Pieczona szynka 😍 Pyszny kawałek, chudego, zdrowego mięsa, który po przyrządzeniu możemy podać jako danie obiadowe (z powstałych soków zrobić do niej pyszny sos) albo zjadać na zimno z chrzanem, musztardą, ćwikłą czy sosem czosnkowym. Do zrobienia mojej pieczeni użyłam szynki kulki o wadze 1.400 g. i do tej wagi podaję proporcje na solankę i marynatę. Składniki: Na solankę: ok 1.5 l letniej, przegotowanej wody 1 cebula 4 ząbki czosnk 3-4 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego kilka ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...