Figa: właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w diecie

Figa: właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w diecie

Figa: właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w diecie

Figi, te słodkie i soczyste owoce, od wieków fascynują nie tylko swoim smakiem, ale także niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Należące do rodziny morwowatych, figi są skarbnicą minerałów, witamin i błonnika, które wspierają nasze zdrowie na wielu poziomach. W 100 g tych owoców znajdziemy imponujące ilości wapnia, potasu i magnezu, co czyni je doskonałym dodatkiem do zrównoważonej diety. Co więcej, ich działanie przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe sprawia, że są one szczególnie cenne dla osób dbających o ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Marcepanowa kuchnia

Warto przeczytać

Niskokaloryczna dieta hiszpańska

Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.

Czytaj dalej...

Dieta dla osób z grupą krwi 0

W przypadku gdy masz grupę krwi 0, doskonale trawisz mięso i ryby. Produkty z którymi masz problem to z pewnością wszelkie zboża, gdyż zakłócają Twoją przemianę materii.

Czytaj dalej...

Dieta dla osób z grupą krwi B

Osoby z grupą krwi B z pewnością nie wysiedzą w jednym miejscu i śmiało można je nazwać „obieżyświatem”. Lubią podróżować, a w szczególności nowe wyzwania.

Czytaj dalej...

Dieta dla osób z grupą krwi A

Spożywanie produktów, które są szczególne istotne dla danej grupy krwi pomaga oczyszczać organizm z toksyn, które mogą być gromadzone w tkance tłuszczowej.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.