Tylko tofu – Amelia Wasiliev – 65 przepisów na codzienne przyrządzanie tofu

Tylko tofu – Amelia Wasiliev – 65 przepisów na codzienne przyrządzanie tofu

Tylko tofu – Amelia Wasiliev – 65 przepisów na codzienne przyrządzanie tofu

Co to jest tofu? Tofu wytwarza się z nasion soi poprzez koagulację mleka sojowego (uzyskiwanego przez namaczanie nasion w wodzie) i odciskanie go w formach.  Proces ten przypomina wytwarzanie twarogu, dlatego potocznie gotowy produkt nazywamy serkiem lub twarożkiem tofu. Tofu jest znakomitym źródłem białka roślinnego i żelaza. Jest ubogie w tłuszcze, za to bogate w wapń, magnez, kwasy tłuszczowe omega-3, selen i miedź. Tofu to zdrowe i tanie źródło białka, więc warto włączyć je do swojego jadłospisu. ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Tajemnice Smaku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.