pieczenie piernika zostawiamy(...)kilka dni przed Wigilią, wtedy przekładamy go powidłami śliwkowymi, polewamy czekoladą i dekorujemy. Będzie idealny! Dziś przedstawiam powszechnie już znaną pierwszą część przepisu, kolejnej wypatrujcie na kilka dni przed Świętami. No to do dzieła! :)Składniki:1 kg mąki pszennej500 g miodu250 g masła2 szklanki cukru1/2 szklanki mleka3 jajka3 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli3 łyżeczki mielonego cynamonu2 łyżeczki mielonego
Food Squareptysie na kratkę i odstawić do przestudzenia na kilka godzin lub na noc Po przekrojeniu ciasto powinno być suche. Na dolną część wykładać krem lub pastę. Przykrywać górną częścią. Dziś przygotowywałam na przekąskę ptysie z pastą słonecznikowo-orkiszową (przepis wkrótce). W tym jeszcze świątecznym okresie polecam ptysie na słodko z masą piernikową lub wytrawne ptysie z pastą z zielonego groszku
Weekendy w domu i ogrodzieStrudel z orzechami jest hitem na każdym świątecznym stole. Kruche ciasto, pachnące masełkiem, mięciutkie, nie za słodkie. A do tego nadzienie z orzechów. Strudel wbrew pozorom
dolcevitainmykitchenSeromak – czyli świetne połączenie delikatnego i kruchego sernika o smaku pomarańczowym z pyszną masą makową z dużą ilością bakalii takich jak: suszone morele, daktyle, żurawina
AleTorcikJak przygotować wigilijny stół? Nie bez podstaw stawiam to pytanie na miesiąc przed Wigilią. Przygotowując się do tych najpiękniejszych, pełnych rodzinnego ciepła i radości, świąt zazwyczaj
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon świąteczny daje przyzwolenie na pieczenie większej ilości ciast, a więc korzystajmy ile się da! Czytaj więcej »
Kasia SarnaCiasto ,, Żądło pszczoły“ Edyta Guhl. Witajcie Kochani, postanowiłam wyjechać na Święta do Polski i bardzo się z tego cieszę, ale nie chcę zostawić Was bez nowego przepisu. Na naszym świątecznym stole na pewno pojawi się babka, sernik i obowiązkowo bułki z jabłkami, które może nie bardzo pasują do Wielkanocy, ale tak bardzo mi posmakowały, że muszę poczęstować dalszą i bliższą
dolcevitainmykitchenDynia jest niekwestionowaną królową jesieni, nie mogło zatem zabraknąć wypieku z jej udziałem. Miał być zwykły placek, a wyszedł torcik, obłędnie pyszny torcik. :) Przy okazji wizyty
Cooking MonsterKruche ciasto jest wg mnie dość kapryśne i nie gości u mnie zbyt często, ale gdy już się pojawia, to najczęściej w wersji wytrawnej. Dziś propozycja
Cooking MonsterŚwiąteczna biesiada przy stole nie obędzie się bez pysznej makowej strucli, tym razem z dodatkiem dwukolorowego ciasta drożdżowego, jest prosta w przygotowaniu, bez trudu poradzi sobie z nią każdy. Przepis na dwie średnie strucle. Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej tortowej 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty
Wanilia i KardamonCiasteczka Imbirowe, bo imbir mam, ale nie używam ;) Zapraszam oczywiście na oryginalną stronę z przepisem . Znajdziecie tam przepiękne, już trochę świąteczne zdjęcia owych ciasteczek i możecie pochwalić się fotką w komentarzu. Takich perypetii nie miałam chyba z żadnymi ciastkami ;p Pierwszy raz rozwałkowywałam ciasto bez podsypki z mąki a na papierze do pieczenia. Na początku przesuwało mi się
W kuchni bez szafekzamiast ciasteczek, upieczemy węgielkowe blaszki :] Wykrawać szklanką, albo foremkami. Można też zrobić z ciasta dość gruby wałeczek i pokroić go na plasterki. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Smacznego! Przepis dołączam do akcji Świąteczne prezenty oraz Ciasteczkowy potwór
Przepysznik - BLW i nie tylkoNa świątecznym stole obok babek, mazurków nie może zabraknąć sernika. Dlatego dzisiaj zapraszam na sernik, ale nie tradycyjny, lecz wielkanocny z dodatkiem kajmaku, słodko-słony z
Bernika - moj kulinarny pamietnikBabka Piaskowa to klasyka wśród domowych wypieków - szczególnie w okresie świątecznym. Tradycyjna babka piaskowa to niemal symbol Wielkanocy i wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt
Słodka StronaWielkanoc zbliża się szybko i czas najwyższy zacząć planować świąteczne menu . Niby jeszcze 3 tygodnie, ale wierzcie mi, że ten czas zleci nie wiadomo kiedy. Warto
Smaczna PyzaOd firmy Tescoma w ramach świątecznego testowania otrzymałam foremki do wykonania uli.W fajnych Wielkanocnych wzorach: jajko, króliczek i kurczaczek.Składniki:200 g orzechów włoskich200 g cukru
Z Majeczką w kuchniKoniec świątecznego leniuchowania i objadania się pysznościami. Niestety powroty do rzeczywistości bywają nie przyjemne. Co dobre szybko się kończy więc najwyższy czas wracać do domu. Kolejne
ciastkarnia na kruchym spodziesmak":) A ja dodam od siebie, że również uroczo wygląda:) Polecam Wam tę tartę na świąteczne śniadanie lub jako pomysł na wielkanocny obiad dla wegetarian. Zresztą jest tak dobra, że warto ją przygotowywać przez cały rok. Zapraszam! Przepis na Torta Pasqualina czyli po włosku "ciasto wielkanocne" pochodzi z Ligurii, a tradycja jego przygotowywania sięga XVI w. Receptura od tego czasu
Chilli Czosnek i Oliwa