Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej (może być chlebowa), 3/4 szklanki mleka (wcześniej wyjętego z lodówki), 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia, 1 niepełna łyżeczka sody, 0,5 łyżeczki soli, odrobina miodu lub cukru (można pominąć), 1 łyżeczka oregano. Wykonanie: W misce mieszam suche składniki, następnie dodaję mokre. Dokładnie łącze, aż ciasto zamieni się w kulę. Następnie rozwałkowuję na blasze do pieczenia (można wspomóc się podsypując odrobiną mąki). Układam ulubione sk... czytaj dalej...
Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...