Awokado

Awokado

Awokado

Przepis na : kolacja

Awokado Obraz Steve Buissinne z Steve Buissinne z Pixabay Ten popularny ostatnio w Polsce owoc zawdzięcza sławę na kuchnie meksykańską. Utarte awokado wchodzi w skład sosu guacamole. Owoce awokado dojrzewają dopiero po zerwaniu z drzewa. Jest doskonałym źródłem witaminy E i potasu. Zawiera również jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Niestety jest bardzo kaloryczne (ze względu na dużą zawartość tłuszczu), 100g to około 118 kcal, więc jeden średni owoc (250g) ma niemal 320 kcal. Owoce awokado zawierają luteinę i ze... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Pomysłowa kuchnia

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.