Okazuje się, że przygotowanie jajka w koszulce to nic trudnego. Podejrzałam sposób Jamie Olivera i już zawsze tak będę je gotować :) Potrzebna nam jest tylko przegotowana, delikatnie osolona woda ( może być bez soli ) i jajko oczywiście ;) Już piszę jak to zrobić. W małym garnku doprowadzić do wrzenia posoloną lub nie wodę. Przykręcić płomień pod garnkiem na jak najmniejszy, aby woda przestała wrzeć. Do małego pojemnika wbić jajko i delikatnie przelać je do gorącej wody. Ostrożnie dookoła przemiesz... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...