sos grzybowy

sos grzybowy

sos grzybowy

Przepis wg. Wincenty Zawadzkiej „Kucharka Litewska” 1938. Składniki: 1 łyżka masła 1 łyzka mąki pszennej sól garść suszonych grzybów 1 szklanka śmietany 3 – 4 żółtka 1 – 2 cebule Grzyby ugotować do miękkości, ostudzić, posiekać (wodę z gotowania zostawić). Cebulę zeszklić na maśle, dodać mąki i zrobić zasmażkę. Rozprowadzić wodą z gotowania grzybów, dodać posiekane grzyby, śmietanę, chwilę zagotować. Dodać żółtka i rozprowadzić, ogrzać. Gotowe. ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu stajnia gołębie od kuchni

Warto przeczytać

Jak suszyć grzyby?

Sezon grzybowy zaczyna się już we wrześniu, co nie znaczy że są one tylko wtedy spożywane. Suszenie jest jednym z procesów, które mogą przedłużyć ich podatność do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.