Składniki : ok. 2 i 1/2 kg ogórków 3 i 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli niejodowanej 3 łyżki miodu 4 łyżki musztardy miodowej i sarepskiej ( w sumie 4) Przygotowanie : Ogórki obrać cienko ze skórki, pokroić w plastry- u mnie niezbyt cienkie Ugotować zalewę z powyższych składników Wsypać ogórki do garnka z zalewą i gotować do momentu aż będą miękkie Ugotowane ogórki przełożyć do czystych słojów do których na dno wkładamy po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela a... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula