PAPRYKOWY SER PODPUSZCZKOWY (zdj. krok po kroku)

PAPRYKOWY SER PODPUSZCZKOWY (zdj. krok po kroku)

PAPRYKOWY SER PODPUSZCZKOWY (zdj. krok po kroku)

Przepis na : śniadanie

We wrześniu zeszłego roku odważyliśmy się zrobić nasz pierwszy ser podpuszczkowy . Od tego czasu robimy go od czasu i do czasu i eksperymentujemy z różnymi smakami. Naszym ulubionym jest wersja z paprykowo-ziołowa. Wydaje się, że przygotowanie takiego sera jest bardzo pracochłonne i trudne, ale tak nie jest. Problemem może być fakt, że ser potrzebuje naszej uwagi przez wiele godzin, więc najlepiej przygotować go podczas weekendu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyś... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy Aleksandry

Warto przeczytać

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Naturalne antybiotyki, które musisz poznać!

Dłuższe stosowanie antybiotyku może spowodować, że dane bakterie po prostu się na niego uodpornią i może dojść do sytuacji, że nie będzie czym już leczyć chorych osób.

Czytaj dalej...

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
www.kasia-gotuje.pl, 26 lutego 2013 09:42:58

Uwielbiam domowy ser, ale nigdy jeszcze nie robiłam go z podpuszczką i papryką :). Zawsze kwaszę później gotuję tak jak Ty :)Muszę Bratową wysłać po mleko i poszukać podpuszczki

Justyna Bąk, 26 lutego 2013 09:56:07

bardzo ciekawy pomysł:) tylko pracochłonny ale podejrzewam, że warty poświęcenia:)

nuta, 26 lutego 2013 11:14:36

pięknie wygląda serek, ale skąd tu wziąć 15 litrów mleka!!!????

PaniPa, 26 lutego 2013 12:16:50

15 litrów i to od krowy ? gdzie ja krowę w mieście znajdę ?;)Ile wagowo wychodzi sera?pozdrP.

Ines, 26 lutego 2013 12:33:06

Wow jestem pod wielkim wrażeniem :)

Aleksandra Rybinska, 26 lutego 2013 14:37:35

Z 15 litrów wyjdzie około 2 kg sera, ale wszystko zależy od mleka. My mamy zaprzyjaźnionego gospodarza i od niego bierzemy mleczko na serowarskie eksperymenty :)

Aleksandra Rybinska, 26 lutego 2013 14:37:56

Dziękuję za Wasze komentarze :))

Aleksandra Rybinska, 26 lutego 2013 14:39:24

Taki serek jest bardzo podobny w smaku do fety, konsystencję ma jednak inną. Pozdrawiam i daj znać jeśli zrobisz ser :)

Zielaczek, 27 lutego 2013 10:46:33

Ale genialny ser! Skąd ja wezmę mleko prosto od krowy :(

Dorota, 27 lutego 2013 12:07:36

super, że sama robisz sery!

An-na, 27 lutego 2013 19:27:53

Ale musi być pyszny :D uwielbiam ser! :D

magda mycatcooks, 27 lutego 2013 22:30:01

zaintrygowałaś mnie tym przepisem. dodałam do ulubionych i na bank wykorzystam. zabrałabym się za to od razu gdyby nie ta podpuszczka. dam znać jak wyszło, pozdrawiam

Katka, 28 lutego 2013 23:12:43

Ile to ja już razy zbierałam się do tego sera,ale chyba dziś do mnie dotarły to Twoje kroczki i muszę go zrobić bo gotowa jestem wejść w ekran;))Bardzo ci dziękuję za ten krótki i obrazkowy przepis.Ja tylko zrobię to napisze czy mi też taki ładny wyszedł:)

:))), 6 marca 2013 19:56:43

kocham sery:) ten prezentuje się wyjątkowo smacznie :) Pozdrawiam

Anonymous, 8 marca 2013 11:41:25

Witajdzisiaj dostałam podpuszczkę, wieczorem jadę po mleczko. tylko nie mam takiego durszlaka jak Ty, tylko taki z oczkami, więc chyba jeszcze wstąpię do sklepu. i czy to sitko jest takie standardowe? czy jakieś większe?

Aleksandra Rybinska, 8 marca 2013 15:13:19

Witaj, Sitko jest standardowe, a durszlak ma około 25 cm średnicy (przynajmniej na tyle mi wygląda). Powodzenia z serem :). Daj znać, jak poszło :)))

Anonymous, 8 marca 2013 18:34:04

ach i mam jeszcze jedno pyt. zanim przystąpię do pracy: czy ser na noc zostawić w lodówce? pierwszą część pracy wykonam dzisiaj do ok 1 w nocy i tak spać nie będę, a później zostawić na stole do rana czy w lodówce? (wstaję ok 7) Basia

Aleksandra Rybinska, 8 marca 2013 19:07:33

Nigdy nie wkładam tego sera na noc. Dopiero po zrobieniu :). Pozdrawiam :)

Anonymous, 10 marca 2013 09:49:41

witam ponownie:) serek się udał! jest bardzo dobry. właśnie wyjęłam go z solanki. popełniłam kilka błędów, mianowicie za mało pokroiłam skrzep i nie zmieścił mi się na jeden durszlak, takim sposobem zrobiłam dwa średnie serki w durszlakach i jeszcze 3 w rożkach serowarskich. serek wyszedł troszkę zbyt słony ale pewnie przez to że jest małych rozmiarów i solanka bardziej go przenikała. jak na pierwszy raz jestem z siebie dumna:)dziękuję za przepis-nie raz będę go powtarzałapozdrawiam Basia

Aleksandra Rybinska, 10 marca 2013 16:33:37

Witaj Basiu :) Bardzo mnie ucieszyło, że serek wyszedł i Tobie zasmakował :). Błędów za parę serów już robić nie będziesz, bo z robieniem serów jest jak ze wszystkim - trzeba nabrać wprawy. Gorące pozdrowienia :))