Składniki : 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 630 100 g mąki pszennej typ 500 100 g mąki żytniej 300 ml letniej wody 1 opakowanie zakwasu chlebowego żytniego- 15 g 2-3 łyżki ziaren słonecznika, łyżka czarnuszki 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru lub miodu Przygotowanie : Suchy zakwas i drożdże rozmieszać w kilku łyżkach wody oraz płaską łyżeczką cukru Odstawić do wyrośnięcia Mąki połączyć i wymieszać, dodać sól, cukier lub miód oraz wyrośnięty zaczyn Wyrobić dobrze łyżką lub robotem, ... czytaj dalej...
Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula