J eszcze nigdy sama nie robiłam kompotów z mirabelek. Często piłam u moich znajomych i wreszcie postanowiłam zrobic kilka słoików sama:) Składniki : mirabelki czerwone i żółte cukier woda Przygotowanie : Owoce umyć, wsypać do słojów Zagotować zalewę z wody i cukru wg uznania i w zależności od słodyczy mirabelek Do każdego słoja z owocami wlać zalewę Przykryć czystymi, suchymi dekielkami, zakręcić Wstawić do dużego garnka z wodą, gotować od momentu zawrzenia wody ok. 15 min. &n... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula