
Zapraszam dziś na przepis sprzed lat, na przepyszne superchrupiące ciasteczka amoniaczki . Jest to przepis z zapisków kulinarnych mojej mamy, czyli kolejny mój ulubiony przez z PRLu, i są to ciasteczka dla entuzjastów chrupkości , bo są tak chrupkie, że aż trudno to opisać. Tę niezwykłą chrupkość uzyskujemy dzięki amoniakowi . I już spieszę z wyjaśnieniem, amoniak spożywczy nie jest tym samym, który używa się do produkcji nawozów sztucznych, jest to wodorowęglan amonu , dodany do wypieków spulchnia ciasto, ale nie ... czytaj dalej...

Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Uwielbiam gotować i wypiekać. Podaję przepisy krok po kroku z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegańskiej i wegetariańskiej.