Z jajek można zrobić wiele rzeczy. Ich zastosowanie w kuchni jest dość szerokie. Teraz przedstawiam je w roli muchomorków. Na stole wyglądają zacnie. Do prawdziwych muchomorów nie zachęcam, ale do ich wersji jajecznej owszem. Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 3 pieczarki 1 łyżeczka majonezu pomidory 1 łyżeczka sera białego ze śmietaną sól, pieprz Pieczarki kroimy w drobną kostkę i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut.Odciskamy z wody. Od każdego jajka odcinamy górną część, aby wyjąć żółtko. Do żółt... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...