Marmolada z czarnej porzeczki

Marmolada z czarnej porzeczki

Marmolada z czarnej porzeczki

Prosta i przygotowana w tradycyjny sposób marmolada z czarnej porzeczki. Do dużego garnka wsypać umyte owoce. Gotować i cały czas mieszać aż owoce się rozgotują. Gotować tak 10-15 minut. Następnie dodać cukier i gotować mieszając aż marmolada zgęstnieje. Ja zawsze sprawdzam łyżką. Jak dżem zostaje na łyżce i powoli się zsuwa to oznacza że jest gotowy. Dobrze też jest wylać trochę marmolady do małej miseczki i poczekać aż ostygnie. Wtedy dokładnie zobaczycie jaką będzie miała konsystencję Wasza marmolada. ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia Pokoleń

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.