Zapraszam dziś na przepis sprzed lat, na przepyszne superchrupiące ciasteczka amoniaczki . Jest to przepis z zapisków kulinarnych mojej mamy, czyli kolejny mój ulubiony przez z PRLu, i są to ciasteczka dla entuzjastów chrupkości , bo są tak chrupkie, że aż trudno to opisać. Tę niezwykłą chrupkość uzyskujemy dzięki amoniakowi . I już spieszę z wyjaśnieniem, amoniak spożywczy nie jest tym samym, który używa się do produkcji nawozów sztucznych, jest to wodorowęglan amonu , dodany do wypieków spulchnia ciasto, ale nie ... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Uwielbiam gotować i wypiekać. Podaję przepisy krok po kroku z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegańskiej i wegetariańskiej.