Pogoda wreszcie nas rozpieszcza, aż szkoda siedzieć w domu. Więc i na obiad przygotowuję coś szybkiego - jajko sadzone ze szpinakiem. O szpinaku było już tyle pisane, że nie będę zanudzać Was kolejnymi rozważaniami i wspomnieniami z dzieciństwa. Miało być na szybko - zatem patelnię w dłoń i w 5 minut mamy obiad. Ba, poradzi sobie z tym nawet dziecko;) Do przygotowania tego dania potrzebujemy: jajka (dwa albo i trzy - zależy to od stopnia odczuwanego głodu i mocy dB, które wydaje nasz żołądek), sporej garści szpinaku ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...