Suszona werbena cytrynowa wzbogaciła ciastka o cytrynowy zapach a dżem z dzikiej róży dodał cudownego smaku. Zamiast werbeny można użyć np. tymianku świeżego a nawet świeżej mięty. Dżem może być dowolny, zredukowany do bardzo gęstego. Mój dżem trochę się rozjechał w trakcie pieczenia, ale w słoiku trzymał formę. Nie redukowałam go, bo dzika róża ma to do siebie, że przywiera do każdego dna w garnku i dlatego nie należy jej długo trzymać na ogniu. Babcine ciasteczka z maszynki z werbeną cytrynową i dżemem z dzi... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...