Przepis na : śniadanie
We wrześniu zeszłego roku odważyliśmy się zrobić nasz pierwszy ser podpuszczkowy . Od tego czasu robimy go od czasu i do czasu i eksperymentujemy z różnymi smakami. Naszym ulubionym jest wersja z paprykowo-ziołowa. Wydaje się, że przygotowanie takiego sera jest bardzo pracochłonne i trudne, ale tak nie jest. Problemem może być fakt, że ser potrzebuje naszej uwagi przez wiele godzin, więc najlepiej przygotować go podczas weekendu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyś... czytaj dalej...
Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Dłuższe stosowanie antybiotyku może spowodować, że dane bakterie po prostu się na niego uodpornią i może dojść do sytuacji, że nie będzie czym już leczyć chorych osób.
Czytaj dalej...Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!
Czytaj dalej...Uwielbiam domowy ser, ale nigdy jeszcze nie robiłam go z podpuszczką i papryką :). Zawsze kwaszę później gotuję tak jak Ty :)Muszę Bratową wysłać po mleko i poszukać podpuszczki
bardzo ciekawy pomysł:) tylko pracochłonny ale podejrzewam, że warty poświęcenia:)
15 litrów i to od krowy ? gdzie ja krowę w mieście znajdę ?;)Ile wagowo wychodzi sera?pozdrP.
Z 15 litrów wyjdzie około 2 kg sera, ale wszystko zależy od mleka. My mamy zaprzyjaźnionego gospodarza i od niego bierzemy mleczko na serowarskie eksperymenty :)
Taki serek jest bardzo podobny w smaku do fety, konsystencję ma jednak inną. Pozdrawiam i daj znać jeśli zrobisz ser :)
zaintrygowałaś mnie tym przepisem. dodałam do ulubionych i na bank wykorzystam. zabrałabym się za to od razu gdyby nie ta podpuszczka. dam znać jak wyszło, pozdrawiam
Ile to ja już razy zbierałam się do tego sera,ale chyba dziś do mnie dotarły to Twoje kroczki i muszę go zrobić bo gotowa jestem wejść w ekran;))Bardzo ci dziękuję za ten krótki i obrazkowy przepis.Ja tylko zrobię to napisze czy mi też taki ładny wyszedł:)
Witajdzisiaj dostałam podpuszczkę, wieczorem jadę po mleczko. tylko nie mam takiego durszlaka jak Ty, tylko taki z oczkami, więc chyba jeszcze wstąpię do sklepu. i czy to sitko jest takie standardowe? czy jakieś większe?
Witaj, Sitko jest standardowe, a durszlak ma około 25 cm średnicy (przynajmniej na tyle mi wygląda). Powodzenia z serem :). Daj znać, jak poszło :)))
ach i mam jeszcze jedno pyt. zanim przystąpię do pracy: czy ser na noc zostawić w lodówce? pierwszą część pracy wykonam dzisiaj do ok 1 w nocy i tak spać nie będę, a później zostawić na stole do rana czy w lodówce? (wstaję ok 7) Basia
Nigdy nie wkładam tego sera na noc. Dopiero po zrobieniu :). Pozdrawiam :)
witam ponownie:) serek się udał! jest bardzo dobry. właśnie wyjęłam go z solanki. popełniłam kilka błędów, mianowicie za mało pokroiłam skrzep i nie zmieścił mi się na jeden durszlak, takim sposobem zrobiłam dwa średnie serki w durszlakach i jeszcze 3 w rożkach serowarskich. serek wyszedł troszkę zbyt słony ale pewnie przez to że jest małych rozmiarów i solanka bardziej go przenikała. jak na pierwszy raz jestem z siebie dumna:)dziękuję za przepis-nie raz będę go powtarzałapozdrawiam Basia
Witaj Basiu :) Bardzo mnie ucieszyło, że serek wyszedł i Tobie zasmakował :). Błędów za parę serów już robić nie będziesz, bo z robieniem serów jest jak ze wszystkim - trzeba nabrać wprawy. Gorące pozdrowienia :))