W sezonie na świeże owoce staram się zrobić choć kilka słoiczków dżemu lub konfitur. Składniki : 1 kg śliwek węgierek opakowanie dżemixu uniwersalnego 3:1 (Delekty) Przygotowanie: Umyte, wypestkowane owoce rozdrobniłam krojąc na pół Zasypałam Dżemixem i wymieszałam dokładnie, zagotowałam Dodałam 330 g cukru i ponownie zagotowałam przez ok.2 min. ciągle mieszając Gorącą masę wlałam do idealnie czystych i suchych słoiczków, zakryłam dekielkami. czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula