Gulasz segedyński

Gulasz segedyński

Gulasz segedyński , gulasz seklerski , na Węgrzech nazywany székelykáposzta kapustą szeklerską. Gulasz segedyński prawdopodobnie powstał z potrzeby chwili, gdy głodny archiwista, pisarz i poeta József Székely przyszedł do restauracji już po zamknięciu kuchni. Podobno József był tam ze swoim przyjacielem Sándorem Petőfim. József był tak głodny, iż  poprosił kelnera, aby coś podgrzał, aby podał resztki gulaszu z kapustą, bo to na pewno w kuchni zostało. I tak się stało. Kelner wrzucił do garnka gulasz i ka...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję