Nad przygotowaniem konfitury z czerwonych mirabelek nie zastanawiałam się zbyt długo. Nie znałam jej smaku, a byłam go ciekawa. Jest niepowtarzalny, nie porównywalny ze znaną mi konfiturą. Mogłam użyć mniej cukru to byłaby bardziej kwaskowa, zbliżona do naturalnego jej smaku. Składniki : ok. 2 kg mirabelek ok. 20 dag cukru Przygotowanie : Umyte mirabelki wsypujemy do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami wody i i przykrywamy pokrywką Gotujemy często mieszając do rozgotowania owoców, zostawiamy konfitur... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula