Prosta i przygotowana w tradycyjny sposób marmolada z czarnej porzeczki. Do dużego garnka wsypać umyte owoce. Gotować i cały czas mieszać aż owoce się rozgotują. Gotować tak 10-15 minut. Następnie dodać cukier i gotować mieszając aż marmolada zgęstnieje. Ja zawsze sprawdzam łyżką. Jak dżem zostaje na łyżce i powoli się zsuwa to oznacza że jest gotowy. Dobrze też jest wylać trochę marmolady do małej miseczki i poczekać aż ostygnie. Wtedy dokładnie zobaczycie jaką będzie miała konsystencję Wasza marmolada. ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Uwielbiam fotografowanie, gotować i piec a teraz jeszcze troszeczkę biegać 😉 Mam bloga kulinarnego na którego serdecznie zapraszam www.kuchniapokolen.pl