Zaczyn robimy wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba : 60 g zakwasu aktywnego, najlepiej żytniego ( u mnie z mąki orkiszowej pełnoziarnistej) 400 g mąki żytniej typ 720 400 g wody Mieszamy wszystko dokładnie, przykrywamy miskę i pozostawiamy na 12-14 godz. w temp. pokojowej. Ciasto właściwe: cały zaczyn 700 g mąki orkiszowej typ 550 ( u mnie 630) 400 g maślanki 2 łyżeczki kurkumy 20 g soli Składniki mieszamy do dobrego połączenia ( ja wyrabiałam hakami robota planetarnego) i pozostawiłam na ... czytaj dalej...
Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula