Sezon na pyszne owoce jagodowe trwa, maliny swój intensywny kolor zawdzięczają antocyjanom. Barwnik ten jest niezwykle cenny, chroni nas przed nowotworami, wzmacnia oczy i serce, a także posiada właściwości zapobiegające starzeniu. Sok z malin to tradycyjny sposób na przeziębienie, zwalcza kaszel, rozgrzewa, działa napotnie, ale także przeciwzapalnie dzięki zawartości kwasu elaganowego . Składniki: 6 kg świeżych malin 1- 1 ½ kg cukru,cukru można więcej dać Wykonan... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Jestem kobietą , której życie co dzień zaczyna się od nowa.. Matką, miłośniczką antyków przedmiotów z duszą i muzyki ... . .. Kolekcjonuję wspomnienia. . Jeszcze wierzę w drugiego człowieka... Gotuję i kocham gotowanie, choć nie znaczy to, że ciągle siedzę w kuchni.
Preferuję kuchnię nieskomplikowaną, w pełni korzystającą z doświadczeń poprzednich pokoleń, ale otwartą na nowości. Jestem przeciwnikiem ścisłego trzymania się wytycznych w przepisach, kocham eksperymenty w dodawaniu do potraw swoich "trzech groszy" - to nic, że nieraz wyjdzie coś nie tak - następnym razem będzie lepiej Uwielbiam to, co związane jest z dobrym jedzeniem - kulinarne zakupy i podróże..