Pyszny sosik paprykowy na zimę, który doskonale smakuje z pieczywem, serem żółtym, twarogiem oraz wędliną. Składniki: papryka 3 kg, papryczka chili 30 dag, cukier 0,5 kg, sól 8 dag, olej 0,5 litra, ocet 1,5 szklanki, przecier pomidorowy 60 dag, liść laurowy 7 szt, czosnek 1-2 główki, Sposób przygotowania: Paprykę słodką oraz ostrą oczyścić z pestek i zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej papryki dodać cukier, sól oraz olej, wymieszać i gotować 15 minut. Następnie dodać ocet, przecier pomid... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Uwielbiam eksperymentować w kuchni i próbować nowych produktów spożywczych. Największą przyjemność sprawia mi uśmiech moich bliskich, kiedy smakują im moje potrawy i ciasta.